|
|
Sokak çocukları toplanacak
5 Bakan, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara yönelik hizmet modeli açıkladı.
Devlet Bakanı Güldal Akşit, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara 24 saat hizmet verileceğini, çocukların ikna yöntemi ile merkezlerde toplanacağını, buradan tıbbi ve rehabilitasyon merkezlerine yönlendirileceklerini belirtti.
Akşit, bu çocukların duruma göre, kurum bakımına, aile yanına veya gençlik evlerine gönderileceklerini bildirdi.
''Sokakta Yaşayan veya Çalışan Çocuklara Yönelik Hizmet Modeli''ni tanıtmak amacıyla Devlet Bakanı Güldal Akşit, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Akşit, sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar sorununun 1940'lı yıllarda İstanbul'da tespit edilen 2 bin 848 çocukla başladığını kaydetti. Türkiye'nin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısındaki değişime dayalı bir biçimde gelişen dünya konjonktürünün de etkisiyle ivme kazanan sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar probleminin geliştirilecek acil çözüm önerilerinin uygulamaya konulmaması durumunda belirli bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alacak nitelikte olduğunu vurgulayan Akşit, toplumun bir kısmının bu çocuklara damgalayıcı yaklaştığını, bir kısmının da çocukları tehdit unsuru olarak gördüğünü söyledi.
Bu çocukların rehabilite edilerek sağlıklı birey olarak topluma katılmalarını sağlamak için topluma dayalı modeller geliştirilmesi ve modellerin uygulamaya konulmasının kaçınılmaz bir gerekli haline geldiğini kaydeden Güldal Akşit, bu sorunun da kurumlar arası işbirliği ile çözülebileceğine işaret etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 5 bakandan oluşan bir komite oluşturulduğunu anlatan Bakan Akşit, komitenin çalışmaları sonunda SHÇEK koordinatörlüğünde ''Sokakta Yaşayan veya Çalışan Çocuklara Yönelik bir Hizmet Modeli'' benimsendiğini kaydetti.
İLK UYGULAMA İSTANBUL'DA BAŞLAYACAK
Akşit'in modelin uygulanmasına ilişkin verdiği bilgiye göre, projesorun yaşayan bütün illerde uygulanabilecek. Proje öncelik sırasına göre İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Adana, Mersin, Bursa, Antalya ve İzmir illerinde başlayacak. İlk uygulama İstanbul'da yapılacak.
Projeye göre, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar Merkezi kurulacak. Merkezde, 24 saat esasına göre çalışılacak, ikna yöntemi öncelikli olmak üzere hizmet sunulacak çocuklar belli merkezlerde toplanacak.
Durum tespiti yapıldıktan sonra, tıbbi veya sosyal rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilecek, uzmanlar nezaretinde rehabilite edilen çocuklar, duruma göre, örgün eğitime, meslek edindirmeye, kurum bakımına, aile yanına veya gençlik evlerine yönlendirilecek.
ÇİÇEK: ''TEK MADDELİK YASA HAZIR''
Adalet Bakanı Çiçek Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerinde çocuğun korunmasına ilişkin düzenlemeler yapıldığını belirterek, bundan sonra alınacak tedbirlerin bir hukuki çerçeveye oturtulması gerektiğini ifade etti.
Medeni Kanun'daki ilgili maddelere işlerlik kazandırılması için yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Çiçek, güvenlik güçlerince, sokakta yaşadığı tespit edilen çocukların anne-babası olmaması halinde korunma kararı alındığını kaydetti.
Anne-babası olan çocuklar konusunda ise sorunlar yaşandığını, esas problemin velayet meselesinden çıktığını anlatan Çiçek, şunları söyledi: ''Bir aile velayet görevini ifa ederken belli zorluklarla karşı karşıya veya bu görevini yerine getiremiyor. Eğer çocuğa uygulanacak politikalar açısından anne-baba bu noktada muvafakat etmezse bu tedbirleri devreye sokmakta sorun çıkacaktır. İşte böylesine bir durumu ortadan kaldırabilmek adına bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bununla ilgili tek maddelik bir kanun hazırlığı tarafımızdan yapılmıştır.''
Sokakta yaşayan çocukların ilk tespitte ailelerine teslim edildiğini, ancak ihmalin tekrarlanması durumunda konunun hakim tarafından karara bağlanacağını söyleyen Çiçek, ''Bu durumda hakim 2 gün içinde, belirlenen politikaların uygulanması konusunda bir karar verecek. Hakimin kararı velinin rızası yerine geçmiş olacak'' dedi.
'BİREYSEL İZLEME DOSYASI OLUŞTURULACAK'
Sağlık Bakanı Akdağ ise sokakta yaşayan çocukların sorunlarına ilişkin çözüm konusunda süreklilik ilkesinin önemli olduğunu vurguladı. Her çocuk için ''Bireysel İzleme Dosyası'' oluşturulacağını söyleyen Akdağ, bir çocuğun tespit edilip, ilgili yerlere götürüldüğü andan itibaren düzenli şekilde takip edilmesi halinde sorunun çözümünde başarı sağlanacağını kaydetti. Akdağ, sorunlu bir çocuğun tedavisi tamamlandıktan sonra takibinin yapılmaması halinde, aynı problemlerin yeniden yaşanabileceğine işaret ederek, geliştirilen model ile tıbbı tedavi ve rehabilitasyonunun, sosyal rehabilitasyonla beraber yürütülmesi ve çocukların düzenli takip edilmesinin sağlanacağını kaydetti. Çocukların rehabilitasyonu için İstanbul'da ÇEMATEM ve AMATEM bünyesinde 60 yatak bulunduğunu, İstanbul Anadolu yakasında ve kız çocukları için ayrı merkezler oluşturulacağını kaydetti.
SOKAKTAKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 57'Sİ EĞİTİM ÇAĞINDA
Milli Eğitim Bakanı Çelik de konuşmasında, sokaktaki çocukların yüzde 57'sinin eğitim-öğretim çağında olduklarını belirterek, çocuk ve ailelerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.
Sokak çocukları sorununun çözümünün kısa, orta ve uzun vadede olacağını, koruyucu ve önleyici önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Bakan Çelik, ''Bu konuda program hazırlığı içindeyiz. Mecburiyete dayalı bir eğitim olmayacak. Sıkmayan bir program olması gerekiyor'' dedi.
Konuşmaların ardından bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı.Akşit, bir soru üzerine, sokakta yaşayan veya çalışan çocuklar sayısının değil, onlara bundan sonra verilecek eğitici çalışmaların önemli olduğunu belirterek, ''Sokağa akışı kesersek, o zaman sokaktaki çocuk sayısı azalır ve başarmış oluruz'' dedi.
|