McDonald's'a hamburger ekmeği satan East Balt, astronotların da yemeklerini denetleyen şirketten tam puan aldı: 'İyinin de iyisi' oldu.
Sahte rakı olayı ile birlikte Türkiye'de gıda güvenliği yeniden tartışılmaya başlandı. Gıda güvenliğinin ne denli önemli olduğu, üretimden tüketime kadar olan denetimin işleyişi masaya yatırıldı. İşte böyle bir ortamda "Gebze'de McDonald's'ın ekmekçisi", Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) denetemi ile NASA'nın projelerini de denetleyen ABD'li AIB ve Kanadali Guelph'ten "örnek tesis" olarak gösterildi ve "Best of the Best" (iyinin en iyisi) olarak değerlendirildi. 1955'ten beri McDonald's nereye gitse peşinden oraya yatırım yapan ABD kökenli East Balt 1998 yılından bu yana Türkiye'de de faaliyet gösteriyor. Mcdonalds'ın kurucusu Ray Kroc'un açtığı ilk restorana hamburger ekmeği veren East Balt, bugün 4.4 milyar hamburger ekmeği üretim kapasitesine sahip durumda. Dünyada 16 ülkede var olan East Balt, Türkiye'de ise saatte 20 bin ekmek üretiyor. Uluslararası gıda güvenliği firmaları tarafından denetlenen ve 1.000 üzerinden 940 alan East Balt'ı biz de ana alıcı firma McDonald's'ın Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa ile birlikte gezdik. Tesisleri bize gezdiren Gebze'deki fabrikanın Genel Müdürü Levent Taşkın, tüm bu uluslararası denetimlerin habersiz yapıldığını ifade ederek, "Önemli olan da budur. Çünkü bu temizlik ve hijyenin yılın hergünü 24 saat boyunca devam etmesi gerekir. Bizim burada iki işimiz var; ekmek üretmek ve temizlik yapmak. Bizde hiçbir şey duvara yaslanmaz ve hiçbir malzeme ortada bırakılmaz" diyor. Fabrikada hamburgerler ekmekleri hiç el değmeden üretiliyor. İlk hamurun yapılışından, hamburgerin çıkışına kadar yaklaşık 5.5 saat süre geçiyor. Taşkın, denetim sürecini de şöyle anlatıyor: "Çat kapı geliyorlar. Bir gün boyunca burada kalıp, mazgalların altını bile kontrol ediyorlar. Kayıtlarımızı inceliyorlar. Kimden hammadde alıyorsun, tedarikçi firmanı geliştiriyor musun, bunlara bakıyorlar."