Kuruş kullanma konusunda isteksizlik devam ediyor!
Piyasadaki Türk Lirası'nın yüzde 22'sinin YTL'ye döndüğünü belirten Serdengeçti, "Ancak kuruş kullanmama eğilimi sürüyor. 380 milyon YTL karşılığındaki kuruş stokta bekliyor" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, "Toplumda bozuk para kullanmama alışkanlığının kırılması için zamana ihtiyaç var" dedi. İstanbul'da kahvaltılı sohbet toplantısında ekonomi basını ile biraraya gelen Süreyya Serdengeçti, YTL'ye geçiş sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı, "Bir haftalık süre içinde, piyasada bulunan 13.7 katrilyon liralık emisyonun 3 katrilyon liralık (3 milyon TL) bölümü, YTL'ye dönüştü. YTL, önümüzdeki bayram alışverişi ve maaş ödemeleri sonrasında piyasaya tam manasıyla hakim olur" bilgisini verdi. Serdengeçti, yeni kuruş kullanımına ilişkin de şöyle konuştu: "Şu anda Darphane'de 130 trilyon, Merkez Bankası'nda 185 trilyon, bankalarda da 65 trilyon Türk Lirası (toplam 380 milyon YTL) karşılığında yeni kuruş stoğu bulunuyor. Bu paranın piyasaya girmesi için talep edilmesi gerekiyor. Ama kuruşlar için henüz yeterli talep gelmedi. Türkiye'de madeni para kullanma alışkanlığı çok zayıf. 30 yıldır yüksek enflasyon altında yaşayan bir toplumda bu alışkanlığın oluşması zaman alacak."
YUVARLAMA HEP VARDI! YTL'ye geçişin enflasyona etkisi olup olmayacağı yolundaki soru ise Serdengeçti tarafından şöyle yanıtlandı: "TL'den Yeni TL'ye geçerken fiyatların yukarıya yuvarlandığına dair tespitler yapılıyor. Bunun fiyat artışlarına ne derece etkili olacağını tespit etmek çok zor. Ancak bu ülkede onlarca yıldır fiyatlar hep yukarı yuvarlandı. Üretici veya esnaf örneğin 385 bin liraya satacağı ürünü hemen 400 bine çıkardı. Enflasyonun ne derece yıkıcı bir olay olduğunu toplum olarak anlayamadık. Dolaysıyla yuvarlama yeni değil. Ayrıca AB örneği veriliyor. Bir kere 6 sıfır atmakla ulusal paraların Euro'ya dönüştürülmesi aynı şey değil. Onların pariteden kaynaklanan sıkıntıları vardı. Buna rağmen, AB ülkelerinde 'Euro'ya geçiş öncesindeki yıllık enflasyon yüzde 2.4 iken, bir sonraki yıl yüzde 2.3'e düştü. Yani Euro dönüşümü de sanıldığı gibi enflasyonist etki yaratmadı. Ancak biz yine de temkinli ve tedbirli olmak zorundayız." Serdengeçti, YTL'ye geçişte özellikle geçmişte bol sıfırlı rakamlardan kurtulmak için bir kaç operasyon yapan Brezilya ve Meksika Merkez Bankası yetkilileriyle görüştüklerini ve onların tecrübelerinden yararlandıklarını söyledi.