|
|
|
|
|
|
Etli, sütlü gıdalar sosis ve kahve baş ağrısı yapıyor
Göz bozukluğundan kulak burun boğaz hastalıklarına, alkolden sigaraya ve yediğimiz gıdalara kadar pek çok etken, dayanılmaz baş ağrılarının sorumlusu olabiliyor. Türkiye'nin pek çok ilinde bulunan ağrı kliniklerinde, hastaların sorunlarına çözüm sunuluyor. Tedavi edilemeyen durumlarda ise, hastanın ağrı ile yaşamayı öğrenebilmesi, sosyal hayata uyumu sağlanıyor
Herkesin ağrı eşiği aynı değil. Kimi insan ağrılarına daha iyi tahammül edebilirken, kimisi de ağrıyı taşımakta son derece zorlanır. Bu noktada, ağrı klinikleri kişilere ağrı ile yaşamayı da öğretiyor. İstanbul Tıp Fakültesi Ağrı Ünitesi Başkanı olan Prof. Dr. Serdar Erdine, baş ağrıları ve bunlardan kurtulma yolları ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtladı...
* Hasta ağrı ile yaşamaya alışabilir mi? Tıbbın bugünkü aşamasında ağrıların tümünün kontrol altına alınması hala mümkün olmamıştır. Yaklaşık 140 çeşit ağrı vardır. Bu ağrıların bir kısmının kesilmesi ne yazık ki mümkün olmamıştır. Ağrısı kesilemeyen hastaların, ağrı ile yaşamayı öğrenmesi gerekir. Son zamanlarda ağrı kliniklerinde hastalara ağrı ile yaşamanın öğretilmesi için çeşitli yöntemler gösteriliyor. Hastanın ağrı yönünden hayata uyum sağlayabilmesi ve topluma yeniden kazandırılabilmesi için yetenekleri geliştirilirken, aktivite kazanması için ipuçları veriliyor.
* Her hasta ağrıyı aynı şiddette mi hisseder? Her hasta ağrıyı aynı şiddette hissetmez. Ağrı kişiden kişiye farklı olarak algılanır. Bunun nedeni; her insanda ağrı algılayıcı bölümlerin farklılık göstermesidir. İnsanların ağrı eşikleri de aynı değildir. Nasıl kol kuvveti kişiden kişiye farklılık gösteriyorsa, aynı şekilde insanların ağrı algılaması da farklıdır.
* En sık görülen baş ağrısı sebepleri nelerdir? Baş ağrısı başlı başına bir hastalık olduğu kadar, diğer birçok hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca; alınan çeşitli ilaçlar, içki, sigara gibi birçok etken baş ağrısına yol açabilir.
GÖZ BOZUKLUĞUNA DİKKAT! * Baş ağrısı hangi hastalıkların habercisi olabilir? Birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Göz bozuklukları sonucu olabilir. Kulak, burun boğaz sistemi rahatsızlıklarına, özellikle sinüzite bağlı olarak çıkabilir. Sinüzite bağlı baş ağrıları genellikle migren ile karıştırılır. Bu nedenle, birçok hasta sinüzit ya da migren tedavisine yanlışlıkla alınabilir. Sinüzite bağlı baş ağrısı özellikle sabah yataktan kalkınca başlar, öğlene doğru azalır. Burun deliklerinin tıkanmasına neden olan her etken sinüzite bağlı baş ağrısının artmasına neden olur. Tütün, alkol, başın öne eğilmesi gibi durumlarda artış gösterir. Sümkürme, öksürme ısı değişiklikleri ile de şiddetlenir. Burun temizlendiği zaman azalır. Şakaklara vurulduğunda ağrı şiddetlenir. Kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra, çeşitli böbrek ve solunum sistemi hastalıklarında mide bağırsak sisteminden kaynaklanan hastalıklarda yine baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca, baş ağrısından şikayet eden birçok birçok kadın hastada safra kesesi şikayetleri hatta, taş saptandığı sıklıkla görülen bir durumdur.
* Beyin tümörleri nasıl bir baş ağrısına neden olur? Baş ağrısından yakınan hastaların büyük bir çoğunluğu beyin tümörlerinden kuşku duyar. Dahası; hekime başvurmalarının temel nedeni beyin tümörü kuşkusudur. Bu kuşkuyu yenmek amacı ile çok gelişmiş tetkik araçlarından yararlanmak isterler. Baş ağrılı hasta sayısının ne denli yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu durum toplumsal bir olgu haline gelir. Ancak, beyin tümörlerine bağlı baş ağrıları diğer baş ağrılarına göre çok daha seyrek gelişir. Beyin tümörlerinde genellikle baş ağrısı tek başına seyretmez. Baş ağrısının yanı sıra, beyin tümörünün bulunduğu bölgedeki sinirlere göre başka şikayetler de ortaya çıkar. Vücudun belirli bir bölgesinde karıncalanma, uyuşukluk ya da baş dönmesi gibi bulgular ortaya çıkabilir. Ayrıca, kitle büyüdükçe bulantı ve kusma tabloya eklenir. Beyin tümörlerinde baş ağrısının en önemli özelliklerinden biri; ağrının gittikçe şiddetlenmesidir. Beyin tümörleri yalnızca ağrı ile seyretmeyeceği için hastaların hemen beyin tümöründen kuşkulanması son derece yanlıştır.
* Bazı yiyecekler baş ağrısı yapabilir mi? Bazı süt ürünleri, terbiyelenmiş et, sosis ve kahve, migren tipi baş ağrılarında etkenler arasında sayılıyor. Hasta, bu etkenlerin kendisinde baş ağrısına neden olduğunu fark ettiği an, önlem olarak bunların tüketimini kesmelidir. Uzun süre soğuk içki içenlerde veya dondurma yiyenlerde, şakaklara ve elmacık kemiklerine yayılan baş ağrıları ortaya çıkabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|