ABD'ye ilk kez ihracat gerçekleştiren İSDEMİR, en fazla ihracatı ise yüzde 17'lik payla Çin'e yapıyor..
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'na (ERDEMİR) devredildikten sonra zarardan kurtulmasının yanı sıra kara geçen İskenderun Demir Çelik Fabrikaları (İSDEMİR), ihracat atağı başlattı.
Türkiye'nin uzun çelik üreten en büyük entegre tesisi olan Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde kurulu İSDEMİR A.Ş, Türkiye'yi dünya demir-çelik pazarında söz sahibi yapmaya başladı.
İSDEMİR Genel Müdürü Atamer Giyici, ihracatın her yıl yüzde 25 artış gösterdiğine işaret ederken, yeni hedef pazarlarının Ortadoğu ülkeleri olduğunu bildirdi.
Genel Müdür Giyici, altyapısı 1930'lu yıllarda atılan Türk demir çelik sektörünün, Türk ekonomisinin gelişmesi ve endüstrileşmesinde önemli bir rol üstlendiğine dikkati çekti.
Giyici, zarardan kurtulup kara geçen, 2004 yılını üretim ve ihracat açısından rekorlarla kapatan İSDEMİR'in, demir-çelik üretiminin önemi açısından taşıdığı sorumluluğun bilincinde hareket ettiğini, geçen yıl elde edilen rakamların ise bu sorumluluğun sonucu olduğunu belirtti.
Önceki yıla göre yüzde 10 artışla 780 bin tonu ihraç olmak üzere 2 milyon 165 bin ton esas ürün satışı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Giyici, 291 milyon doları ihracattan olmak üzere 831 milyon dolar da satış geliri elde ettiklerini bildirdi.
Giyici, yurt içi ve yurt dışı satışları profili ile ihracat pazarı da değişikliğe uğrayan İSDEMİR'in, tarihinde 'ilk kez' ABD'ye ihracat yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
''İhracatımızda, dünyanın sayılı demir-çelik üreticisi ülkeleri arasında yer alan Çin'in yüzde 17'lik payla ilk sırada bulunması, ayrı bir gurur kaynağımız. Bu ülkeyi yüzde 14 ile İtalya, yüzde 8 ile İsrail izliyor. Bu ülkeleri Belçika, Sudan, Tunus, Mısır ve bu yıl ilk kez ihracat yelpazemize ilave ettiğimiz ABD yer izliyor.''
IRAK VE ORTADOĞU PAZARI
Giyici, yeniden yapılanan ve başta gıda ve çimento sektöründe olmak üzere Türkiye'nin ihracatında önemli bir pay sahibi olan Irak pazarına ise bu ülkedeki bankacılık hizmetlerinde yaşanan sıkıntıdan dolayı sıcak bakmadıklarını bildirdi.
Doğrudan ihracatın 2001 yılında yüzde 19 olan payının 2004'te yüzde 38'e yükseldiğine dikkati çeken Giyici, ihracatın her yıl yüzde 25 artış gösterdiğini, yeni hedef pazarlarının ortadoğu ülkeleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Yassı mamule geçiş için, bir yandan modernizasyon çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan üretim ve ihracatı artırıp elde ettiğimiz gelirle öz sermayemizi oluşturuyoruz. Gelecek yıllar, İSDEMİR için daha güzel sonuçlar getirecek.''