Belediye gelirlerinin artırılması için kentlerde yaşayanlara elektrik ve gaz tüketim, yangın sigortası, haberleşme ve konaklama gibi yeni vergiler getirilmesi öngörülüyor.
Belediyeler ile il özel idarelerinin mali yapılarını güçlendirmeyi amaçlayan Belediye Gelirleri Kanunu'nu yeniden düzenleyen 'İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu' ön taslağında belediye sınırları içinde yaşayanlara elektrik ve gaz tüketim, yangın sigortası, haberleşme ve konaklama vergisi getirilmesi öngörülüyor. Mevcut vergi ve harçlar da artırılıyor.
SUYA 20 KURUŞ ZAM Başbakanlık'ta çalışmaları devam eden "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı'' ile yerel yönetimlerin gelirleri artırılıyor. Çevre Temizlik Vergisi, büyük şehirlerde su tüketiminde metreküp başına 100 bin liradan 300 bin liraya (30 Yeni Kuruş) çıkarılıyor. Diğer yerlerde ise 20 Yeni Kuruş olarak uygulanacak. Taslak ile halen Belediye Gelirleri Kanunu çerçevesinde uygulanan, ancak Bakanlar Kurulu'nun yetkisi sona erdiği için yıllardır artırılmayan çeşitli harç ve vergiler de güncel hale getirilecek. Bu şekilde işgal harcı tarifesi 50 Yeni Kuruş ile 7 Yeni Türk Lirası, tatil günlerinde çalışma harcı 80 ile 500 Yeni Türk Lirası, su harcı 1 ile 10 Yeni Türk Lirası arasında uygulanacak. Hal, balıkhane, mezat ve sair yerlerde her çeşit ürün ile taşınır ve taşınmaz mal satışları da, yüzde 2 oranında tellaklık harcına tabi olacak. 100 YTL'yi aşan satışlarda bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak. Hayvan kesimi, muayene ve denetleme harcı 1 Yeni Kuruş ile 5 Yeni Türk Lirası, ölçü ve tartı aletleri muayene harcı 10 Yeni Kuruş ile 50 Yeni Türk Lirası, inşaat harcı da metrekare başına 1 ile 8 Yeni Türk Lirası arasında değişecek.
KATILMA PAYI ÖDENECEK Binalara yapı kullanma izni verilmesi ve tapuda yapılacak cins değişikliği işlemlerinden Emlak Vergisi değerinin binde 20'si oranında yapı kullanma izni ve cins değişikliği harcı alınacak. Belediyelerce bağlı müesseselerce inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan ya da başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan taşınmazların sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı alınacak. Yine vatandaşlar ve işletmeler kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma payı ödeyecek.