|
|
|
|
|
|
Anne ve babasında migren olan yüzde 75 risk altında
Migren; stres, açlık, uykusuzluk, parlak ışık, lodos ve sigara gibi etkenlerle atağa geçiyor. Migreni tetikleyen bu faktörleri tanımak, önlem almanızı sağlayabilir. Anne ve babasında migren olanlar ise, yüzde 75 risk altında...
Sık sık tekrarlayan baş ağrısı nöbetlerinizin migren olup olmadığını merak ediyorsanız, migrenin tipik belirtilerinin sizde olup olmadığına dikkat edin. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, migren hakkındaki sorularımızı yanıtladı...
* Baş ağrılarımızın migren kaynaklı olup olmadığını nasıl anlarız? Migren çoğu zaman başka tür baş ağrıları ile karışmaz. Bununla birlikte, migren kişiden kişiye bazı farklılıklar gösterdiğinden mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Migren tanısı kişinin verdiği bilgilere dayanılarak konulur. Laboratuvar veya görüntüleme yöntemi kullanılmadığı için gerilim tipi baş ağrısı ile karıştırılabilir.
* Migrenin tipik özellikleri nelerdir? Genelde migren ağrısı önce enseden ya da başın bir tarafından başlar, bir-iki saat içinde giderek şiddetlenir ve çoğu zaman zonklayıcı bir ağrı şeklinde sürer. İlaç alınmadığında ağrı bir-iki gün bile sürer. Bu dönemde sıklıkla bulantı, kusma, iştahsızlık gibi başka belirtiler görülür. Kişinin yaşamında ilk kez gelen ve yaşamının en şiddetli baş ağrısı olarak tanımlayabileceği durumlarda hiç vakit geçtirmeden beyin kanaması ya da menenjit riski açısından sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir.
KADINLARDA DAHA SIK * Migren tehlikeli midir? Her baş ağrısı migren değildir. Bazı baş ağrıları önemli bir hastalığın işareti olabilir. Migren ciddi bir rahatsızlık hissi ve yaşam kalitesinde düşmeye neden olmakla birlikte, genellikle yaşamı tehlikeye sokan bir hastalık değildir.
* Migrenin kadınlarda daha sık rastlandığı doğru mu? Evet, migren kadınlarda daha sık görülmektedir. Türkiye'de baş ağrısı ve migren konusunda 1998 yılında tamamlanan Türk Baş Ağrısı Epidemiyolojisi Çalışma Grubu'nun verilerine göre; 15-55 yaş grubu arasında kişilerde Türkiye'de migren görülme sıklığı kadınlarda yüzde 21.8, erkeklerde yüzde 10.9'dur.
* Sıklıkla hangi yaşta görülür? Migrenin 35-40 yaşları arasında, kadınlarda ve erkeklerde en yüksek oranda görüldüğü bilinmektedir. Bu dönem, hastanın en aktif ve verimli olduğu dönemdir. Migren bu haliyle, önemli bir sosyo-ekonomik kayba neden olur.
* Migren kalıtsal mıdır? Genellikle pek çok migren hastasının ailesinde başka bir migren hastası daha bulunur. Çalışmalara göre; eğer anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma riski yüzde 50'dir. Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da yüzde 75 olasılıkla migren olacaktır.
YAŞLANINCA HAFİFLİYOR * Migren hastalarında ağrı dönemi ne sıklıkla yaşanır? Ağrının sıklığı kişiye ve migreni başlatan etkenlere göre değişkenlik gösterir. Migren sıklığı yaş ilerledikçe azalır.
* Hava koşulları migreni etkiler mi? Parlak güneş ışığı, sıcak, nem, hava basıncındaki ani değişiklikler migreni tetikleyebilir. Yapılan çalışmalar, her migreni olan kişide hava koşullarının tetikleyici bir faktör olmadığını göstermiştir. Ancak, birçok migrenli lodosun varlığında baş ağrısı ataklarının daha çabuk geldiğini belirtmektedir.
SABAH SAATLERİ RİSKLİ * Migrenin sebebi psikolojik de olabilir mi? Hayır. Daha önceleri migrenin belli bir kişilik profiline sahip olan mükemmeliyetçi insanlarda ortaya çıktığı düşünülürdü. Ancak son 15 yıldır yapılan araştırmalar migren hastalarının kişilik profillerinin migreni olmayanlardan pek de farklı olmadığını gösterdi. Günümüzde migren ayrı bir nörolojik hastalık olarak değerlendiriliyor.
* Neler migreni tetikler? Stres, açlık, uykusuzluk, parlak ışık, hava değişimleri, lodos, aşırı veya az uyku, alınan bazı gıdalar, menstruasyon dönemi, gebelik, doğum kontrol haplarının kullanımı ve sigara migren krizini tetikleyebilir.
* Migreni nelerin tetiklediğini nasıl keşfedebiliriz? Bunun en iyi yolu; bir migren günlüğü tutmaktır. Bu günlüğe baş ağrılarınızın zamanını ve yediğiniz-içtiğiniz her şeyi kaydedin. Baş ağrısının başlamasıyla tetikleyici faktörün alınması arasında biraz zaman geçebilir ve aradaki bağlantıyı kurmanız birkaç hafta alabilir. Bazı hastalar diyet soda ya da şekersiz sakızın nöbeti tetiklediğini fark edince şaşırırlar, bazen de suçlular; çerez ve çikolata olabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|