kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kış güneşini kaçırmayın
Bu mevsim depresyonu tetikliyor

Tavuk suyu temel ilaç

Her kış hasta olmaktan bıkanlar, bu dizi tam size göre: Kış hastalıkları ve bunların tedavileri...
Grip aşısı ne zaman yapılmalı? Tavuk suyu çorbanın mucizesi nedir?
Nane limon efsanesi gerçekten işe yarar mı? Bitki çaylarının vücuda etkisi nedir?


Kış güneşini kaçırmayın

Uzmanlara göre, sıcacık yaz günlerinden sonra kışın soğuğuna adapte olabilmek için olağanüstü bir çabaya girişen, dengeleri altüst olan vücudumuz destek bekliyor Yorgun bedene saldırıya geçen kış hastalıklarına dur demenin yolu ise ‘kış güneşi’nden, ‘binbirdelik otu’ndan ‘ekinezya’dan, ‘üşümemek ve terlememek’ten geçiyor.

Kış hastalıkları sizi durdurmadan siz onları durdurun. İşin uzmanı doktorlar kışın en çok görülen hastalıklardan korunma yollarına işaret ederken tedavisi için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini de anlattılar. Prof. Dr. Zeki Karagülle yıllardır mevsimsel hastalıklar üzerine araştırmalar yapıyor ve size kışın bünyenizi nasıl güçlendirebileceğinizin formülünü verdi. Prof. Dr. Selim Bodur, gribe karşı etkin savaş yollarını gösterdi. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, çocuk ölümlerinin başlıca nedeni olan zatürreenin tedavisi konusunda en yeni bilgileri anlattı. Ve kışın ağrılardan yakınanlar için romatizma ve tutulmalarla baş etme kılavuzunu, Prof. Dr. Cihan Uras sizin için hazırladı. Bu dizi hiç hastalanmadan sağlıklı bir kış geçirmeniz için...

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle mevsimlerin vücut üzerindeki etkileri üzerine çalışmaları ile tanınıyor. Kışı hiç hastalanmadan geçirmenin ipuçlarını ortaya koyan Prof. Dr. Karagülle soğuklardan korunmak için öncelikle "su terapisi" öneriyor. "Sabahları ılık, akşamları sıcak duş ile vücudunuzu soğuklara alıştırın" diyor. Prof. Dr. Karagülle, hafta sonları hamama gidenlerin daha az hastalandığının araştırmalarla kanıtlandığına dikkat çekiyor ve sağlıklı bir kış geçirmenin ipuçlarını formüle ediyor. Karagülle, "Her gün 15 dakika kış güneşinden yararlanın, kışın daha fazla C vitamini alın, sarımsak yiyin, ekinezya ile bünyenizi kuvvetlendirin" diye bir dizi öneride bulunurken kış hastalıklarıyla ilgili soruları da yanıtladı:

Kışın neden vücudumuz hastalıklara daha açık olur?
İnsan organizması kış aylarında soğuğa adapte olmak için zorlandığından yorulur. Bu yorgunluk bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Kardiyo vasküler sistem, solunum sistemi ve genel olarak metabolizma bu uyum sırasında çok daha fazla yüklenir. Kış aylarında kapalı ortamlarda bulunmak da, bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığı için daha çok hastalık görülür.

Soğuk hava başlı başına bir hastalık nedeni midir?
Soğuğa maruz kalmaya bağlı direkt hastalıklar vardır donma gibi. Ama bunun dışındaki soğuk algınlığı, grip, zatürree gibi hastalıklar direkt soğuk nedeniyle ortaya çıkmazlar. Hastalığı yapan soğuk değildir virüsler ve bakterilerdir. Soğuk havayı solumak, solunum yollarını zedeleyebilir ancak hastalık yapmaz. Yani bilinenin aksine kışın dondurma yemek, soğukta yürümek gibi nedenlerle hastalanılmaz, grip olunmaz hatta soğuk algınlığı bile bu nedenlerden olmaz.

KIŞ, HASTALIK DEMEK
Kış hastalıkları neler?
Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, soğuk algınlığı, zatürree kesinlikle kış aylarında daha fazla görülür. Nezlenin yanı sıra burun etrafındaki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanması yani sinüzit, yutak iltihabı farenjit, bademciklerin iltihabı tonsillit, gırtlağın ve ses tellerinin iltihabı larenjit, orta kulak iltihabı otit, ana nefes borusunun iltihabı trakeit, bronşların iltihaplanması bronşit, astım ve akciğer dokusunun iltihabı zatürree de sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıkabilecek hastalıklardandır. Ayrıca mevsimsel depresyonlar ortaya çıkar. Bu arada düşük sıcaklık ve nem romatizmal ağrıları artırır. Bazı mide hastalıkları kış aylarında depreşir.

Kış hastalıkları için riskli grubu kimler oluşturuyor?
Evinde sigara içilenler, özellikle de bebeklerProf. Dr. Zeki Karagülle mevsimlerin vücut üzerindeki etkilerini araştırıp sorguluyor.başta soğuk algınlığı olmak üzere kış hastalıklarına karşı daha dirençsizdir. 65 yaşından büyükler, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanlar, kronik kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar, diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar, kapalı ortamlarda bulunanlar dengeli beslenmeyenler ve özellikle de stresli işlerde çalışanlar riskli grubu oluşturur.

D VİTAMİNİ SENTEZİ ÖNEMLİ"
Vücudumuzu güçlendirmek için neler öneriyorsunuz?
Vücudun soğuğa uyumunu kolaylaştırmak gerekli. Dışarıda soğuğa maruz kalmaları azaltmamız lazım. Ancak bunu yaparken hiç dışarı çıkmama anlaşılmasın. Kış güneşi önemlidir. Gün içinde en az dakikalık sürelerle el ve yüzün kış güneşinden yararlanmasını sağlamak gerekli. D vitamini sentezi önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

C vitamini alarak kışın bünyemizi güçlendirebilir miyiz, neler yemeliyiz?
Soğuğa karşı vücudun dayanıklılığını artırmak için kışın daha fazla C vitamini tüketilir. Vücudumuzu C vitamini yönünden desteklersek bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. Kışın bol bol sebze meyve yemek önemlidir. Kışın yağlar ve karbonhidratlara olan ihtiyaç da artar. Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Ayrıca kışın sarımsak tüketiminin artması bağışıklık sisteminin güçlenmesi anlamında yararlıdır. Bunların dışında mentol, okaliptus, gibi doğal anti bakteriyallere ağırlık vermek önemlidir. Nane ve limon özellikle soğuk algınlıklarında son derece önemlidir. Kış depresyonuna karşı da binbir delik otu yararlıdır, sinir sistemini destekleyici etkisi olur.

ÜŞÜME VE TERLEME!
Nasıl giyinmemizi öneriyorsunuz?

Kışın izolasyonu sağlayıcı kıyafetler seçilmeli. Ayak, el ve başın iyi korunması gerekir çünkü en çok ısı kaybı vücudun uç bölgelerinden olur. Ayrıca kış geçene kadar da standart giyimimizi bozmamamız gerekir. Hava ısısına göre kıyafetleri çok inceltmek de çok doğru değil. Ne çok kalın ne de çok ince giyinilmeli. Üşümemek ve terlememek için katlı kıyafet seçmek yerinde olur. Kış ayları spor yapmaya engel değildir. Ancak bütün yıl hiç spor yapmayan biri kışın kayak yapacağım diye tutturursa hem kalp damar sistemi hem de kas sistemi zorlanır, en azından sakatlıklar olur. Uygun kıyafet seçimi ile bol ısınma hareketinden sonra kışın spor yapılabilir.

HAMAM YOKSA DUŞ YAP
Kışı hiç hastalanmadan sağlıklı geçirmenin yolları nelerdir?

Vücudun uyumunu sağlamaktır. Ben bunun için hidroterapinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Araştırmalar hidroterapi uygulayan kişilerin bağışıklık sisteminin güçlendiğini böylece daha az hastalandığını göstermiştir. Hidroterapi kavramı içine kaplıcalar ya da evde yapacağınız duşlar da girebilir. Ancak bir hafta sonu kaplıcaya girerek bu etkiyi sağlayamazsınız. Dört hafta süreyle her hafta sonu gitmeniz gerekir. Termal destekten yararlanmak için ancak belli bir zaman dilimi içinde tekrarlanan uyarılar olması gerekir. Hamama ya da saunaya gidilecekse iki günde bir ya da 4 ile 6 hafta sonu devamlı süreyle gidilmesi gereklidir. Güne başlarken alırsak ılık, gün bitiminde de sıcak su ile 20 dakika duş almak yine vücudun soğuğa karşı uyumunu kolaylaştıracaktır. 35 derecenin altındaki sıcaklıklar uyarıcı, 35 derecenin üzerindekiler termal yani yatıştırıcı etki gösterirler.

Esra Tüzün


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 68'in asi çocuğu Türk çıktı
 'Beni morga götürmeyin'
 'Mustafa konuşur diye öldürüldü'
 Özgürlük TIR'ında dört saat
 Bar sahipleri veryansın etti
 Dikkat! İstanbul'da bu yollar onarımda
 Perde Eren'siz açıldı
 Beyoğlu'nda sıcak gece!
 Alo SABAH İstanbul
 İyi ki doğdun
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Herkes bana seni soruyor Mina
Yeni yılın ilk günüydü...
SAVAŞ AY
Katil adaylarına önemle duyurulur!..
Şaka yapıyorum...
NEBİL ÖZGENTÜRK
"Latife"nin ruhunu sızlatmayın!
Latife Hanım'ın...
REFİK DURBAŞ
Şeytan karışacak...
Hükümetin aldığı kararları ve...
HINCAL ULUÇ
Yaşlılığa ve yalnızlığa direnmek..
Çarşamba öğleden...
EMRE AKÖZ
'Gülen Holding' nasıl devam eder?
Dün Fethullah...
MEHMET BARLAS
Topbaş rüyasında Konya belediye başkanı mı...
10suz olmuyor
10suz olmuyor
Galatasaray-Dortmund maçının sonucu şu: Hagi, gençleri görmek...
Karan kartal
Karan kartal
Mönchengladbach takımına kiralanması an meselesi olan Ümit Karan'a...
Tamamen hayal ürünü
Baykal'ın "50 yıllık arkadaşı" olduğunu belirtten BM Afganistan Daimi...
Sarıgül'e tehdit ve darp suçlaması var
CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Şişli Belediye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu