Kredi kartıyla taksitli kurban satışında bu bayram vade daha da uzadı. Din adamları "Taksitli kurban caizdir" diyor.
KurbanBayramı'nda kurban kesecekler için her türlü kolaylık var. Kredi kartıyla, taksitle, hesaba havaleyle, e-siparişle, hatta eve teslim kesim mümkün. İstanbul'dakurbanlık fiyatları büyükbaşlarda 3 bin, küçükbaşlarda 350 YTL'ye kadar çıkıyor. Kaçak kesimin cezası 214 YTL.
Kurbanı altıya böldüler
Bu yıl Kurban Bayramı'nda, dileyen büyük alışveriş merkezlerinden kredi kartına 6 taksitle, dileyense internetten 'tıklayarak' kurban alabilecek.
Kurban Bayramı için gerim sayımın başladığı şu günlerde yeni bir tartışma konusu gündeme damgasını vurdu. Büyük alışveriş merkezlerinin başlattığı kredi kartına 6 taksite varan imkanlarla kurban satışı, bir dini vecibenin bu şekilde yerine getirilmesinde bir sakınca olup olmadığı sorusunu da akıllara getirdi. Ancak kurban almak ve kesmekte teknolojinin izlerinin görüldüğü tek yer alışveriş merkezleri değil. Dilerseniz kurbanlık hayvanlarınızı internetten "tıklayarak" da satın alabilirsiniz. Babadan kalma yöntemlerden şaşmak istemeyenler içinse 'el sıkışarak' pazarlık etmek ve kurbanınızı bizzat görüp beğenerek almak da mümkün. Ya da dilerseniz Türk Hava Kurumu'na (THK) bir talimat vererek bayramda kurban satın alabilir, kesim talimatı verebilirsiniz.
TAKSİT DİNEN CAİZ Kurbanlık hayvanın taksitle satın alınmasında dini açıdan herhangi bir sakınca olmadığını belirten Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Muzaffer Şahin, "Diğer eşyalar taksitle alınabildiği gibi kurbanlık bir hayvan da taksitle satın alınabilir. Hatta kredi kartıyla alınmasında da bir sakınca yoktur" diye konuştu. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Beyti Yavuz da, "Kredi kartı bir kolaylıktır. O kartı kullanarak da kurban satın almak mümkündür. Taksitle kurban almanın bir sakıncası yok ama en iyisi peşin parayla satın alıp hayvanı kesmektir. İmkanı olan taksite başvurmamalı, başvurduysa da mutlaka karşılığını ödemelidir" diyor. Taksitle kurban almanın dinen caiz olduğunu belirten araştırmacı- yazar Aytunç Altındal ise, "Bu şekilde alınan kurbanlığa ödenen meblağın üzerine faiz konmaması ilk şarttır. Aksi halde faizle kurban alınması mümkün değildir. Ayrıca cebinde parası olmayan birinin borç parayla kurban kesmesi de dinen caiz değildir" diye konuştu. Öte yandan, belediyelerin gösterdiği 130 satış ve 458 kesim yerinde büyükbaş hayvanların fiyatı 1500 ile 3000 YTL (1.5 ile 3 milyar lira) küçükbaş hayvanların fiyatıysa 250 ile 350 YTL şeklinde belirlenirken, önde gelen alışveriş merkezlerinde büyükbaş hayvanların kilosu ortalama 6 YTL, küçükbaş hayvanların kilosu ise 6.40 ile 7.45 YTL arasında değişiyor. THK ise ilan edilen banka hesap numaralarına veya internet sitesine verilecek sipariş karşılığında 185 YTL ödeyen vatandaşların kurbanlarını kesiyor.
BELEDİYE TEYAKKUZDA İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu 50 araçlık ekipler bayram süresince kaçak kesimi önlemeye çalışacak, yapanlaraysa 214 YTL tutarında ceza kesilecek. 75 araçlık ekip ise hem denetim ekiplerine yardım edecek hem de çöp ve atıkları toplayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Alo Boğa Kaçtı' hattı, vatandaşlara hizmet verirken, Veteriner Müdürlüğü de boğa yakalama ekibi kurarak kaçan kurbanlıkların eziyet görmeden yakalanmalarını sağlayacak.