Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Enerji Komitesi Başkanı Rothe, Başbakan Erdoğan'a, Yenilenebilir Enerji Yasası'nın akıbetini sordu.
YenilenebilirEnerji ile ilgili yasa tasarının aylardır raflarda beklemesi üzerine Avrupa Parlementosu Üyesi ve Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Başkanı Mechtild Rothe'den Başbakan Tayyip Erdoğan'a, "yeşil enerjinin nimetleriyle ilgili" bir mektup geldi. Aynı zamanda Devlet Bakanı Ali Babacan ile Enerji Bakanı Hilmi Güler'e de gönderilen mektupda, Avrupa Birliği'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği önem dile getirilerek, "2010 yılında AB'de kullanılan enerjinin yüzde 12'si yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacaktır. AB, yenilenebilir enerjiye sadece yerli ve temiz enerjilerin hayata geçirilmesi için değil istihdamın da artırılması için önem vermektedir" denildi ve Yenilenebilir Enerji Yasası'nın akibeti soruldu. Rothe'nin mektubunda AB'nin yenilenebilir enerji ihtiyacını karşılarken, Türkiye'deki imkanlardan da yararlanabileceğinin altı çizildi. Mechtild Roth, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupta, "Avrupa Birliği önümüzdeki dönemde enerji talebini yenilenebilir enerjiye odaklamış bulunuyor. Umarım ki Türkiye'de bu yaklaşımlayenilenebilir enerji kaynaklarına çabuk geçer" ifadesini kullandı.
HÜKÜMET PAHALI BULDU Mechtild Rothe'nin gündeme getirdiği Yenilenebilir Enerji Kaynakları'ya ilgili yasa tasarısı geçen yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine gelmiş ancak daha sonra ani bir şekilde rafa kaldırılmıştı. Edinilen bilgiye göre yaklaşık iki hafta önceki Bakanlar Kurulu toplantısında söz konusu tasarı yeniden gündeme geldi. Bakanlar Kurulu'nda yasanın rafta bekletilmesiyle ilgili ana nedenin 7 yıl boyunca bu santrallerden alınacak elektriğin birim fiyatının pahalı olmasından kaynaklandığı ve fiyatın mutlaka indirilmesi gerektiği öne sürüldü. Tasarıda, rüzgar ve güneş kaynakları için toptan satış fiyatının yüzde 20, jeotermal ve hidroelektrik kaynaklar için ise yüzde 15 yukarısında bir fiyat verilmesi öngörülüyor. Sektör temsilcilerine göre ise rakam 7.6 cent ile 6.5 cent arasında değişiyor.
İNDİRİM GÜNDEMDE Yani tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda devletin yenilenebilirenerji santrallerindeki üretimi 7 yıl boyunca bu fiyatlardan alması söz konusu. Ancak "bu rakamların" pahalı bulunması nedeniyle bugünlerde yatırım yapmaya hazır büyük şirketlerin "bir miktar indirim" yapmaya hazır oldukları ve bunu da hükümete bildirdikleri dile getiriliyor. Yüzde 10'a varan bir oranda indirimin gündeme gelebileceği belirtilirken, yakın zamanda küçüklerin de büyüklerle birleşerek bu projelerde yer alma gibi bir formül üzerinde durduğu vurgulanıyor. Halen Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan 1350 megavat rüzgar santrali projesi, bin megavat da hidroelektrik santali projesi lisans almış durumda. Şimdilik güneş ile ilgili ortaya çıkan bir yatırım planı ise yok. AB ülkeleri su kaynakları ve arazi darlığı açısından bu tür yatırımlar da sıkıntı yaşarken, Türkiye gerek arazisi gerekse güneş, su ve rüzgarı ile bu tür yatırımlar için büyük bir avantaja sahip durumda.