|
|
Belçika basını: 'Türkiye boyun eğmeyecek'
Belçika gazeteleri, bugünkü baskılarında Türkiye konusuna çok geniş yer verdiler ve Ankara'nın zirveden çıkacak her koşula boyun eğmeyeceği üzerinde ağırlıkla durdular..
Bugünkü baskılarında manşetini ve ön sayfasının tamamı ile 8 tam sayfasını Türkiye konusuna ayıran muhafazakar ''La Libre Belgique'' gazetesi, ''Türkiye'ye koşullu katılım'', ''AB'nin Türkiye zirvesi'' gibi başlıklar kullandı.
Ankara hükümetinin, Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için yoğun ve olağanüstü bir reform süreci gerçekleştirdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iyimser olduğunu, ancak ''kabul edilemez koşullar öne sürülmesi halinde bu dosyayı buzdolabına koyarak yola devam edileceğini'' de söylediğini belirten gazete, AB devlet ve hükümet başkanlarının zirvede zor kararlar almak durumunda olduğunu yazdı.
Müzakerelerin başlangıç tarihinin 2005'in ikinci yarısı olacağını, bunun ''en kolay karar'' olduğunu yazan gazete, bazı ülkelerin, ''imtiyazlı işbirliği'' seçeneğini gündemde tutmak ve konsey kararına sokturmak istediklerini, Türk işçilerinin serbest dolaşım hakkının kısıtlanmasının öngörülmesinin de tartışmalı olacağını belirtti.
Türkiye'nin tanımadığı bir AB üyesi ile müzakere masasına oturmasının ''garip bir tablo'' oluşturacağını, Kıbrıs konusunun, müzakerelerin açılması önündeki önemli engellerden biri olduğunu yazan ''La Libre Belgique'', Ankara Antlaşması'nın güncelleştirilerek AB'ye katılan 10 yeni üyeye de uyarlanmasına yönelik kararın beklendiğini, bu tür bir kararın, Kıbrıs Rum yönetiminin tanınması ve 30 bin Türk askerinin bulunduğu KKTC'nin artık tanınmaması anlamına geleceğini kaydetti. Gazete, Dönem Başkanı Hollanda'nın, ''Türkiye bu jesti yapmazsa Kıbrıs tarafından sorun yaşayacağız'' dediğini ileri sürdü.
''ZARLAR ATILDI''
Belçika kamuoyunun, ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB'ye katılımından yana olduğunu belirten, Türk ekonomisinin boyutlarına değinen gazete, ''Zarlar atıldı, ama Ankara ne pahasına olursa olsun bir uzlaşma istemiyor'' ifadesine yer verdi.
''Türkiye'nin AB'ye katılımından korkacak hiçbir neden yok. Bu, Avrupa için pozitif bir gelişmedir ve desteklenmesi gerekir'' denilen yorumda, Türkiye ile iletişimin artırılması önerildi.
''La Libre Belgique'', Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, AB zirvesinde ''yumurtalar üzerinde yürüyeceğini'' yazarak, Fransa'da kamuoyunun ve siyasetçilerin Türk katılımına önemli oranda karşı olduğunu, Chirac'ın ise her zaman Türkiye'den yana tavır koyduğunu belirtti.
Gazete, bir tam sayfasını da, ''İstanbul'un golcüsü'' başlığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayırdı.
''Erdoğan, Türkiye kararının verileceği AB zirvesinin akşam yemeğine katılmayacak, ama son aylarda söyledikleri ve yaptıkları, yemekteki tüm Avrupalı liderlerin kafasında olacak'' denilen yazıda, Başbakan Erdoğan'ın hayatı ve siyasi alanda kat ettiği yollar anlatıldı.
'AVRUPA, KAPILARINI ARALAMAYA HAZIR'
''Le Soir'' gazetesi de manşetini Türkiye konusuna ayırdı ve ''Avrupa, Türkiye'ye kapılarını aralamaya hazır'' başlığını kullandı.
Türkiye'nin, dün Strasbourg'da ilk zaferi elde ettiğini, Avrupa Parlamentosu'nun, müzakerelerin gecikmeden başlamasını istediğini belirten, Kıbrıs konusunun önemli bir engel olarak ortada kaldığını savunan gazete, yorum yazısında, Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı ortaya atılan gerekçelerin hiçbirinin geçerli ve temele dayalı olmadığını, Türkiye'nin kısa sürede çok yol kat ettiğini ve daha ileri adımlar atacağına inanıldığını belirtti.
AB'nin orta vadede Türkiye'yi bünyesine alamayacağına dair bugün hiçbir ciddi gerekçe ortaya konulamayacağını ifade eden gazete, Türkiye'nin katılım sürecinde AB'nin, kendi doğasını ve var olma nedenini daha iyi belirlemek durumunda kalacağını anlattı.
'EVET DEMENİN NEDENLERİ'
''La Derniere Heure'' gazetesinin, ''Türkiye'ye evet demenin nedenleri'' başlıklı yazısında da, ''ilkel bir görüntü yansıtan'' bu ülkenin gerçekte ''AB için büyük kozları olduğu'' belirtildi.
Türkiye'nin katılımına karşı çıkanların ''bilmedikleri için korktuklarını'' kaydeden gazete, Türkiye'nin yeterince tanınmamasının sıkıntısını çektiğini, müzakere sürecinde AB kamuoyunun bu ülkeyi daha iyi anlamak için vakit bulacağını savundu.
Türkiye'nin sağlam bir ekonomi ve sanayi sahibi olduğunu, şirketlerinin, AB'ye son dönemde katılan 10 üyenin şirketlerinden çok daha verimli çalıştığını, üretiminin Doğu Avrupa ülkelerinden daha verimli olduğunu yazan gazete, Arçelik'in kendi alanında Avrupa'da altıncı, Vestel'in ise Avrupa'nın bir numaralı televizyon üreticisi olduğu örneklerini verdi ve ''Türkiye'nin AB'ye katılımına ekonomik gerekçelerle karşı çıkmanın hiçbir anlamı yok'' ifadesini kullandı.
Türk ekonomisindeki olumlu gelişmeleri yansıtan ve Türkiye'nin AB'ye katılımının Avrupa firmalarına büyük bir pazarı açacağını belirten gazete, bir başka haberinde, ''Ankara, tam üyeliği reddetmeye hazır'' başlığı kullanarak, Türkiye'nin AB'ye katılımda istekli olduğunu, ama her koşulun önünde boyun eğmeyeceğini yazdı ve Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki uyarı mesajlarına yer verdi.
|