Matematik ve fizik dallarının avantajı var
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal'a göre gelecekte işsiz kalma tehlikesi öğrenciler için gerçek bir tehdit.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal dünyanın hızlı değişimine paralel olarak gözde meslekler listesinin devamlı yenilendiğini belirtiyor. Prof. Dr. Soysal, "Güncel bir mesleğe yönelip, gelecekte işsiz kalma tehlikesi, gerçek bir tehdittir. Böyle bir ortamda, başarılı bir kariyer için 'olmazsa olmaz' özellikler, esneklik, uyum, ve yenilikleri özümseyebilme becerileridir. Bunların yanı sıra, kişinin kendisini sözlü ve yazılı ortamlarda etkin bir şekilde ifade edebilmesi, takım çalışması yapmayı bilmesi, bilgisayar kullanımında yetkin olması da tabii ki önem taşıyor. Bütün bu becerileri en iyi veren eğitim hangisi ise geleceğe en iyi hazırlayan eğitim odur. Bu bağlamda temel bilimlerin (matematik, fizik gibi) göreceli avantajları var diye düşünüyorum" diyor.
Farklı diller ve kültürler Avrupa entegrasyon sürecinin, farklı dilleri ve kültürleri bilen, tanıyan gençlere olan ihtiyacı arttıracağını savunun Prof. Soysal, bu gençlerin, konferans çevirmenliğinden, uluslararası hukuka kadar birçok meslekte istihdam edileceklerini belirtiyor. Prof. Dr. Soysal meslek seçimi kararını doğru vermek için iki konuya dikkat çekiyor. "Bunların birincisi, kişinin kendisini tanımasıdır. Meslek tercihi, özünde kişisel bir karardır. İnsan, kendi merak ve ilgi alanlarına uygun kariyerlere yönelmeli, arkadaşının tercihini gözü kapalı olarak kabul etmekten kaçınmalıdır. Meslek seçimi, kişinin çalışma hayatının tümünü etkiliyor. İnsanın sevmediği, zevk almadığı bir mesleği, yıllar boyu icra etmesi, o alanda verimli olabilmesi mümkün değil. Onun için, herkes mutlaka kendi kişisel yapısına uygun bir kariyere yönelmelidir" diyen Prof. Dr. Soysal, "İkinci öğrenilecek şey ise heves edilen mesleği tanımaktır. Kimyager olmaya mı heveslisiniz? O zaman mutlaka kimyager olarak bilfiil çalışan birileri ile tanışın; onlara meslek yaşamlarının nasıl olduğunu, çalıştıkları fabrika veya laboratuvarda gün içinde neler yaptıklarını sorun: Çalışmalarının ne kadarı masa başında, ne kadarı laboratuvar veya imalat ortamı içinde geçiyor? Ne sıklıkta seyahat etmeleri gerekiyor? Taşıdıkları sorumluluklar nedir? Mesleklerinin güzel yönleri veya güç tarafları nelerdir? Ayrıca, eğer mümkünse, davet ettiğiniz kişiyi kendi iş ortamında ziyaret edin. Ondan sonra 'Ben böyle bir çalışma ortamında olmak ister miyim, bu işte verimli ve başarılı olabilir miyim' diye kendi değerlendirmenizi yapın" diye konuşuyor.
|