Hazar'ı enerji koridoru olarak gören Tekfen Kazakistan'daki 1 milyar dolarlık petrol arıtma projesini kazanan konsorsiyumda yer aldı.
Tekfen, Kazakistan'da Kashagan Petrol Arıtma Projesi'nin genel taahhüt ihalesini kazandı. Tekfen, Fluor, Bateman'dan oluşan konsorsiyumun kazandığı ihalenin miktarı 667 milyon dolar olarak açıklandı. Taahhüt Grubu'ndan Sorumlu Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Ümit Özdemir, 44 ayda tamamlanması hedeflenen ve toplam 1 milyar doları bulacak Kashagan Projesi'nden Tekfen'in aldığı payın 291 milyon dolar olduğunu belirtti. Tekfen'in dahil olduğu konsorsiyumun hayata geçireceği proje ile Kazakistan'ın deniz sahası olan Kashagan'da elde edilen petrol, su, gaz ve kükürtten ayrıştırılacak. Bu projeyle 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak.
Enerji Koridoru Oldu Kazakistan petrollerinin sıcak denizlere çıkartılması için buradan Azerbaycan'a bir denizaltı borusunun yapılmasının gündemde olduğunu kaydeden Özdemir, Kazakistan'ın Tekfen için taşıdığı potansiyeli şöyle değerlendirdi: "Kazakistan'dan gelen petrol Azerbaycan'da yapımına devam ettiğimiz Sangachal'da işlendikten sonra Bakü-Ceyhan'dan ayrı bir boru hattıyla Türkiye üzerinden sıcak denizlere gönderilecek. Bunlar çok yakında olması beklenen büyük projeler. Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Azerbaycan ve Özbekistan'ı kapsayan Hazar Havzası, petrokimya ve enerji alanında taşıdığı potansiyel nedeniyle 'enerji koridoru' olarak adlandırılıyor. Yani bu bölgede, petrol var, gaz var. Bunlar büyük ölçüde para demek. Bu da biz müteahhitlerin iş yapması anlamına geliyor. Özet olarak önümüzdeki günlerde Kazakistan başta olmak üzere, bu bölge Tekfen'in yeni büyüme alanı olacak."
Fas'ta Da Proje Var Hazar petrolleri konusunda imza atan Tekfen, Fas'a da açılma kararı aldı. Petrokimya sanayi tesisi projesi olan Fas'ın tek petrol rafinerisi Samir Rafinerisi'nin iyileştirme çalışmaları Tekfen'e emanet edildi. Bu yılın ilk yarısında start alacak ve 34 ayda tamamlanması hedeflenen projede bin 200 kişi istihdam edilecek. Tesisin modernizasyonu kapsamında, üretim kapasitesi artırılırken, kükürt ayrıştırma fonksiyonu ile kullanılacak yeni teknoloji sayesinde üretim süreçlerinin güvenliği artırılacak. Toplam 640 milyon dolarlık proje, Suud'lu Coral Group'a ait. İtalyan Snamprogetti ile konsorsiyum halinde yürütecek olan Tekfen'in proje payı ise 230 milyon dolar.