|
|
Sigara oyununda kaybeden devlet
Günlerdir Tekel üzerinde oynanan oyunlar ile Türkiye'de üretim yapan yabancı sigara üreticilerinden bazılarının yerli tütün oranını yükseltmeden, yükselttiğini beyan etmeleri sonucu, bazılarına göre 1 milyar dolar, bazılarına göre 700 milyon dolar verginin nasıl kaçırıldığını gündeme taşıyorum. 120 bin tonluk bir pazar olan ülkemizde sigara üreticileri, ürettikleri sigarada kullandıkları yerli tütün oranını yüzde 24'ten yüzde 35'e çıkardıklarını Tütün Üst Kurulu'na beyan ettiler. Bunun içindir ki, sigara üreticileri paket başına devlete ödediği 1 milyon TL yerine, 355 bin TL ödemeye başladılar. İşin ilginç yanı bu konuda yetkili olan Tütün Üst Kurulu, sigarayı hiçbir analize tabi tutmadan beyanla yetiniyorlar. Üstelik böyle bir analizi yapamayacağını açıkladı.
Eksperler ne diyor? Tütün Eksperleri Derneği mensuplarından aldığım faks ve e-postalarda, sigaradaki yerli tütün oranının yüzde 24'ten yüzde 35'e çıkarılmasının, analiz sonucunda ortaya çıkabileceğinin altı çiziliyor. Amerikan tipi sigara harmanında yüzde 10 daha fazla Türk tütünü kullanırsanız bambaşka bir sigara üretmiş olursunuz açıklamasında bulunan tütün eksperleri; "Birçok arkadaşımızın bulunduğu Tütün Üst Kurulu nasıl oluyor da bunun belirlenemeyeceğini Maliye Bakanlığı'na bildiriyor" diye isyan ediyor. Siz bu ayrımı belirleyemiyorsanız, bu konuda laboratuvarı ve ekibi bulunan Tekel'e göndermek hiç mi aklınıza gelmiyor? Eksperler diyor ki; "Tütün Eksperleri Yüksek Okulu'nda aldığımız Tütün Fabrikasyonu ve Özel Harmancılık derslerinde bize, harman reçetelerindeki küçük değişikliklerle içim tadı birbirinden farklı sigaralar üretildiği öğretiliyor."
A.Ü. analiz için hazır Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. Sedat Velioğlu'ndan aldığım mesajda bakın ne diyor: "Çok sayıda yüzde 100 Türk tütünü ve yüzde 100 Amerikan tütünü ile yapılmış sigara incelenerek yalnızca birine özgü bir marker bileşiğin saptanmasına çalışılmalıdır. Eğer böyle bir veya birkaç bileşik bulunabilirse sigaralarda yerli-Amerikan tütün oranı bu marker bileşiğin miktarından kolaylıkla saptanabilir. Ben bir gıda teknolojisi profesörüyüm ve böyle bir çalışmayı yapabileceğimi düşünüyorum. Tütün Üst Kurulu yaklaşık 200 bin YTL tutarındaki bir Kütle Spektroskopisi aygıtını bölümümüze sağlarsa ekibimle böyle bir çalışmayı yapmaya hazırım." Bakalım yılda 1 milyar dolar vergi kaybeden Maliye Bakanlığı ile bu işle görevli Tütün Üst Kurulu yetkilileri bu açıklamalara ne diyor? (Geçen haftaki yazımızda 120 bin ton sigaranın pakete dönüştürülmesindeki maddi hatadan dolayı özür dileriz.)
|