|
|
|
|
|
|
Filistinliler'in aykırı yengesi şimdi başrolde
Paris'te yaşayan ve eşi Yaser Arafat'ı dört yıl sonra ölüm döşeğinde gören Suha Arafat sivri açıklamalarıyla tartışılırken, son gerillanın servetinden alacağı pay da merak konusu.
Filistin'in First Lady'si Suha Arafat, halk tarafından hiçbir zaman benimsenmedi. Bunun en büyük nedeni ise lükse olan aşırı düşkünlüğüydü. 1990 yılında 28 yaşındayken, 62 yaşındaki Arafat'la Tunus'ta gizlice evlenen Bayan Arafat, Sorbonne Üniversitesi'nde okudu. Kudüs doğumlu bir Hıristiyan olan First Lady, pahalı elbiseleri ve sarı saçlarıyla her zaman bir Ortadoğulu'dan çok Avrupalı gibiydi...
Servet ne olacak? Arafat çiftinin evlilikleri 1995'te kızları Zahva'nın doğumundan sonra bozulmaya başladı. Filistinliler tarafından halkın parasını lüks bir yaşam için harcadığı iddia edilen Suha Arafat, Paris'te yaşamaya başladı. Şimdi ise Arafat'tan kalan miras tartışılıyor. Milyonlarca dolardan düşecek pay herkesin merak konusu.
Sevilmeyen 'First Lady' yeniden gündemde
Kapatmadığı sarı saçları ve lükse düşkünlüğüyle Filistin Lideri Yaser Arafat'ın devrimci kimliğine zarar verdiği bile söylenen eşi Suha Arafat, şimdi en çok konuşulan kadın.
Filistin, yitirdiği Yaser Arafat'a ağlarken gelişmeler önümüzdeki günlerin gündeminin Suha Arafat üzerine şekilleneceğini gösteriyor... Peki "Benim evlenmeye niyetim yok. Çünkü Filistin ile evliyim" diyen Yaser Arafat ile bundan 14 yıl önce gizlice evlenen Suha Arafat kim? Kızı Zahva ile birlikte Paris'te oldukça lüks bir yaşam süren, ölümünden kısa bir süre öncesine kadar, yaklaşık 4 yıldır eşi Yaser Arafat'ı görmeyen Suha Arafat, Filistin halkı tarafından benimsenmeyen bir "First Lady" oldu. Bunun arkasındaki en büyük neden ise lükse olan düşkünlüğüydü. Ayakkabılarının sayısının Filipinler'in devrik lideri Marcos'un eşi Imelda Marcos'unkilerden fazla olduğu söyleniyordu. Banker bir baba ve gazeteci annenin çocuğu olarak Kudüs'te doğan Suha Arafat, Nablus ve Ramallah'ta dadılarla büyüdü. Varlıklı bir evde rahat bir çocukluk geçirdi. Eğitimini ise Fransa'nın ünlü Sorbonne Üniversitesi'nde tamamladı. Pahalı elbiseleri, Batılı giysileri ve sarı saçları ile her zaman Ortadoğulu'dan çok Avrupalı gibi görünen Suha Arafat ile Filistin'in liderinin yolları Tunus'ta kesişti. Arafat'ın yakın arkadaşı olan Reymonda Tawil, Suha'nın annesiydi. Genç Suha, Arafat'ın isteğiyle Tunus'ta Filistin Kurtuluş Örgütü'nün halkla ilişkiler faaliyetlerinde çalışmaya başladı. Ardından da onun sekreteri oldu. Kısa bir süre sonra da Müslüman. Arafat 62 ve Suha 28 yaşında iken 17 Temmuz 1990'da Tunus'ta gizlice evlendiler. Bu gizli nikah şaşkınlık yarattı. Hatta Filistin sokaklarında bazı söylentilere bile neden oldu. Gazeteciliğindeki provokatif yan bilinen Reymonda Tawil'in Arafat'ı kontrol altında tutmak amacıyla kızını onunla evlendirdiğini düşünenlerin sayısı hiç de az değildi Filistin sokaklarında. Komplo teorileri birbirini izledi. Yıllar once The New York Times'a demeç veren Suha Arafat'ın evliliğiyle ilgili ilk sözü, "Ben bir mit ile evlendim. Ama bu evlilik onu kaidesinden indirip, insan yaptı" oldu.
BMW'YLE GAZZE TURU Arafat'ın neredeyse üzerinden çıkarmadığı askeri üniformaların tekdüzeliği karşısında eşinin, son moda olduğu her halinden belli giysileri ve bakımlı hali de yavaş yavaş Filistinlilerin tepkisine neden oldu. Hatta bazıları onun Yaser Arafat'ın devrimci kişiliğini zedelediğini bile düşünüyordu. Ancak tüm bu söylentiler Suha Arafat'ın Filistin'e döndüğünde bildiğini yapmasına engel olmadı. 1994'te geldikleri Gazze'de Müslüman muhafazakarların yoğun olmasına aldırmayan Suha Arafat, baş örtüsü takmayı reddedip, siyahların arasında hemen dikkati çeken sarı saçların sergilemekten çekinmedi. Filistin First Lady'si olarak gittiği Gazze'de kendi arabasını kullanması ve şoför istememesi farklılığını bir kez daha ortaya koydu. Ancak bu davranışlar yoksullukla boğuşan Filistinlileri kızdırmaktan öte gitmedi. Çünkü yoksul Gazze sokaklarında hızla dolaşan son model bir BMW kimin olursa olsun tepki çekerdi. Ev hayatı ise daha çok ikinci katta geçiyordu. Çünkü tam bir işkolik olan eşi Yaser Arafat, evin ilk katını yardımcıları ve korumalarının katıldığı uzun toplantılarda kullanıyordu. Kızları Zahva, 1995 temmuzunda doğdu, ikinci intifadanın başlamasından hemen önce. Annesine çok benzeyen bu kız çocuğu adını babaannesinden almıştı. Suha Arafat, kızının Gazze'de doğmasını istemediğini ve bu nedenle Paris'e geldiğini anlatacaktı yıllar sonra Fransa'da yayınlanan La Parisien Gazetesi'ne,"Gazze'de doğum şartları korkunçtu" diye. Evin reisinin ülkeyi kurtarmaya çalıştığı o günlerde Suha Arafat da kendine yapacak bir şeyler aradı. Engelli çocukların daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için bir yardım derneği kurdu, adına da "Gelecek" dedi. Suha Arafat'ın Filistinliler arasında sempati kazandığı nadir dönemlerden biri de buydu. Bundan 4 yıl önce Paris'e gittiğinde birçok kişi onun yeniden Filistin'e dönmeyeceğini düşünüyordu. Beş yıldızlı Bristol Otel'e taşınıp lüks bir yaşama devam etmesi de bu kanıyı güçlendirdi. Ancak Arafat çifti bu yılın başında Fransız yetkililerin başlattığı bir soruşturma ile güç günler yaşadı. Suha Arafat'ın hesabına İsveç'teki bir bankadan 11.5 milyon dolarlık transfer yapılması zihinleri karıştırmış, Filistin yönetiminde yolsuzluk şüphesi uyandırmıştı çünkü. Suha Arafat eşinin yol arkadaşlarını yolsuzluk pazarlığı yapmaktan sorumlu tutsa da bu soru işaretleri silinmedi. Filistin liderinin, yurtdışında davayı temsil eden eşi ve çocuğu için para göndermesinin son derece normal olduğunu söylemesi de işe yaramadı. Aşırı lüks yaşamı, arabalar, villalar ve pahalı eğitimin, Filistin için yapılan uluslararası bağışlardan karşılandığına yönelik kuşkuları doğruladığı kanısı güçlendi. Yaşadığı tüm zorluklara karşın eşi Yaser Arafat'ı ziyaret etmedi, ta ki 29 Ekim'e kadar. Sadece Filistin liderini tedavi olmak üzere Paris'e götürmek için Ramallah'a gelen Suha Arafat, geçen cuma günü yapılan cenaze törenine de katılmadı.
Halime Sürek Kahveci
|
|
|
|
|
|
|
|
|