Emniyetten gösteri rehberi
Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı'nca hazırlanan broşürde, 'toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılması' anlatıldı. Broşürde yer alan bilgilere göre, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak usuller 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda belirtiliyor..
Kanuna göre toplantı ve gösteri yürüyüşü ''belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak, bir kamuoyu yaratmak suretiyle o konuyu benimsetmek için gerçek ve tüzel kişiler tarafından bu Kanun çerçevesinde düzenlenen açık, kapalı yer toplantıları ve yürüyüşlerini'' kapsıyor.
Herkes, önceden izin almaksızın söz konusu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak, kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip bulunuyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşü, fiil ehliyetine sahip, 18 yaşını doldurmuş en az yedi kişiden oluşan bir 'düzenleme kurulu' tarafından düzenlenebiliyor.
Yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeleri İçişleri Bakanlığı'nın iznine bağlı bulunuyor. Toplantı ve yürüyüşleri ile bu amaçla toplanmalara güneş doğmadan başlanamıyor. Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneşin batışından bir saat önceye, kapalı yerlerdeki toplantılar saat 23.00'e kadar sürebiliyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin nerede yapılabileceği ve bu toplantı ve yürüyüş için toplanma, dağılma yerlerinin önceden duyurulması gerekiyor.
YASAK ALANLAR
Genel yollar ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve TBMM'ye 1 kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamıyor, şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemiyor. Genel meydanlardaki toplantılarda ise halkın, ulaşım araçlarının gelip geçmesini sağlamak üzere valilikler ve kaymakamlıklarca yapılacak düzenlemelere uyulması zorunlu tutuluyor.
Bu hakkın kullanılması için düzenleme kurulu üyelerinin tamamının imzalayacakları bir bildirimin, toplantının yapılmasından en az 48 saat önce, çalışma saatleri içinde, toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilmesi gerekiyor. Bildirimde toplantının amacı, yapılacağı yer, gün, başlayış ve bitiş saatleri, düzenleme kurulunun başkan ile üyelerinin açık kimlikleri, meslekleri ikametgahları, varsa çalışma yerleri belirtiliyor.
Düzenleme kurulu toplantının sükun ve düzenini, bildirimde yazılı amaç dışına çıkılmamasını sağlamakla yükümlü ve sorumlu bulunuyor. Kurul, bunun için gereken önlemleri almakla ve gerektiğinde güvenlik kuvvetlerinin yardımını istemek yükümlülüğünü taşıyor.
Düzenleme kurulunun çabalarına rağmen, toplantı ve gösteri yürüyüşünde sükun ve düzen sağlanamaz veya toplantı, gösteri yürüyüşünün amacı dışına çıkacağı anlaşılırsa kurul başkanı toplantı veya gösteri yürüyüşünün sona erdirilmesini hükümet komiserinden isteyebiliyor.
KANUNA AYKIRI TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ
Broşürde, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri şöyle sıralanıyor:
-Kanuna uygun biçimde bildirim verilmeden, toplantı ve yürüyüş için belirtilen gün, saatten önce veya sonra,
-Silah ve benzeri maddeler ile yasadışı örgüt, topluluklara ait amblem, işaret taşınarak, bu işaret ve amblemleri üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyilerek, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vs. unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak, kanunların suç saydığı nitelik taşıyan afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç ve gereçler taşınarak veya bu nitelikte sloganlar söylenerek, ses cihazları ile yayınlanarak,
-Kanunda belirtilen zamana ilişkin koşullara uyulmaksızın,
-Mülki amirliklerce belirlenen yerler dışında
-Kanunda belirtilen yasak yerlere ilişkin hükümlere uyulmaksızın,
-Kanun kapsamı dışında bırakılan konularda kendi amaç,kural ve sınırları dışına çıkılarak,
-Kanunların suç saydığı maksatlar için,
-Bildirimde belirtilen amaç dışına çıkılarak,
-Toplantı ve yürüyüşün yasaklanması veya ertelenmesi halinde tespit edilen erteleme veya yasaklama süresi sona ermeden,
-Hükümet komiserince toplantı sona erdirildiği halde,
-Yabancılar için belirtilen hususlara uyulmayan toplantılar.
|