Banvit Genel Müdürü Görener, "Erman Toroğlu'nun ortaya attığı iddialar iyi oldu. En azından gıda güvenliği konusu gündeme geldi. Ne yazık ki, Tarım Bakanlığı'nın denetimleri yeterli değil" dedi.
Beyaz ette yaklaşık bir aydır devam eden tartışmaya Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, başka bir boyut kattı. Dün basının karşısına çıkan Görener, Tarım Bakanlığı'nın denetiminin yetersiz olduğunu ifade edererken, "Denetimler artırılmalıdır. Bu hepimizin sağlığı için gerekli" dedi. Eski hakem Erman Toroğlu'nun başlattığı tartışmanın Türkiye'de gıda güvenliği konusunun irdelenmesine, tüketicinin bilinçlenmesine ön ayak olduğunu da kaydeden Görener, "Ancak tarzı çok yanlıştı, yargısız infaz şeklinde yaklaştı" değerlendirmesinde bulundu. Konuşmasında sık sık denetim yetersizliğinden söz eden Görener, hormon, antibiyotik, geniyle oynanmış tavuk konularına açıklık getirdi. Türkiye'de beyaz et sanayiinde hormonun "h"sinin olmadığını anlatan Görener, "Bizim ciddi anlamda kalite güvence programlarımız var. Banvit AB'deki HACCP (Tehlike Analizleri Kritik Noktalar Programı) Gıda Güvenliği Programı'nı 1998'den beri uyguluyor. Bağımsız denetim kuruluşu Bureau Veritas tarafından da HACCP konusunda denetleniyoruz. Bunu herkes gösteriyor mu? Devletin yeterli miktarda denetiminin olması gerekiyor" dedi.
AÇIK TAVUK ALMAYIN Kalıntı izleme programı çerçevesinde bir üründe antibiyotik kalıntısı bulunduğunda cezai yaptırımının çok hafif olduğunu ve bu şirketlerin adlarının açıklanmadığını da belirten Görener, Tarım Bakanlığı'nın şeffaf olarak bunları internet sitesinde yayınlaması gerektiğini söyledi. Bugün için Türkiye'de AB standartlarında üretim yapan firma sayısının 12'yi geçmediğini dile getiren Görener sözlerine şöyle devam etti: "Oysa piyasada 100'e yakın firma var. Sözü geçen 12 firma, piyasanın ihtiyacının yüzde 85'ini karşılıyor. Ben tüketiciye açıkta satılan tavuklardan almamasını öneriyorum. Zaten yönetmeliklere göre, açıkta tavuk satışı mümkün değil. Ama birçok büyük markette dökme tavuk satılıyor."
AB İÇİN ANTİ LOBİ VAR Türkiye'de hormonun özellikle kanatlılarda olmadığını, dünyada da bulunmadığını ifade eden Görener, piliç etinde antibiyotik kullanımının ise söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye'de yönetmeliğe göre antibiyotik uygulamasının kesim gününden 7 gün evvel bitirildiğine işaret eden Görener, bu uygulamanın AB uygulamalarından daha katı olduğunu kaydetti. Türkiye'nin neden tavuk ihracatı yapamadığına ilişkin sorulara da değinen Görener, bunun en önemli sebebinin AB'deki Türkiye aleyhtarı lobi olduğunu belirtti. Tarım nüfusu çok fazla olan Türkiye'nin AB'den alacağı fonların da o oranda yüksek olacağına işaret eden Görener, AB Tarım Bakanı Franz Fischler'in, Türkiye hakkında anti-propaganda yapanların başında geldiğini söyledi.