|
|
Maliye nasıl çalışacak?
Yepyeni bir yapı: Gelir İdaresi Başkanlığı 7 ana hizmet biriminden oluşacak. İdarede, "Gelirler Kontrolörleri, Mükellef Hizmetleri, Vergi Yönetimi, Tahsilat ve İhtilafı İşler, Denetim ve Uyum Yönetimi, Uygulama ve Veri Yönetimi, AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanlıkları" bulunacak.
İç bünyede denge arayışı: Gelirler Kontrolörleri, doğrudan başkana bağlı olacak. Vergi denetmenleri de yüksek sicil almaları ve açılacak sınavda başarılı olmaları kaydıyla gelirler kontrolörü olabilecek.
İcra Kurulu geliyor: Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde, farklı birimler arasında eşgüdümü sağlamak üzere tıpkı bir şirketteki gibi "İcra Kurulu" oluşturulacak. Vergi kanunlarının uygulanmasında tereddütlerin giderilmesi için bürokratlar, meslek mensupları ve akademisyenleri barındıran "Vergi Danışma Komitesi" kurulacak.
Başkan nasıl atanacak: Gelir İdaresi Başkanı olabilmek için hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yüksek öğrenim görme, başkanlıkta daire başkanı ve eşit görevlerde en az 3 yıl çalışmış olma veya özel sektörde üst düzey yönetici olarak 10 yıl çalışma şartı aranacak.
Mahallelerde vergi şubeleri: Mükellefle yakın temas gerektiren sicil, yoklama, tebliğ işlemleri, borcu yoktur yazısı, beyanname alınması gibi işlemler için il, ilçe, mahalle ve semtlerde şubeler açılacak. Vergi daireleri, daha yaygın ve uzman bir yapıya dönüştürülerek "mükellefini tanı" anlayışıyla çalışacak.
Özel mükellefe özel hizmet: Mükellef Hizmetleri, özel hizmet ihtiyacı bulunan gruplar ve sektörler dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Büyük mükellefler, banka ve finans kuruluşları, dış ticaret şirketleri, gayrimenkul sermaye iratları için ayrı vergi müdürlükleri kurulabilecek.
Risk analizi: İhtilaflı konular analiz edilerek, mükelleflerle anlaşmazlıklar en aza indirilecek. Mükellef faaliyetleri, gruplar ve sektörler itibariyle incelenerek, risk alanları saptanacak. Vergi alanında performans ve kalite ölçütleri geliştirilecek.
Yerinden yönetim: Gelir İdaresi'nin taşra hizmetlerini "Gelir İdaresi Bölge Başkanlığı" yürütülecek. Yerel düzeyde 81 ili, 22 ayrı bölge başkanlığında toplayan bir yapı oluşturulacak.
|