TÜGİAD Türkiye'yi nasıl görüyor?
TÜGİAD üyeleri arasında bir çalışma yaparak, 2005 yılına ilişkin beklentilerini, taleplerini ve önerilerini içeren 'TÜGİAD'ın 2005 yılı Beklentileri ve Bu Beklentiler Doğrultusunda Değerlendirmeleri' isimli bir rapor yayınlandı. TÜGİAD, bu çalışma raporunda 2005 yılı öngörüleri bölümünde genel bir değerlendirme yapılmış, ayrıca Türkiye ve Dünya ekonomisine yönelik 2005 yılı beklentilerine yer verilmiştir.
Öncelikli sorunlar TÜGİAD üyelerine göre 2005 yılının en öncelikli ekonomik sorunları olarak ilk sırada işsizlik yer alıyor. İkinci sırada kayıt dışı ekonomiyi, bütçe ve kamu kesimi borçlanma gereği takip ederken daha sonra yolsuzluk ve rüşvetin ardından son sırada yüksek faiz yer alıyor.
Ekonomik göstergelerdeki beklentiler Büyümede yavaşlama öngörülmekte, ancak büyüme beklentileri ortalama yüzde 5.5 ile hükümetin öngördüğü program hedefinin bir ölçüde üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.
Enflasyon beklentileri 2005 yılı enflasyon ile mücadelede kritik bir yıl olacağı düşünülmektedir. Enflasyon yüzde 10'lar seviyesinde en katı ve direnç noktalarındadır. Bu seviyelerden daha düşük tek haneli rakamlara geçiş zorlu olacaktır. Merkez Bankası'nın bu nedenle sıkı para politikası sürdürmesi beklenmektedir. TÜGİAD üyeleri 2005 yılı için enflasyonda yıl sonu TÜFE'yi yüzde 9.29, ÜFE'yi ise yüzde 10.4 olarak beklemektedir. Her iki hedef program hedeflerinin üzerinde olacağı öngörülmüştür.
Faiz oranı beklentileri 2005 yılı sonunda hazinenin borçlanma senetlerinin ikinci el faiz oranlarını yüzde 18.1 olarak beklenmektedir. Hazinenin yoğun iç ve dış borç geri ödemeleri yükü nedeni ile faizlerdeki gerilemenin daha yavaş olacağı öngörülüyor.
Dış ticaret beklentileri TÜGİAD Üyeleri 2005 yılında ihracatta artışın sınırlı olacağı bu miktarın 63.8 milyar dolarda kalacağını, buna karşın ithalatın artacağını ve cari işlemler açığının da 14.1 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Döviz kuru beklentileri 2005 sonunda dolar kuru beklentisi 1.5410 YTL, Euro kuru yıl sonu beklentisi ise 1.9360 YTL'dir. TÜGİAD üyeleri bu kur beklentileri ile 2005 yılında YTL'nin reel olarak değer kaybedeceğini öngörüyor.
IMF ile yeni standby TÜGİAD üyeleri, 2005 yılında IMF ile yeni bir anlaşmanın gerekli olduğuna inanmaktadır. IMF ile yeni bir anlaşmanın neden gerekli gördüğüne ilişkin yanıtlar, üyelerin yeni anlaşmanın beklentilerini ortaya koymaktadır. Bunlar; ihracat performansının arttırılması, Türkiye'nin uluslararası kredibilitesinin arttırılması, enflasyonla mücadelenin başarıyla tamamlanması, sürdürülebilir büyümenin yakalanması ve kamu açıklarının azaltılmasıdır.
AB müzakerelerinden beklentiler AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması ile birlikte yabancı sermaye ilgisinin artacağı, Türkiye'nin kredibilitesinin yükseleceği, nominal ve reel faizlerin düşeceği, dış ticaret ve cari işlemler açığının azalacağı ve finanssal piyasalara istikrar geleceği öngörülmektedir.
|