Sarıgül Dosyası'ndan...
Cumhuriyet Halk Partisi'nin "Şişli Belediyesi ile İlgili İddiaları Araştırma Komisyonu Raporu" nu inceledim. Raporda yazıldığı gibi "İddialar ötelenemeyecek kadar önemli ve ürpertici." Mustafa Sarıgül hakkında ortaya atılan iddiaların temelinde, 9 Ağustos 2004 tarihli İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın ortaya koyduğu ön inceleme raporu var. Neden soruşturma açılmış? Çünkü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, "Şişli Belediyesi Başkanlığı üst düzey yöneticisi ve görevlilerinin organize suç örgütleri ve bazı müteaahhitlerle işbirliği yaparak, Şişli ilçesinde kaçak yapılaşmaya göz yummak suretiyle ciddi rant elde edilmesi" gibi çok önemli bir tespitte bulunuyor. Emniyet'in belgeleri arasında, "havada uçuşan yüz binlerce dolar, rüşveti bizzat Sarıgül'ün yardımcısına ben teslim ettim" diyen ifadeler yer alıyor. Yani Emniyet'in elinde telefon kayıtlarının yanı sıra sanık ifadeleri de var.
CHP: Belgeyi bulduk Ön inceleme raporunun ardından Bakanlık, Mülkiye Başmüfettişi Rıdvan Aydın'ı tevdi raporu (savcılığa teslim edilecek rapor) hazırlaması için görevlendiriyor. Aydın, yaptığı inceleme neticesinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na 1 adet tevdi raporu sunuyor. Ancak bu raporda "Mustafa Sarıgül'ün ismi (ön inceleme raporunda yer almasına rağmen) yer almıyor. (CHP bunun anlaşılmaz olduğunu söylüyor.) Tevdi raporunda pek çok iddia yer alıyor. Kamuoyunda en çok tartışılan iddiaya göre, 300 bin dolarlık rüşvet, Topçuoğlu Ailesi ile Ersin Eren'e ait bir arsa üzerinde Doğuş Grubu ile ortak yapılacak binanın 8 kaçak katı için veriliyor. (CHP, bu bina için verilen Yapı Kullanma İzin Belgesi'ni de dosyaya eklemiş ve şu tespiti yapmış: Bu belgeye müfettiş ulaşamamış. Eğer bu belge zamanında bulunmuş olsaydı, suç kapsamı ve suç nitelemeleri daha farklı ola caktı) Doğuş Grubu'nun yüzde 40 ortak olduğu Maslak'taki bina şu anda HSBC tarafından kullanılıyor.
10 katlı bina, 18 kat oldu CHP'ye göre, bu bina imar durumuna göre 10 kat (yol seviyesinden) olması gerekirken, 18 kat olarak inşa ediliyor. Nitekim 10'uncu kattan sonra çıkılan her kaçak kat için Şişli Belediyesi yıkım kararı çıkarıyor. Ve para cezası veriyor. Para cezaları Garanti Bankası tarafından ödeniyor. İkinci aşamada ise, Şişli Belediyesi tüm kaçak katların yasallaşması için Meclis kararı alıyor. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi bunu reddediyor. Bunun üzerine Şişli Belediyesi "tüm yıkım kararlarına rağmen, resmi evraklarda değişiklik yapmak suretiyle binaya (CHP'nin bulduğu, müfettişin bulamadığı) Yapı Kullanma İzin Belgesi (27 Aralık 2001 tarihli) yani iskân veriyor. Belgenin altında Teknik Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ın imzası yer alıyor. Müfettiş raporunda ise böyle bir iskan raporunun olmadığı yazılmış. CHP bu ayrıntıyı "Sarıgül lehine dosyalar temizleniyor, içleri boşaltılıyor" şeklinde değerlendiriyor ve ekliyor: Bu belge elde edilmiş olsaydı, Sarıgül de soruşturma kapsamı içine girecekti...
Parayı ona verdim... Bu bina neden önemli? Çünkü, binanın kaçak katlarıyla iskân alabilmesi için, arsa sahiplerinden Ersin Eren'den 300 bin dolar alarak, parayı şu anki Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan'a elden verdiğini söyleyen Nurettin Tarkan Baykara adlı bir aracı var. (İfadesini 22.04.2004 tarihinde Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde veriyor.) Sadece bu olay bile, iddiaların ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. CHP Başkanlığı'na yürüyen Sarıgül, CHP Lideri Deniz Baykal ile kavga etmeyi bırakıp, emniyet ve müfettiş raporlarına giren iddiaların asılsızlığı konusunda kamuoyunu ikna etmeli. Çünkü bu iş peşini bırakmayacak. O yüzden kendisini seven binlerce kişi için hesaplaşması ve aklanması gerekiyor.
|