|
İtalya'nın en şanslı öğrencileri onlar
|
|
Bu okulun duvarları "nefes alıyor", çocuklar içeride kır havası soluyor. İtalya'daki ilk biyo-ekolojik okulun öğrencileri zehirden arınmış binada eğitim görüyor.
İtalya'nın kuzeyinde, Cenova'ya 30 km. uzaklıkta bir kasaba olan Rossiglione'de Avrupa ve İtalya'nın ilk biyo-ekolojik okulu yapıldı. Biyo-mimarinin yayılması için Rossiglione Belediyesi'nin başını çektiği projeye EDERA (Enerji Ekolojisi ve Çevre İyileştirme Çalışmaları) adı verildi. Biyo-ekolojik okulun üç sınıfında 75 çocuğa anaokulu eğitimi verilmeye başlandı bile. Koordinasyondan sorumlu mimar Luciana Zuaro, İtalya'da "ilk" olan çalışmalarını Sabah'a anlattı. AB'nin yanı sıra, Liguria Bölgesi İdaresi ve Cenova'daki yerel yönetimlerin de desteği ile gerçekleştirilen proje, çocuklara her türlü toksinden arınmış, doğal, sağlıklı ısınma ve aydınlanmaya sahip okulda eğitim olanağı sunuyor.
Zuaro, projelerine yön veren biyo-mimari anlayışını "çevreye zarar vermeden ve yeni sorunlar yaratmadan, ekolojik materyallerin, doğal kaynakların kullanımı ile uygulanan mimari" olarak tanımlıyor. İleri teknolojiye sahip kazandan başlayıp, duvar ve tabanından geçen boru ağı ile ısıtılan okulda hem enerji tasarrufu yapılıyor hem de çevre temizliğine katkıda bulunuluyor. Bölgenin kırlık kesimlerin doğal atıkları bu kazanda yakılıyor. Ormanlık alan temizlenirken, yakıt da doğal biçimde sağlanıyor. Kimyevi madde işleminden geçmeyen ahşap malzemeyle kaplı yerlerde oynayan çocuklar, üşütüp hasta olma korkusundan uzak, yatıp yuvarlanıyor.
Zuaro, doğal boyalarla boyanan okulda çocukların temiz kır havası soluduklarını ve yapımında özel materyallerin kullanıldığı "nefes alan" duvarların da buna katkıda bulunduğunu belirtiyor. Hiçbir detayın rastlantıya bırakılmadığı okulda, elektrik tesisatı elektromanyetik alan oluşmasını önleyecek şekilde. Biyo-ekolojik yaklaşımla yapılan anaokulu ile yeniden restore edilen ilk ve ortaokulun toplam maliyeti 1 milyon 100 bin euro. AB'nin proje için sağladığı yardım ise 746 bin euro. Mimar Zuaro, biyo-ekolojik yapıların diğerlerine göre yüzde 20 pahalı olduğunu ancak enerji ve bakım masrafının düştüğünü belirtiyor. Tabii buna insan sağlığına ve çevreye kazandırdıklarını da eklemek lazım.
|