|
|
|
|
AB Troykası'na 'cop' gölgesi
Türkiye 17 Aralık zirvesinden sonra Avrupa Birliği'yle ilk kez masaya oturdu. Ancak 3 Ekim öncesi yol haritasının konuşulmasını hedefleyen toplantıyı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla dün İstanbul'da yapılan bir gösteriye polisin müdahalesi gölgeledi.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da yapılan gösterilerde polisin müdahalesini kınadıklarını belirterek, " Şiddet görüntülerinden şoke olduk, şiddeti kınıyoruz. Türk yetkililerden böyle olayların yaşanmaması için bu konuda tahkikat açılmasını talep ettik" dedi.
'TÜRKİYE'YE YAKIŞMIYOR'
Asselborn, Türkiye gibi açık ve hoşgörülü bir ülkeye böyle görüntülerin yakışmadığına dikkat çekti. Türkiye-AB Troykası toplantısında Türkiye'de gerçekleştirilen reformlar hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Asselborn, "Hukuki alanda yapılanları memnuniyetle karşıladık. Reformların bütünlüğünün korunması önemli.Biz Türkiye'nin dopingli veya dopingsiz reformları devam ettirmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye'nin AB süreci çerçevesinde son derece önemli reformlara imza attığını belirterek, ''Reformların ritminin ve bütünlüğünün muhafaza edilmesinin çok önemli olduğunu'' söyledi.
MÜSLÜMAN OLMAYAN AZINLIKLAR
''Müslüman olmayan azınlıklar'' konusunu ele aldıklarını, Vakıflar Kanunu'nun yakında çıkmasını arzu ettiklerini bildiren Asselborn, işkence konusunda hükümetin uygulamakta olduğu ''sıfır hoşgörü'' politikasını desteklediklerini söyledi. Asselborn, bu yaklaşımın Türkiye'nin en ücra köşelerinde de uygulanmasını ümit ettiklerini belirtti.
Bölgesel farklılıkların giderilmesi konusuna AB'nin büyük önem verdiğini ifade eden Asselborn, Türkçe'den farklı dillerin kullanımı konusunda atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını ve ''bunları daha ileri reformlar için ilk adım olarak değerlendirdikleri temennisini dile getirdiklerini'' kaydetti. Asselborn, 3 Ekim'de müzakerelerin başlayabilmesi için gereken hazırlıkları yapacaklarını belirtti.
'REFORMLAR GÜÇLENDİRİLMELİ'
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu yetkisi Olli Rehn, toplantıda ek protokolün 3 Ekim tarihinden önce imzalanmış olmasının önemine dikkat çekildiği belirtti. Rehn, reformların devam etmesi ve daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Rehn ayrıca reformların hayata geçirilmesi çok önemli olduğunu vurguladı. Rehn da İstanbul'da yaşanan olayları kınadıklarını belirterek, "Şiddeti kınıyoruz. Bu konuda soruşturma düzenlenmesini istedik" dedi.
UYUM PROTOKOLÜ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İMZALANABİLİR
AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, ''AB'nin Kıbrıs'a ilişkin sözlerini ne zaman tutacağı'' şeklindeki soru üzerine, Gül ile görüşmelerinden sonra Uyum Protokolü'nün birkaç hafta içinde imzalanabileceği yönünde bir ümit oluştuğunu belirterek, ''Bu gerçekleşirse iki tüzüğün nihayet çıkarılması için gerekli baskıyı yapma yönünde elimiz kuvvetlenecek'' dedi ve bu konunun kendi dönem başkanlıkları sırasında çözüleceğini ümit ettiklerini kaydetti.
NATO-AB stratejik işbirliğine ve bu sürece Güney Kıbrıs Rum yönetiminin katılımına ilişkin soru üzerine Asselborn, konuyu toplantıda kendilerinin dile getirdiğini söyledi. NATO ve AB'nin siyasi düzeyde bir araya gelmelerinin ve burada AB'nin 25 üyesinin de bulunmasının Avrupa Atlantik diyalogu açısından önemli olduğunu söyleyen Asselborn, Gül'ün görüşlerini ''dostça ama kararlı şekilde'' savunduğunu belirtti. Bazı olumlu adımlar atıldığı takdirde Türkiye'nin olumlu adımlar atmaya hazır olacağı izlenimini edindiklerini dile getiren Asselborn, NATO-AB stratejik işbirliğine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
KKTC'YE TİCARİ YARDIM MASADA
Öte yandan Rehn, KKTC'ye ticari yardım teklifi hala masada olduğunu belirterek, "Yeşil Hat mevzuatından memnuniyet duyuyoruz" dedi. Rehn, Kıbrıs sorununu çözümüyle ilgili güçlü ve aktif bir diyaloğun kurulmasının önemine işaret etti.
'İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA İNTİKAL ETTİ'
Bu arada Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, İstanbul'da yaşanan gösterilerle ilgili olarak konunun İçişleri Bakanlığı'na intikal ettiğini ve bu konuda gerekli incelemenin başlattığını belirtti. Türkiye'nin AB'yle olan ilişkilerinde 17 Aralık'tan sonra yavaşlama olmadığını belirten Gül, gerekeni yaptıklarını ifade etti. Türkiye'nin reformlarının devam edeceğine dikkat çeken Gül, "Reformlar TBMM'de geçirilirken bunların uygulanması da hepimiz için çok önemlidir" diye konuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|