Serdengeçti, konuşması sırasında şu noktaların altını çizdi:
* Merkez Bankası, yükümlülüklerine göre parasal rezervlerin hangi parayla tutulacağını belirler. Bu açıdan rezevlerimizin ağırlığını genelde Avrupa para birimleri oluşturur.
* YTL ile değiştirilen eskimiş, yıpranmış TL'leri imha edeceğiz. Geri kalanları ise ani bir likidite ihtiyacında kullanmak amacıyla yedek olarak tutacağız. 2006 sonunda ise TÜBİ- TAK ile sürdürülen proje kapsamında ne yapacağımıza karar vereceğiz.
* Bir banknotun Merkez Bankası'na maliyeti 4 ile 4.5 sent arasında. Her yıl yaklaşık 700 milyon banknot basıyorduk. YTL operasyonu olunca 1 milyar 100 milyon banknot bastık. Demek ki bir önceki seneye göre bütçemize ekstra yaklaşık 20 milyon dolarlık bir maliyet eklendi.
* Riskler var mı? MB olarak bizim dışımızda gelişebilecek risk unsurları var. İklim koşullarına bağlı olarak tarım ve petrol fiyatlarına bağlı olarak petrol ve enerjide riskler söz konusu olabilir. Ayrıca ABD faiz oranlarında tahmin ötesinde tüm dünyayı etkileyebilecek dışsal şoklar da olabilir. Bu riskler yaşanabilir diyerek politikalarımızı değiştiremeyiz.
* Hemen belirtmeliyim ki, ekonominin bizim dışımızda gelişen iç ve dışsal şoklara karşı direnci hiç bir dönemde olmadığı kadar artmıştır.