Pelisson: Artık Türkiye'de yatırım yapma zamanıdır
Dünyanın 3. büyük oteller zinciri Accor Grubu'nun Kurucu Başkanı Gerard Pelisson, "Siyasi ve ekonomik reformlarla istikrarı yakalayan Türkiye'de yatırıma iki otelle başladık" dedi.
Dünyayı, dört binden fazla oteli ile çepeçevre kuşatan Fransız Accor Grubu, otel ağı bulunmayan çok az sayıda ülkelerden biri olan Türkiye'ye de sonunda girmeye karar verdi. 7 milyar Euro'yu aşan cirosu ile dünyanın üçüncü büyük otel zinciri olan ve bir dönem Türkiye'de Etap otellerini işleten Accor Grubu'nun Kurucu Başkanı Gerard Pelisson, "Türkiye'de otel ağımızın bulunmaması çok üzücü bir durum. Ancak şimdi yeni ortaklıklar ile bu eksikliğimizi gidereceğiz" dedi. Türkiye'nin stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten Pelisson, Avrupa'ya ve zengin Arap ülkelerine çok yakın olduğuna dikkat çekti. İşbirliği için Akfen Grubu'nun kendilerini bulduğunu belirten Pelisson, "İstanbul ve Anadolu'nun orta ölçekli dediğimiz üç ve dört yıldızlı otellere ihtiyacı var. İstanbul'da tüm teknik konforu karşılayan orta ölçekli modern oteller yok. İstanbul'da iki otelle başladık. Dünyada 5 yıldızlı otel pazarı neredeyse doydu. Geceliğine 200 dolar ödeyebilen,seyahat edenler arasında küçük bir kesim. Asıl rekabet, şimdi 3-4 yıldızlı otellerde. 40-80 dolar olan konaklama en büyük kesimi kapsıyor" dedi. Geçen hafta İbis ve Novotel'in temel atma törenleri için İstanbul'a gelen ve halen şirketin 10 yıl sonrasını planlayan 75 yaşındaki delikanlı Pelisson, SABAH'ın sorularını yanıtladı.
Dünya'nın hemen her ülkesinde otelleriniz var, ama Türkiye'de yok? Kuzey Amerika hariç otel işinde dünyada en önemli payları alıyoruz. Avrupa'da çok güçlüyüz. Suudi Arabistan da güçlü olduğumuz pazarlardan biri. Çok az ülkede herhangi bir otel ağımız yok. Bunlardan biri de Türkiye. Bu, bizim için çok üzücü bir durum. 15 yıl kadar önce, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde Etap ve Mercure markamızla faaliyet gösteriyorduk. Ancak onları da zamanla elden çıkardık ve Türkiye'de fazla aktif olmadık. Türkiye'de fazla aktif olmamanızın nedenleri nedir? Pek çok neden var. Bunların başında politik istikrarsızlık geliyor. Bir dönem, terörizm ve ülkede yaşanan çeşitli siyasi problemler ile yüksek enflasyon gibi ekonomik nedenler yüzünden Türkiye bizim için öncelikli değildi. Ben Türkiye konusunda iyi bir uzman değilim. Ancak şimdi baktığımızda Türkiye'de bu problemlerin geride kaldığına inanıyorum. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi geri geldi ve biz de bu büyümenin içinde yatırımlarımızla yer almak isitiyoruz.
Türkiye yabancı yatırımcıyı çekmekte zorlanıyor. Bunun nedenleri sadece siyasi ve ekonomik belirsizlik mi? Biz yatırımlarımızın yarısını borçlanarak yapıyoruz. Yüksek enflasyon ortamında yatırım yapıp, yüzde 15 - 20 gibi faizler ödeyemeyiz. Türkiye gibi ülkelerde kayıtdışı ekonomi yüzde 90'ı bulabiliyor. Kanunlara uyulmuyorsa ve vergiler sadece belli kişiler tarafından ödeniyorsa, bu haksız rekabet doğurur. Vergilerin yüksekliği olumsuz bir durum ama daha da kötüsü rakibinizin onu ödememesidir.