Türk Eurobondu'na hücum var: 20 yıl vadeli tahvil ihracına yabancı yatırımcıdan dokuz kat talep geldi, tahvil tükendi.
AB'denmüzakere tarihi alınmasıyla dış piyasalarda oluşan olumlu havanın en somut göstergesi 2005'in ilk tahvil ihracı oldu. 1.5 milyar dolarlık ihraca çoğunluğu yabancı yatırımcıdan 13 milyar dolarlık talep geldi.
TEK KALEMDE EN YÜKSEK TAHVİL İHRACI YAPILDI Hazine bunun üzerine ihraç edilen tahvil miktarını 2 milyar dolara çıkardı. Böylece yabancı piyasalara tek kalemde en yüksek tahvil ihracı yapılmış oldu. 20 yıl vadeli Türk Eurobondları yıllık yüzde 7.55 faizle pazarlandı.
2005 BORÇLANMA HEDEFİNİN ÜÇTE BİRİ KARŞILANMIŞ OLDU İhraç tutarı 24 Ocak'ta Hazine hesabına girecek olan tahvillere 40'a yakın ülkeden talep geldi, tahviller 350 yatırımcıya satıldı. Talebin üçte biri Avrupa, üçte biri de ABD'den geldi. Bu ihraçla 5.5 milyar dolar olarak belirlenen 2005 borçlanma hedefinin üçte biri tuttu.
13 milyar dolarlık Eurobond istediler
AB kapısını aralayan Türkiye'nin 20 yıl vadeli tahvil ihracına 13 milyar dolar talep geldi. 40 ülkeden yatırımcının ilgi gösterdiği tahvilden Hazine 2 milyar dolarlık satış yaptı.
Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi alınmasıyla dış piyasalarda oluşan olumlu hava Türkiye ekonomisini etkilemeye devam ediyor. Ardarda gelen yabancı yatırımcıların Türk şirketleriyle ilgilendiği haberlerinden sonra dün de sevindirici bir haber tahvil ihracından geldi. 2005 yılının ilk tahvil ihracını gerçekleştiren Hazine, 2 milyar dolar ile tek kalemde en yüksek satış miktarına ulaştı. 1,5 milyar dolar olarak ve yüzde 7.55 faiz ile pazarlanmasına başlanan tahvile 13 milyar dolar talep gelince satış miktarı artırıldı. 20 yıl vadeli olan tahvilin ihraç tutarı Hazine kaynaklarına göre 24 Ocak tarihinde hesaplara girecek. Siyasi istikrar ve Avrupa Birliği sürecindeki kararlılık yurtdışı piyasalarda destek görmeye devam ediyor. Citigroup ve Morgan Stanley liderliğinde yapılan tahvil ihracı dış piyasaları hareketlendirdi. Tahvile 40'a yakın ülkeden talep geldiği belirtiliyor. Hazine'den yapılan açıklamada, talep tutarı için "Bugüne dek yükselen piyasa ülke tahvillerine gelen en yüksek talep tutarlarından birisi" denildi. Söz konusu ihraç ile 5.5 milyar dolar civarında bir borçlanma hedefi koyulan 2005 yılı borçlanma programının yaklaşık üçte birinin karşılandığı belirtildi. Hazine açıklamasında, tahvilin yaklaşık 350 yatırımcıya satıldığı ve bu yatırımcılar arasında dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcılarının önemli bir paya sahip olduğu belirtilerek, "Tahvilin yüzde 35'i ABD, yüzde 33'i Avrupa, yüzde 27'si Türkiye ve yüzde 5'i ise Asya ve diğer bölgelerdeki yatırımcılara satılmıştır" denildi. Satış öncesinde Fitch Ratings'in Türkiye'nin ülke notunu bir kademe yükseltmesi ve Moody's Investors Service'in Türkiye'nin kredi notunu olmasa da uzun vadeli görünümünü yükseltebileceğini talebi olumlu etkilediği belirtiliyor.
İTALYA DA TAHVİL SATTI Türkiye'nin ardından dış piyasalarda en çok konuşulan konu İtalya'nın tahvil ihraç etmesiydi. 4 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ihraç eden İtalya hazinesi yüzde 4.5 ile borçlandı. Son 10 aydır bu kadar uzun vadeli borçlanmayan İtalya'nın ihracına da 6-7 milyar dolar talep geldiği bildiriliyor.