Bir dönem dünya gençliğinin simgesi haline gelen Levi's yaptığı açıklamada finansal zorluk yaşadığını ve her an iflasla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.
ABD'nin ünlü jean markası Levi Strauss'un (Levi's) finansal zorluk yaşadığı ve her an iflasla karşı karşıya kalabileceği bildirildi. 1999 yılında 5.1 milyar dolar olan satışlarının geçen yıl 4.1 milyar dolara gerilediğini açıklayan şirket, 2.3 milyar dolar seviyesindeki borçlarının finansmanını karşılamakta başarısız olabileceğini kaydetti. ABD sermaye piyasası kurumu SEC'e açıklama gönderen şirket, "Varlıklarımızı satmaya zorlanabiliriz ya da borçlarımızı yeniden yapılandırırız. Bunlar olmazsa iflasa sürükleniriz" ifadesine yer verdi. San Francisco merkezli şirketin yükümlülüklerini karşılama konusunda nakit sıkıntısı yaşadığı, gerileyen satışlarına rağmen karlılığını yükseltmeye çabaladığı belirtiliyor. Şirketin diğer markası Dockers'ın satışlarının ise buyıl önemli oranda gerilediği, bu nedenle Levi Strauss'un markayı satmaya çalıştığı ifade ediliyor. Almanya göçmeni Levi Strauss'un ABD'de kendi adıyla 1853'te kurduğu şirket, 11 bin çalışanıyla 100'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin asıl ünü ise 1873'te jeans adıyla bilinen kot kumaşını keşfetmiş olmasından geliyor. Kot piyasasındaki rekabetin artması ve Gap, Ralph Lauren ve Guess gibi güçlü rakiplerin piyasada avantaj elde etmesinden dolayı sıkıntılı dönem yaşayan şirket, eski konumuna geri dönmeyi ve tekrardan müşteri çekebilme umudu taşıyordu. Levi's krizinin kronolojisi şöyle ortaya çıktı:
* Kuruluşunun 150'nci yılını kutlayan Levi's'ta düşüş1996'da başladı.
* 1996'da 7 milyar dolar olan satış gelirleri en son 2002 yılında 4.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2003'te satışlar yüzde 7 düştü. Borcu 2 milyar dolara yükseldi.
* Geçtiğimiz aylarda Kuzey Amerika'da Teksas ve San Antonie'deki iki fabrikasını kapatarak binlerce işçiyi işsiz bırakması ve 2004 yılı mart ayına kadar Kanada'daki üç fabrikayı daha kapatacağını açıklaması da Levi's'ın imajını zedeledi.
* Levi's, 6 yılda ABD'de toplam 6 fabrika kapattı ve 3 bin 300 kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Bu rakam şirketin toplam işgücünün yüzde 22'sini oluşturuyordu.