kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şeker hastalığı gözü vuruyor
Ayaklar da risk altında!

Şeker hastalığı gözü vuruyor

Diyabet; sık idrara çıkma, halsizlik gibi pek çok şikayetin yanı sıra görme sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu dönemde ihmal edilen göz sağlığı, onarılması zor hasarlara neden oluyor. Uzmanlar, şeker hastalarına altı ayda bir düzenli göz muayenesi öneriyor

Diyabet vücudumuzdaki pek çok organ gibi gözlerimizi de etkiliyor. Eğer şeker hastalığınız varsa, yaşadığınız görme sorununu normal kabul etmeyin ve göz muayenenizi diyabet tedavisiyle birlikte yaptırın. Çünkü diyabet gözde onarılması zor hasarlara neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bozkurt Şener, diyabetin göz sağlığı üzerine etkisini anlattı:

* Diyabet hangi göz hastalıklarına neden olabilir?
Diyabet gözde katarakt, glokom ve en önemlisi diyabetik retina hastalığına sebep olarak, görme azalmasına yol açabilir. Diyabetlilerde görme kaybı gelişme ihtimali normalden 25 kez daha fazladır. 20-65 yaş arasındaki görme kaybının en sık sebeplerinden biri olarak diyabet ortaya çıkar. Diyabetli hastalarda göz hasarı gelişme ihtimali 10 yıllık diyabetlilerde yüzde 20, 30 yıllık diyabetlilerde yüzde 80 civarındadır. Fakat hastalığın teşhis ve tedavisindeki gelişmeler sayesinde, zamanında yapılan girişimlerle görmeyi ciddi şekilde etkileyen hasarlara günümüzde daha düşük oranlarda rastlanmaktadır.

* Diyabet neden görme bozukluğuna yol açar?
Gözün içindeki retina denilen sinir tabakasının damarlarını tutan bir bozukluk ortaya çıkar. Damarlarda tıkanmalar ve sızıntılar oluşarak, retina tabakasının beslenmesi ve yapısı bozulmaya başlar. Yapısı bozulmaya başlayan retina damarlarının bir kısmı yer yer daralmalar gösterirken, bir kısmı da genişleyip baloncuklar oluşturur. Bu bozulmuş damarlardan kan ve sıvı sızmaya başlar. Böylece, retinada ödem ve 'eksuda' denilen birikintiler oluşur. Bu dönemde görme genellikle etkilenmemiştir, fakat belirtiler görmeyi engelleyecek olayların öncüsü olarak kabul edilir. Bazı durumlarda sızıntılar gözün detay görme merkezinde toplanarak özellikle yakın görmeyi bozabilir. 15 yıllık diyabetiklerin yüzde 80'inin gözlerinde başlangıç dönem hasarlarına rastlanır.

* Diyabetik göz hastalığının belirtileri nelerdir?
Diyabetik retina görmenin azalmasıyla başlar. Bazen çok ilerlemiş diyabetik göz hastalığı yıllarca belirti vermeyebilir. Hamilelik, yüksek tansiyon ve ağır enfeksiyonların diyabetik retina hastalığını artırdığı kabul edilmektedir. Diyabetik retina hastalığından en iyi korunma yolu; düzenli göz muayenelerinden geçmektedir. Diyabetik retina hastalığı, göz doktoru tarafından basit yöntemlerle tespit edilebilir. Her diyabetlinin en az yılda bir kez göz muayenesinden geçmesi önerilir. Diyabetik retina hastalığı bulguları tespit edilen hastalarda göz dibi anjiyosu yapılarak, retinada damar düzeyindeki hasarlar görüntülenir.

* Şeker hastası göz dibi anjiyosunu ne zaman çektirmeli?
Göz dibi anjiyosu son derece kolay bir muayene yöntemidir. Göz bebekleri damlalarla genişletilir. Kol damarlarından floresan bir boya maddesi verilerek, boyanın göz içi damarlarında dolaşımı gözlenir ve fotoğrafları çekilir. Böylelikle damarlardan sızıntılar, kanamalar, birikintiler, beslenmeyen sahalar, yeni damarlar, zar oluşumları ve diğer hasarlar tespit edilir. Bu sayede tedavi edilecek sahalar belirlenmiş olur. Göz dibi anjiyosunun diyabetik retina hastalığı başlamamışlarda kontrol amacıyla yılda bir kez, retina hastalığı belirtileri başlamış olanlarda, altı ayda bir yapılması tavsiye edilmektedir.

* Diyabetli göz hastaları lazerle tedavi edilebilir mi?
Diyabetik göz hastalığında lazer retina tabakasındaki bozuklukları ve hastalıkları düzeltmek amacıyla kullanılır. Ağrısız bir işlemdir: Göz bebekleri damlalarla genişletilir. Göze bir muayene merceği takılır. Lazer yapılırken, hastanın tek hissettiği mavi-yeşil renkte flaşlardır. Diyabette retinaya lazer iki şekilde uygulanır. Sadece lokal bir hasar veya ödem varsa, yalnız o bölgeye lazer uygulaması yapılır. Diyabetik hasar sadece bir sahayla sınırlı değilse, tüm retinaya birkaç seans boyunca lazer uygulanır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Şeker Hastalığı Gözü Vuruyor
 Diyabet Ve Şişmanlık Dayanışması Akupunktur İğnesiyle...
 Limon Suyu Şekeri Düşürür Mü? Diyabetli Olan Patates...
 Adacık Nakli Yapılan Hastalar İnsülinsiz Yaşama Kavuşuyor
 Tedavide Umut Veren Çalışmalar Sürüyor...
 Kendime Göre Bir Düzen Kurdum
 Sağlık Dünyası
 Diyabetli Kadın Anne Olmak İstediğinde Uzmana Başvurmalı
 Düşük Şeker De Yaşam Kalitesini Bozuyor
 Bu Belirtiler Sizde Varsa Gizli Şekere Dikkat!
 Hayal Gücüyle İncelmek Kolay
 Modern Yaşam Fazla Kiloyu Şişmanlık Diyabeti Getirdi
 Şekeriniz Varsa Asla Öğün Atlamayın
 Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Zirvenin Gözcüleri
Zirvenin Gözcüleri
Dünyaca ünlü Kangal köpekleri, Sivas'ta yaklaşık bin 500 metre...
Haftaya cumartesi Safranbolu'ya gitsek
Haftaya cumartesi Safranbolu'ya gitsek
Tarih ve kültür tutkunları, geçmişi solumak geleceği yakalamak...
Aşk trafiği karıştı...
Aşk trafiği karıştı...
TÜSİAD eski başkanı Tuncay Özilhan'ın kızı İpek, yaklaşık iki...
Abartmışlar!
Abartmışlar!
Marka bağımlısı bir millet olduğumuz tamam hepimizin malumu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.