|
|
Sağlıkta ilaç ve kuyruk çilesi
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri sancılı başladı. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle vatandaşlar hasta kayıt işlemlerinin yaptırabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Altyapı yetersizliğinin gerekçe gösterildiği uygulumaya vatandaşlar tepki gösterdi.
Yeni sistem dahilinde hastanelere gelen SSK'lı hastalar, alacakları hizmetin faturalandırılması amacıyla öncelikle bilgisayara kaydediliyor. Bu işlemin ardından muayene fişi almak için ayrı bir işlem yapılması gerekiyor. SSK'lı hastalardan ayrıca, sağlık karnesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi isteniyor.
Uygulamanın yeni başlaması nedeniyle sistemin nasıl işleyeceğinin tam anlaşılamaması, her işlem merkezi önünde kuyrukların oluşmasına neden oluyor.
Celal Uzun adlı vatandaş, oğlunun rahatsızlığı nedeniyle Zonguldak'tan saat 05.00'te hastaneye geldiğini, öğle tatiline kadar muayene olamadıklarını belirtirken, Kars'tan gelen Himmet Özdemir ise saat 07.00'den bu yana kan tahlil sonuçlarını almak için beklediğini söyledi.
Muayene fişi kuyruğunda bekleyen Döne Şişman, oğlunun hasta olduğunu, sabah erken saatlerde geldiği hastanede hala kuyrukta beklediğini anlattı. Şişman, ''Tahlil sonucu falan değil, tahlillerim elimde, sadece muayene sırası alıp doktora göstereceğiz. Hala bekliyorum'' diye konuştu.
Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi'ne muayene için gelen hastalar, hastanenin bilgisayar sistemi yeni uygulamaya hazır olmadığı için hasta kayıt işlemlerinin yapıldığı gişeler önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kayıt kuyruğunda 2 çocuğuyla bekleyen Fatma Akman, ''1.5 yaşındaki oğlum hasta, 4 yaşındaki kızım evde yalnız kalmasın diye hastaneye birlikte geldik. Yaklaşık 1 saattir kayıt sırası alabilmek için bekliyoruz'' dedi.
HASTALARIN FİŞ PARASI TEPKİSİ Hastalardan Ali Erdoğan ise kayıt için bekleyen hastalardan 80 YKr (800 bin lira) kayıt parası alındığını iddia ederek, ''SSK'lılar devir işlemi öncesinde bu parayı ödemeden muayene olabiliyorlardı. Bu işlem haksızlık'' diye konuştu. Kuyrukta bekleyen diğer hastalar da 80 YKr kayıt ücreti alınmasına tepki gösterdi.
İLAÇ VE TIBBİ MALZEME SIKINTISI
Hastalar, kuyrukların yanı sıra, tıbbi malzeme ve ilaç bulamadıklarından da şikayet ediyor. Hastasına, ortopedi malzemesi takılması gerektiğini, ancak Perşembe gününden beri beklediklerini ifade eden Durmuş Taşpınar adlı hasta yakını, ''Geçen hafta, sayım yapılıyor bekleyin dediler, şimdi de malzeme yok bekleyin diyorlar'' dedi.
Bazı hastalar da hastane içindeki eczanelerin kapanması nedeniyle ilaç alamadıklarından yakındı. Bazı hastalar, serbest eczanelerin, ''SSK'dan parasını alamayız diye hayati önem taşıyan, pahalı ilaçları satmadıklarını'' savundular.
ŞİKAYETLERİN YÜZDE 80'İ İLAÇ
Sağlık Bakanlığı SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sami Türkoğlu, kendilerine gelen şikayetlerin yüzde 80'inin ilaçlarla ilgili olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı'na devredilen hastanelerdeki SSK eczanelerinin kapandığını, zaten eczanelerde, yatan hastalar dışındaki hastalara verecek ilaç bulunmadığını ifade eden Türkoğlu, hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden temin etmesi gerektiğini bildirdi.
Türkoğlu, ancak bu konuda bazı sıkıntılar yaşandığının hastalar tarafından kendilerine iletildiğini kaydetti. Yaşanan bir başka sorunun sevkler konusunda olduğunu belirten Türkoğlu, üniversite hastaneleri veya özel merkezlere yaptıkları sevklerin geri döndüğünü ifade etti.
Türkoğlu, eskiden bu sevklerin üst yazıyla ve daha teferruatlı yazıldığını, yeni sistemle, ad soyad yazıp, başhekim kaşesiyle yazılan sevklerin yeterli olacağının söylendiğini bildirdi. Türkoğlu, ''Yeni sistem bize söylendi, ama galiba SSK'nın anlaşmalı olduğu üniversite hastaneleri veya özel merkezlere iletilmemiş. Sabahtan beri yazdığımız sevkler geri gönderiliyor'' diye konuştu.
Türkoğlu, tıbbi malzeme bulunmadığına ilişkin bir şikayet gelmediğini dile getirdi. Hastalardan istenen fotokopiler için Çarşamba günü hastaneye 5-6 fotokopi makinesi konulacağını belirten Türkoğlu, hastaların fotokopilerinin burada ücretsiz çekileceğini söyledi.
ECZANELER YOĞUNLUKTAN KİLİTLENİYOR
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Mehmet Domaç da eczanelerin SSK'lı hastalara, ödemeler nedeniyle bazı pahalı ilaçları vermemelerinin söz konusu olmadığını belirterek, sorunların, provizyon sisteminden kaynaklandığını söyledi.
Domaç, şunları kaydetti: ''Eczacılar eğer ilaç veremiyorlarsa, bu provizyon sisteminden kaynaklanıyor. Eczacılar sadece sabah 10-15 reçete girebiliyorlar. Daha sonra sistem yoğunluktan kilitleniyor. Saat 10.00 civarında kapanan sistem, saat 16.00-16.30'dan sonra açılıyor. Bu süre içinde hastalara ne pahalı ilaçlar ne de ucuz ilaçlar verilebiliyor. Altyapıda eksiklik var. Bunları SSK yetkililerine daha önce ilettik, ancak bize yeterli sistemi kurduklarını söylediler.''
DEVİR NELER GETİRİYOR?
Devirle birlikte, SSK hastaneleri ve dispanserlerinin yanı sıra PTT ve Ziraat Bankası'na ait sağlık kuruluşları Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Hastaneler bundan sonra Sağlık Bakanlığı hastaneleri gibi işletileceği belirtildi. SSK'lı hastalar, hastanelerden yine randevu yoluyla yararlanacak, ancak randevu almadan gelen hastalar da geri çevrilmeyecek. Geçiş döneminde her iki yöntem de kullanılacak.
SSK emeklileri, doğrudan sağlık karneleriyle, SSK'lı çalışanlar ise işyerlerinden aldıkları evrakla hastanelere gidebilecek.Bu yolla hastanelere gelenlere verilen ayaktan reçeteler serbest eczanelerden alınabilecek.
Yatan hastaların ilaçları hastane içindeki eczanelerden karşılanacak. SSK'lı hastaların görüntüleme hizmetleri dışardan alınmaya devam edilecek.
İleri tetkik gerektiren hallerde üniversite hastanelerine sevk edilmesi gereken hastalar sevk almadan buralara gidemiyor. Taşradan gelen hastaların da geldikleri ilden sevk alması gerekiyor.
|