Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Adana ve çevresinde, örtü altı karpuz ekiminin tamamlandığı, tarla karpuzu ekimine ise Nisan ayından itibaren başlanacağı bildirildi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karpuzun, emek yoğun, masraflı ve riskli bir tarımsal faaliyet olduğunu, bu nedenle üreticilerin ekim konusunda temkinli davranmak zorunda kaldığını belirtti. Barut, yörede Şubat ayının ikinci yarısından itibaren başlayan karpuz ekiminin tamamlandığını, açık alanda yetiştirilen ve ''tarla karpuzu'' diye adlandırılanlara ise Nisan ayında başlanacağını ifade etti. Ekim döneminde hava koşullarının uygun olmasının üreticiyi sevindirdiğini ifade eden Barut, böyle devam ettiği takdirde karpuzda verim, kalite ve rekoltenin yüksek olacağını söyledi. Geçen yıl yörede 160-170 bin dekar alana karpuz ekimi yapıldığını anımsatan Barut, ''Turfanda karpuzun hasat edildiği Mayıs ayı sonunda karpuz iyi para ediyordu. Ancak, daha sonra ibre tam tersine döndü. Çok sayıda üretici maliyetinin bile altında ürün satmak zorunda kaldı'' dedi. Barut, geçen yıl üreticinin yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle bu yıl ekim alanlarında azalma tahmin ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Karpuz üreticisinin ekimden uzaklaşmaması için öncelikle İran karpuzunun girişi yılın 12 ayında da önlenmeli. Ancak, şu anda piyasada bol miktarda İran karpuzu bulunuyor. Hiç olmazsa bu karpuzun girişi Nisan ayından itibaren yasaklanmalıdır.''