Çolakoğlu Grubu'nda finans şirketlerinin faaliyetlerinden sorumlu olan Hasan Çolakoğlu, bankasının yüzde 50'sini BNP Paribas'a satarak yükünü bir hayli hafifletti.
ABD'nin ünlü ekonomi dergilerinden Forbes'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı bir araştırmaya göre Çolakoğlu Ailesi, Türkiye'nin en zengin 100 ailesi arasında 39'uncu sırada yer alıyor. Forbes, aileyi 750 milyon- 1 milyar dolar arasında servete sahip kişiler arasına yerleştirdi. Çolakoğlu Ailesi oldukça geniş bir aile. 1923 yılında İnebolu'dan İzmir'e göç eden Nuri Bey'in 11 oğlundan biri olan Mehmet Rüştü, önce ticaret ardından da metalurji konusunda yaptığı yatırımlarla tanındı. Mehmet Rüştü Bey'in başladığı işleri geliştiren iki oğlu Hasan ve Nuri Çolakoğlu ise 1981 yılında bankacılık sektörüne adım attı.
1930'LARDA KURULDU 1930'lu yıllarda bir grup Anadolulu girişimci tarafından kurulan Kocaeli Bankası'nı satın alan iki kardeş, bankanın merkezini İstanbul'a taşıdı. Adını da Türk Ekonomi Bankası (TEB) olarak değiştirdi.
18'İNCİ BÜYÜK ŞİRKET Çolakoğlu Grubu'nun işleri dört ana kolda toplanıyor. Finans, Endüstri, Uluslararası Ticaret ve Enerji. TEB'in de aralarında bulunduğu finansın başında Hasan Çolakoğlu var. Çolakoğlu Metalurji, Çolakoğlu Dış Ticaret, Egegaz ve Ova Elektrik gibi şirketler ise kardeşi Nuri Çolakoğlu'nun yönetiminde faaliyet gösteriyor. Çolakoğlu'nun, kamuoyunda sık sık televizyoncu kuzeni Nuri Çolakoğlu ile karıştırıldığını da hatırlatalım... Grubun bankacılık dahil toplam geliri 1.5 milyar dolar civarında. 2001 yılında bu rakam 1.1 milyar dolar düzeyindeydi. Grup, satışlarının yüzde 50'sini ihracattan kazanıyor. TEB'in yüzde 50'sini BNP Paribas'a satan Hasan Bey, bu operasyonla üzerindeki yükü bir hayli azaltmış olacak. Grubun en büyük şirketlerinden olan Çolakoğlu Metalurji, 2003'ün 500 büyük sanayi şirketi içinde 18'inci sırada yer aldı. Çolakoğlu Metalurji, metal ana sanayi kolunda Erdemir'den sonra ikinci büyük şirket. Geçen yıl üretimden satışları 801.1 trilyon lira olan şirket, 265 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi. Şirket, bu rakamlarla en çok ihracat yapan 12'nci firma oldu.
ENERJİDE DE BÜYÜDÜLER Grup şirketlerinden Ova Elektrik'in Trakya'daki doğalgaz çevrim santralı, Türkiye elektrik ihtiyacının yüzde 3.7'sini karşılıyor. Grup, bünyesinde bulunan Egegaz aracılığı ile de İzmir Aliağa'da Türkiye'nin ikinci büyük LPG terminalini kurdu. Amerikalı ortağı Etech ile 400 milyon dolara yapılan santral, yıllık 6 milyar metreküp gaz kapasitesine sahip.