AB zirvesine damgasını vuran Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimini tanıması krizi aşıldı.
Buna göre:
*Müzakereler 3 ekim 2005'te başlayacak
*Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanınmak yönünde Ankara anlaşmasının genişletirilmiş halini kabul edeceğini sözlü olarak ifade edecek
*Müzakerelerin hedefi tam üyelik olacak
*Metindeki 'kalıcı kısıtlama' ifadesi, 'gerektiğinde kısıtlama getirilebilecek' şeklinde değiştirilecek
Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında Kıbrıs paragrafı konusunda uzlaşmaya varıldığı, uzlaşmanın AB Konseyi'ne götürüldüğü bildirildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında gün boyu süren toplantılarda, AB zirvesinin sonuç bildirisinin Kıbrıs paragrafı üzerinde uzlaşmaya varıldı.
Söz konusu uzlaşma Dönem Başkanlığı tarafından AB Konseyi'ne götürüldü. Diplomatik kaynaklar, AB Konseyi'nde Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un da bulunduğuna dikkat çektiler.
"Taslak metinde Türkiye kendisine AB üyesi olan komşularıyla sınır sorunlarını gidermek zorundadır." ifadesi yer almakta. Bu ifadeye göre AB, Ankara anlaşmasının geliştirilmiş halinin müzakereler öncesi hayata geçirilebilecek konuma gelmesini istiyor.
'RUM KESİMİ TÜRKİYE'NİN SÖZLÜ TAAHHÜT ÖNERİSİNİ KABUL ETMEYE MECBUR KALDI'
Türkiye ile AB arasındaki çetin pazarlıkta üzerinde uzlaşmaya varılan noktaları özetleyen AB kaynakları, Rum kesiminin Türkiye'nin sözlü taahhüt önerisini kabul etmeye mecbur kaldığını ifade ettiler.
AB kaynakları, çetin pazarlıkları şöyle özetledi:
Kıbrıs: Türkiye, Kıbrıs paragrafını parafe etmek yerine sözlü taahhütte bulunacak. Bu hususa başlangıçta karşı çıkan Kıbrıs Rum kesimi, yoğun baskı sonucu öneriyi kabule mecbur kaldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin iyi niyet beyanı olarak açıklayacağı bu taahüt, sonuç bildirisinde yer alacak. Koruma önlemleri: AB, bu konuda son taslakta yer alan kalıcı ifadesini kaldırdı. Bu gelişmenin Türk tarafınca memnuniyetle karşılandığı bildiriliyor.
Alternatif müzakere hedefi: En önemli unsurlardan birini oluşturan bu maddede yapılan değişiklikle tam üyelik müzakerelerinin ancak Türkiye'nin tam üyelikten vazgeçmesi halinde kesileceği hükmü getirildi. İnisiyatifi Türkiye'ye bırakan bu maddenin olumlu karşılandığı belirtiliyor. Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeler sırasında AB'li muhataplarına herhangi bir belgeye imza atmasının söz konusu olmayacağını söylediği ifade edildi.
YUNAN KAYNAKLARI: AB KONSEYİ'NDE GENEL UZLAŞMA SAĞLANDI'
Yunan kaynakları, ''AB Konseyi'nde genel uzlaşma sağlandığını'' söylediler. Yunan kaynakları, Kıbrıs konusunun ele alındığı AB Konseyi toplantısının genel uzlaşmaya varılarak, sona erdiğini açıkladılar. Yunan kaynakları, Türkiye'nin, Ankara Anlaşması'nın AB'nin 10 yeni üyesini kapsamasını sağlamaya hazır olduğuna ilişkin vaadinin, AB zirve sonuç bildirisinin 19. paragrafına tırnak içinde ekleneceğini belirttiler.