|
|
|
|
Baykal: Net tavır sergilenmeli
Baykal, Türkiye'nin resmi bir tavır takınması gerektiğini belirterek, "AB'ye tam üyeliği fiilen ortadan kaldıracak düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu hala söyleyemiyoruz" dedi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin 6 Ekim'de açıklanan AB İlerleme Raporu ile ilgili olarak hala resmi bir tavır takınmadığını ifade ederek, '' Şunun şurasında 17 gün kalmış, hala ne istediğimizi bilmiyoruz. Tam üyeliği fiilen ortadan kaldıracak düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu hala söyleyemiyoruz'' dedi.
Baykal, konunun TBMM'de görüşülmesi için CHP Grubu olarak bir genel görüşme önergesi vereceklerini kaydetti. Deniz Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada 17 Aralık'taki AB Zirvesi öncesinde yaşanan gelişmelere değindi. AB ile ilişkilerin kritik bir noktaya doğru gittiğini savunan Baykal, 16-17 Aralık Zirvesi için hazırlanan sonuç bildirisi taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sızan bilgilere göre taslakta Türkiye'yi rahatsız eden pek çok konunun yer aldığını kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:''Öyle anlaşılıyor ki Kıbrıs konusunda Türkiye'nin Güney Kıbrıs yönetimini Kıbrıs devleti olarak, tüm Kıbrıs adına tespiti yetkisi bulunan bir devlet olarak tanıması isteniyor. Bu ne demektir? Güney Kıbrıs'ı tanımanın ötesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de 'yok say' demektir. Bizim hükümetin bu konuda takındığı tavır maalesef hayal kırıklığı yaratmıştır. Hükümet'in söylediği 'şimdi değil' sözünden öte bir şey değildir. Dışişleri Bakanlığı'nın işin esasına, özüne yönelik bir tavır takınmaktan şiddetle kaçındığını görüyoruz. Sadece bunun şimdi ortaya atılmasının uygun olmadığı belirtiliyor. 'Önce siz gerekeni yapın' diyerek işin esasına ilişkin kaygı verici bir tereddüt yansımaya başlamıştır.''
Yansıyan bilgilere göre serbest dolaşım konusunda sürekli bir kısıtlamanın gündemde tutulduğunu belirten Baykal, bunun, Türkiye'nin AB ile ilişkisini tam üyelik ilişkisi olmaktan çıkaracağını söyledi.
Baykal, müzakerelerin askıya alınması konusunda artık yöntem tarif edilmeye başlandığını söyledi. Deniz Baykal, müzakerelerin tüm üyelerin oybirliği ile askıya alınabildiğini, oysa Türkiye için önerilen düzenlemenin, üyelerin üçte birinin önerisi ve 15 üyenin oyuyla olabileceğini belirtti.
Başka hiçbir ülkeyle ilgili böyle bir durum ortaya çıkmadığını kaydeden Baykal, şöyle devam etti:''İşlerin buraya doğru gelmekte olduğu 6 Ekim'deki rapor ortaya çıktığı zaman anlaşılmaya başlanmıştı. Bizler bu raporun çok ciddi sakıncalar taşıdığını ve Türkiye'nin ciddi bir tavır takınması gerektiğini söyledik hep. Komisyon raporuyla ilgili olarak Türkiye hala devlet düzeyinde bir tavır takınmış değildir. Sayın Başbakan'ın, rapor açıklandıktan bir saat sonra, okuma fırsatını bulamadan 'olumlu ve dengeli bir rapor' değerlendirmesini yapmasından sonra şu ana kadar Türkiye'nin bu rapor karşısındaki tutumuyla ilgili hiçbir resmi tutum, tavır takınılmamıştır. Dışişleri Bakanı'nın ayaküstü yaptığı açıklamalardan söz etmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin tavrını söylüyorum. TBMM'nin tavrı yok, MGK'nın tavrı yok, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan henüz bu konularda resmi bir tavır takınmamıştır. Böyle bir şey olabilir mi?'' Bunun sadece bir ihmal olmadığını, Türkiye'yi 'ne istenirse kabul ettirilebilir, ne verilirse razı, tavır takınmaya cesaret edemeyen bir ülke konumuna getirdiğini'' savunan Baykal, ''Şunun şurasında 17 gün kalmış, hala ne istediğimizi bilmiyoruz. Tam üyeliği fiilen ortadan kaldıracak düzenlemelerin hiçbir şart altında kabul edilemez olduğunu hala söyleyemiyoruz'' diye konuştu.
TBMM'DE GENEL GÖRÜŞME
TBMM'nin bu konuya el atması için bir genel görüşme önergesi hazırladıklarını belirten Baykal, şunları söyledi: ''En kısa zamanda, CHP'nin bu konudaki genel görüşme önergesi TBMM'de değerlendirilmelidir. Sadece bir genel görüşme olarak değil Türkiye'nin resmi tavrını, çizgilerini, kararlılığını ortaya koyacak bir politika ifade edilmelidir ve Türkiye bu konuda resmi tavrını bir an önce netleştirmelidir. Yoksa her geçen gün elimizdeki avcumuzdaki dilim dilim alınıyor, alınmaya da devam edileceği anlaşılıyor''
|
|
|
|
|
|
|
|
|