|
|
Rehn: İşkenceyle mücadele edilmeli
AB Komisyonu'nun Genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği için işkenceyle mücadele edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'de işkence var ama sistematik değil. İşkenceye karşı siyasi idare uygulamaya yansımalı" dedi.
''Avrupa Konseyi, Türkiye'nin reform sürecinde yapmış olduklarını takdirle karşılamakta'' diyen Rehn, bu reform sürecinin devam edeceğine inandıklarını dile getirerek şunları kaydetti: ''İşkenceye sıfır tolerans, çok kararlı bir şekilde Türk Devleti'nin her kademesinde uygulanmalı ve işkencenin kalan izleri de yok edilmelidir.
Türkiye aynı zamanda yasal ve politik reformlarını konsolide ederek Güneydoğu'daki durumun normalleştirilmesini, sosyo-ekonomik durumun geliştirilmesi, yerinden edilmişlerin yine yerlerine dönebilmesi, tüm Türk vatandaşlarının kökenleri ne olursa olsun aynı koşullara tabi olması...''
Politik reformların yanı sıra Türkiye'nin ekonomisini daha da istikrara kavuşturması gerektiğini vurgulayan Rehn, ''Türkiye istikrarlı ve daha hızlı ekonomik büyümeye hiç bu kadar yakın olmamıştı'' dedi. Olli Rehn, ekonomideki olumlu gelişmelerle, özellikle doğrudan yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkeler düzeyine çıkabileceğini vurguladı.
Basın toplantısında soruları yanıtlayan Rehn, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da yapılan eylemlerde polisin tutumunu kınadığını hatırlatarak, ''Avrupa'da yapılan eylemlerde de polisin tavrı sert oluyor. Onu da aynı şekilde kınıyor musunuz?'' sorusu üzerine, gösteriler sırasındaki şiddetin her türlüsünü kınadıklarını ifade ederek, AB'de barışçıl gösteriler olması gerektiğini söyledi.
İstanbul'daki olaylarda, göstericilerin coplanması görüntülerinin pek çok Avrupa kanalında gösterildiğine ve bunların Türkiye ile ilgili algılamalara olumlu katkıda bulunmadığına işaret eden Rehn, şöyle dedi:
''Bana, arkadaşlarımdan, Avrupa'da pek çok başkentten çeşitli telefonlar ve mesajlar geldi. Biz bunu, sayın Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüştük. Dışişleri Bakanı Gül, bunu ciddi bir şekilde araştıracağını söyledi.''
'EK PROTOKOL İMZALANMALI'
Rehn, Türk tarafının üyelik sürecini hızlandırmak için ne gibi adımlar atması gerektiği sorusuna karşılık, ''Süreci hızlandırmanın kısa vadede en iyi yolu Ankara Anlaşması'nın adaptasyon protokolünü paraf edip, imzalamaktır. Bunun yapılması AB üyesi ülkelerin gözünde bir güven artırıcı tedbir olacaktır. Aynı şekilde, Kıbrıs görüşmelerinin tekrar başlaması açısından, olumlu, iyi niyet ve istek belirtecektir. Bizler, Kıbrıs sorununa ciddi bir çözüm bulmayı arzu etmekteyiz'' dedi.
Rehn, reformların hızla uygulanması gerektiğini de vurgulayarak, tüm dini camialar için eşit koşullar, ticari kuruluşlar arasında eşitlik sağlanması gerektiğini kaydetti.
|