Muğla'da 5.1'lik deprem
Muğla'nın Milas ilçesinde 5.1 Gökova körfezinde ise 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre, can kaybı olmazken, Marmaris'te 1 kişi yaralandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Araştırma Enstitüsü ve Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, saat 01.48'de merkez üssü Gökova Körfezi olan 5.1 şiddetinde bir deprem kaydedildi.
Deprem, Milas'ın yanı sıra Muğla, Marmaris, Aydın ve Datça'da da hissedildi. Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, AA muhabirine şunları söyledi: 'Deprem, Muğla'da hafif şekilde hissedildi. Burada şu ana kadar herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadı. Diğer ilçelerimizdeki durumla ilgili olarak kriz masası oluşturduk. Şimdiye kadar herhangi bir can kaybı ve maddi hasar konusunda bilgi ulaşmadı.'
Marmaris'te, İzzet Barış isimli bir kişinin, balkondan atlayarak hafif yaralandığı ve Marmaris Devlet Hastanesi'nde gözlem altına alındığı öğrenildi.
GÖKOVA KÖRFEZİ'NDE ORTA ŞİDDETTE DEPREM
Gökova Körfezi'nde de orta şiddette deprem meydana geldi.Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Gökova Körfezi'nin kuzey batısında saat 06.35'te 4.7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
KANDİLLİ: '4.0 BÜYÜKLÜĞÜNE ARTÇILAROLABİLİR'
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Muğla'da saat 01.48'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin 4.0 büyüklüğüne yakın artçılarının olmasının beklendiğini bildirdi. Enstitü'den yapılan yazılı açıklamada, saat 01.48'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin özellikle Ören, Gökova, Ula, Marmaris, Datça, Muğla ve yakın çevresinde kuvvetlice hissedildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
'Deprem, can ve mal kaybına neden olabilecek bir büyüklüğe sahip değildir. Depremin dış merkezi Ören'in batısı, Bozalan Kayaönü yakınları olup, bölge 'Gökova Körfezi' olarak adlandırılmaktadır. Depreme neden olan kaynak Bozalan fayı olup, Ula-Ören fay zonu içinde tanımlanmıştır. Bu fay zonu içinde birçok aktif fay parçası bulunmaktadır. Gökova Körfezi, Güneybatı Anadolu'da deprem etkinliğinin en yoğun gözlendiği bölgelerden birisidir. Depremin kaynağının bulunduğu bölge, Gökova Körfezi'ni oluşturan, genel uzanımı körfeze paralel (D-B uzanımlı) olan normal faylar tarafından denetlenmektedir. Bu bölgede en son olan depremler, 3-4 Ağustos 2004 tarihlerinde 5.0, 5.4 ve 5.0 büyüklüklerindeki Gökova Körfezi depremleridir.
Aynı bölgede son yıllarda olan önemli depremler ise 5 Ekim 1999 tarihindeki 5.2 ve 2004 Gökova Körfezi depremleridir. Kara içindeki depremlerin yapılan faylanma mekanizmaları, genelde düşey atımlı fayların bölgede egemen olduğunu ortaya koymaktadır.
11 Ocak 2005 Ören (Bozalan-Kayaönü)-Muğla depremi, Gökova Körfezi bölgesi içinde olağan sayılabilen deprem aktivitelerinin devamı şeklinde tanımlanabilir. Depremin 4.0 büyüklüğüne yakın artçılarının olması beklenmelidir. Şu ana kadar olan zaman diliminde büyüklükleri 3.0-3.7 arasında yaklaşık 16 adet artçı deprem meydana gelmiştir. Artçı depremler, zaman içerisinde sıklıkları ve büyüklükleri azalarak bir süre daha devam edecektir.''
|