kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belçika basını: 'Türkiye boyun eğmeyecek'
Barosso: Hedef tam üyelik olmalı
Berlusconi: Müzakereler bir an önce koşulsuz başlamalı
Chirac: Türkiye'nin katılımı Avrupa'nın çıkarına
FT:Türkiye hazır görünüyor
Belçika basını: 'Türkiye boyun eğmeyecek'

Belçika basını: 'Türkiye boyun eğmeyecek'

Belçika gazeteleri, bugünkü baskılarında Türkiye konusuna çok geniş yer verdiler ve Ankara'nın zirveden çıkacak her koşula boyun eğmeyeceği üzerinde ağırlıkla durdular..

Bugünkü baskılarında manşetini ve ön sayfasının tamamı ile 8 tam sayfasını Türkiye konusuna ayıran muhafazakar ''La Libre Belgique'' gazetesi, ''Türkiye'ye koşullu katılım'', ''AB'nin Türkiye zirvesi'' gibi başlıklar kullandı.

Ankara hükümetinin, Kopenhag kriterlerini yerine getirmek için yoğun ve olağanüstü bir reform süreci gerçekleştirdiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iyimser olduğunu, ancak ''kabul edilemez koşullar öne sürülmesi halinde bu dosyayı buzdolabına koyarak yola devam edileceğini'' de söylediğini belirten gazete, AB devlet ve hükümet başkanlarının zirvede zor kararlar almak durumunda olduğunu yazdı.

Müzakerelerin başlangıç tarihinin 2005'in ikinci yarısı olacağını, bunun ''en kolay karar'' olduğunu yazan gazete, bazı ülkelerin, ''imtiyazlı işbirliği'' seçeneğini gündemde tutmak ve konsey kararına sokturmak istediklerini, Türk işçilerinin serbest dolaşım hakkının kısıtlanmasının öngörülmesinin de tartışmalı olacağını belirtti.

Türkiye'nin tanımadığı bir AB üyesi ile müzakere masasına oturmasının ''garip bir tablo'' oluşturacağını, Kıbrıs konusunun, müzakerelerin açılması önündeki önemli engellerden biri olduğunu yazan ''La Libre Belgique'', Ankara Antlaşması'nın güncelleştirilerek AB'ye katılan 10 yeni üyeye de uyarlanmasına yönelik kararın beklendiğini, bu tür bir kararın, Kıbrıs Rum yönetiminin tanınması ve 30 bin Türk askerinin bulunduğu KKTC'nin artık tanınmaması anlamına geleceğini kaydetti. Gazete, Dönem Başkanı Hollanda'nın, ''Türkiye bu jesti yapmazsa Kıbrıs tarafından sorun yaşayacağız'' dediğini ileri sürdü.

''ZARLAR ATILDI''

Belçika kamuoyunun, ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB'ye katılımından yana olduğunu belirten, Türk ekonomisinin boyutlarına değinen gazete, ''Zarlar atıldı, ama Ankara ne pahasına olursa olsun bir uzlaşma istemiyor'' ifadesine yer verdi.

''Türkiye'nin AB'ye katılımından korkacak hiçbir neden yok. Bu, Avrupa için pozitif bir gelişmedir ve desteklenmesi gerekir'' denilen yorumda, Türkiye ile iletişimin artırılması önerildi.

''La Libre Belgique'', Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, AB zirvesinde ''yumurtalar üzerinde yürüyeceğini'' yazarak, Fransa'da kamuoyunun ve siyasetçilerin Türk katılımına önemli oranda karşı olduğunu, Chirac'ın ise her zaman Türkiye'den yana tavır koyduğunu
belirtti.

Gazete, bir tam sayfasını da, ''İstanbul'un golcüsü'' başlığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayırdı.

''Erdoğan, Türkiye kararının verileceği AB zirvesinin akşam yemeğine katılmayacak, ama son aylarda söyledikleri ve yaptıkları, yemekteki tüm Avrupalı liderlerin kafasında olacak'' denilen yazıda, Başbakan Erdoğan'ın hayatı ve siyasi alanda kat ettiği yollar anlatıldı.

'AVRUPA, KAPILARINI ARALAMAYA HAZIR'

''Le Soir'' gazetesi de manşetini Türkiye konusuna ayırdı ve ''Avrupa, Türkiye'ye kapılarını aralamaya hazır'' başlığını kullandı.

Türkiye'nin, dün Strasbourg'da ilk zaferi elde ettiğini, Avrupa Parlamentosu'nun, müzakerelerin gecikmeden başlamasını istediğini belirten, Kıbrıs konusunun önemli bir engel olarak ortada kaldığını savunan gazete, yorum yazısında, Türkiye'nin AB'ye katılımına karşı ortaya atılan gerekçelerin hiçbirinin geçerli ve temele dayalı olmadığını, Türkiye'nin kısa sürede çok yol kat ettiğini ve daha ileri adımlar atacağına inanıldığını belirtti.

AB'nin orta vadede Türkiye'yi bünyesine alamayacağına dair bugün hiçbir ciddi gerekçe ortaya konulamayacağını ifade eden gazete, Türkiye'nin katılım sürecinde AB'nin, kendi doğasını ve var olma nedenini daha iyi belirlemek durumunda kalacağını anlattı.

'EVET DEMENİN NEDENLERİ'


''La Derniere Heure'' gazetesinin, ''Türkiye'ye evet demenin nedenleri'' başlıklı yazısında da, ''ilkel bir görüntü yansıtan'' bu ülkenin gerçekte ''AB için büyük kozları olduğu'' belirtildi.

Türkiye'nin katılımına karşı çıkanların ''bilmedikleri için korktuklarını'' kaydeden gazete, Türkiye'nin yeterince tanınmamasının sıkıntısını çektiğini, müzakere sürecinde AB kamuoyunun bu ülkeyi daha iyi anlamak için vakit bulacağını savundu.

Türkiye'nin sağlam bir ekonomi ve sanayi sahibi olduğunu, şirketlerinin, AB'ye son dönemde katılan 10 üyenin şirketlerinden çok daha verimli çalıştığını, üretiminin Doğu Avrupa ülkelerinden daha verimli olduğunu yazan gazete, Arçelik'in kendi alanında Avrupa'da altıncı, Vestel'in ise Avrupa'nın bir numaralı televizyon üreticisi
olduğu örneklerini verdi ve ''Türkiye'nin AB'ye katılımına ekonomik gerekçelerle karşı çıkmanın hiçbir anlamı yok'' ifadesini kullandı.

Türk ekonomisindeki olumlu gelişmeleri yansıtan ve Türkiye'nin AB'ye katılımının Avrupa firmalarına büyük bir pazarı açacağını belirten gazete, bir başka haberinde, ''Ankara, tam üyeliği reddetmeye hazır'' başlığı kullanarak, Türkiye'nin AB'ye katılımda istekli olduğunu, ama her koşulun önünde boyun eğmeyeceğini yazdı ve Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki uyarı mesajlarına yer verdi.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kritik zirve bugün başlıyor
 'Modern' görüntünün ardında büyük ihmal
 'Dekor fiyasko bina hatalarla dolu'
 Azra Akın: Bir an için öleceğimi düşündüm
 Konserde yangın paniği
 En temiz Türk gençleri
 Son sözü seni seviyorum oldu
 Başbakan'ın İstanbul düşü
 Mevlana'nın 'gel' çağrısına koşuyorlar
 Türk'e kılıç çektirmem
 Hangi yalnızlığa gittiği bilinmeyen
 Küçükarmutlu davası lehte bozuldu
 Umut'un 10 yıllık 'barış' yolculuğu
 Marmara Bölgesi eğitimde çaktı!
 İlk hacı adayları dualarla uğurlandı
MAHMUT ÖVÜR
Aklımız hırsımıza teslim
İstanbul, G-Mall yangın...
SAVAŞ AY
AB durumu dururken yangına sayfa yapmak niye?..
Bu...
Halklar evet dedi ...
Türkiye, AB'den 41 yılın en güzel "evet" yanıtını aldı. Parlamento,...
'Evet deme zamanı geldi'
Bu sözler AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya ait. Üstelik...
Pietro'ya dikkat
Pietro'ya dikkat
Kartal'a Hakan Şükür uyarısı: "Parma'nın başına geçen Pietro...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu