kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Portakal bayramını kutluyoruz
Portakal bayramını kutluyoruz
Portakallı yassı (taş) kadayıf (4 kişilik)
Kara lahana sarmalı kuru fasulye

Portakal bayramını kutluyoruz


Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin kendi zamanı vardı. Şimdi alternatif beslenme yanlıları portakal bayramına hazırlanıyor.

Bu "küresel ısınma" dedikleri şey bu olsa gerek. Farkındasınız değil mi? Birden bire iki mevsim yok oluverdi. Uzun zamandır ne bahar yaşıyoruz, ne de güz. Oysa bence tabiatın en güzel iki zamanı bu kaybolan günlerdir. Birinde yeşilin envai çeşidini görürüz. Tabiatın nasıl adım adım uyandığını. Diğerinde, sonbaharda ise o büyülü sarı, toprak, kırmızı renklerini. Artık uykuya çekilen doğayı. Bir duygu yoğunluğu ile birlikte. Peki ama, sonbahar neden sadece hüzün ile bir araya gelir? Açıkçası sonbahar ve habercisi olduğu kışın cazibesini tam yaşıyor muyuz emin değilim. Bu zamanın çoğu kez "Hadi şu ıslak günler bitsin de yaza kavuşalım" diye geçiştirilmesi ne yazık!

MUTFAKTA DÖRT MEVSİM
Biliyorum artık "sera" icad oldu, "mertlik" bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin kendi zamanı ve mahallinde yendiği günlerde, kış meyveleri, sebzeleri vardı... Şimdi de "alternatif beslenme yanlısı" olanlar bu otantik çerçevelerin peşindeler. Yeniden. Yani kışın portakal bayramını kutlamak için hazırlıktalar... Nereden çıktı bu terkedilmiş mevsim mersiyesi diyeceksiniz. Onu da anlatalım. Vakıa vaadolunmuştu. Üç dört ay içinde göreceksin diye. Ama ihtimal vermemiştim. Mahcubiyetle okumaktayım. Hayır, sadece mahcup değil. Coşku ile, şaşırarak. Gökçen Adar'ın "Mutfakta Dört Mevsim: Sonbahar Kış" kitabından söz ediyorum. Yine malum ekip iş başında: Hülya Ekşigil yayıma hazırlamış. Ahmet Ağaoğlu fotoğrafları çekmiş. Epsilon Yayınevi, 360 sayfa. İlkbahar Yaz kitapları için söylediğimizi tekrar edeceğiz: Her mutfağa lazım. Ege'nin de kokusunu sofranıza taşıyacak!
DİĞER GURME HABERLERİ
 Tereyağ yemeklerde mucizeler yaratabilir
 Büyükada'nın tatları sofraları şenlendirdi
 Artık mutfağımız da değişecek
 Şarap hiç konserve kutusunda içilir mi?
 Yılbaşı sofrasının kralı hindiye kestane yakışır
 Malzemeler Karadeniz'den
 Çikolatalı ve meyveli tebrik kartları bunlar
 Japonlar artık mantı yiyor
 Semerkant'ta topik peşinde
 Ölümsüz zeytin ağacını ellerimizle yok ediyoruz
 Günümüz mutfaklarına geleneksel Ege lezzetleri
 Halkın gözü üst düzey ziyafetlerde
 Hollywood ünlülerinin tercihi
 Mutfaktaki cennetin keşfi
 Yemeklere adlarını veren ünlüler
 İyi bir yemek şölene benzer
 Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
 Onlar 'kadrolu akşamcılar'
 Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
İstanbul'da 4 farklı ses yankılanıyor
"Akdeniz Sesleri" adlı projede Moda, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa ve...
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Toplum gönüllüleri 2 yaşında
Sosyal sorumluluk projeleri üreten Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG),...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.