|
|
Tatilde zayıflamak zor değil
Bahar aylarında kadınlar kilo vermek, erkekler ise vücutlarını geliştirmek, göbek yağlarını eritmek için çaba sarf etti. Yaz geldi, tatil için yollara düşüldü. Tatil, adı üstünde, diyetle, sporla uğraşılacak zaman değil! Bir de yemekler açık büfe olunca bahardaki kilo verme çabaları boşa gitti. Oysa tatilde de zayıflamak, form tutmak zor değil... Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez, sağlıklı beslenmenin ipuçlarını veriyor. Kalori cetveli de diyet sayfasında...
Tatilde açık büfe de zayıflatır
Bu sayfada uzman diyetisyen olarak hem benim belirlediğim konular olacak, hem de siz değerli okuyucularımızın beslenme ve diyet ile ilgili sorularını yanıtlayacağım. Temel konularımız çocukluk çağında ve yetişkinlikte şişmanlıktan korunma ve kurtulma yolları, kalp, diyabet ve benzeri kronik hastalıklarda beslenme, yaşlanma sürecini daha sağlıklı kılacak yöntemler gibi başlıklar olacak. Bunun yanı besinlerin ilaç kullananlara etkileri, bilişsel yeteneğin zinde olması için beslenme yöntemleri, çeşitli kongrelerde edindiğim bilgiler bu sayfada yer alacak. Sağlıklı diyet reçetelerim ile herkes sağlığına kavuşacak; form tutacak ve kilosunu koruyacak. Hem de light ürün kullanmadan, özel yemek pişirmeden. Yaz, tatil demek. Ancak her yıl olduğu gibi bahar ayları kadınlarda kilo vermenin; erkeklerde kasları artırıp, göbekteki yağları eritmenin derdine çare aramakla geçti. Bu amaçlara kısa sürede ulaşmak için sıkı, sağlıksız diyetler yapıldı. Bir yandan da çeşitli yemeklerin bulunduğu açık büfeler hayal edildi. İşte bu nedenle daha da önemli hale gelen "Tatilde nasıl yemek yemek gerekir? 1-2 kilogram fazlalık nasıl atılır?" gibi soruların cevabı, ilk kez Cumartesi Sabah ile sizlere ulaşacak.
SAĞLIKLI BESLENME Yeterli ve dengeli beslenmede kural, farklı besin gruplarının bir arada, bireyin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, sağlık kurallarına uygun olarak alınmasıdır. Bu nedenle açık büfe yemeklerini dikkatli seçmek gerekir. "Hepsinden almalıyım" düşüncesine karşı, seçim yapmanız gerektiğini kendinize hatırlatın. Kahvaltı: "Nasıl olsa tatildeyim" diyerek geç kalkıp, öğün atlamamalısınız. Kahvaltılarınız için iki küçük tabak kullanınız. Birinci tabağa peynir çeşitlerinden iki dilim seçerek koyun. Sert peynirlerin kalsiyum içerikleri daha fazladır. Peynirin yanına 4-5 adet siyah ve yeşil zeytin alın. Bir ince dilim kepekli, çavdar veya mısır ekmeği kesin. Tabağı meyve ile zenginleştirin. İkinci tabağa domates, salatalık, maydonoz, tatlı kırmızı veya yeşil biber alabilirsiniz. İçecek olarak açık az limonlu çay, taze sıkılmış meyve suyu veya kafeini azaltılmış az sütlü kahveyi tercih edebilirsiniz. Kahvaltınız en az 20 en fazla 30 dakika sürmeli. Ardından 20 dakikalık hafif tempolu yürüyüş iyi gelecektir. Öğle yemeği: Zeytinyağlılar, kızartmalar, börekler, çorba çeşitleri, salam, sucuk, kavurma, tatlılar... Çok cezbedici görünüyorlar, değil mi? Ancak bu savaştan başarılı çıkmak lazım. Bunun için bazı hatırlatmalar: 1. Kızartmalar kötü huylu kolesterolün artmasına ve kansere yol açan maddelerin vücuda girmesine neden olur. 2. Tatlılar, kan şekerini hızla yükseltir, ardından kısa sürede düşürür. Bu da acıkmayı hızlandırır. 3. İşlenmiş etlerden salam, sucuk, sosis, kavurma gibi ürünler, kalp ve damar sağlığınızı tehdit eder; yüksek miktarda kolesterol içerir. 4. Aşırı yemek sonrası kalp krizi riski fazladır. 5. Yemekte gözünüzün değil midenizin doyması önemlidir. Peki sağlıklı bir öğle yemeği için ne yapmak gerekir? Orta boy servis tabağınızı alın ve gözünüzle tabağınızı dört eşit parçaya bölün. Tabağınızın dörtte birlik kısmına zeytinyağlı sebze yemeği veya bir adet dolma, diğer çeyreğine ızgara tavuk, balık, köfte veya et sote alın. Üçüncü bölüme yoğurt, geri kalan kısma da az yağ eklenmiş salata koyun. Öğünün yanına çavdar ekmeği, kepekli ya da mısır ekmeğinden bir dilim ekleyin. Yine öğün sonrası en az 20-30 dakika fiziksel aktivite yapın. 'Her şey dahil' sisteminde, ikindi vakti gözleme, poğaça ya da pizza servisleri ya da gece çorbaları çok kışkırtıcı olabiliyor. Eğer öğle yemeğinde sadece salata ve 1 kase yoğurt yerseniz, ikindide bir gözleme ve ayran tüketebilirsiniz. Akşam yemeği: Akşam yemekleri mümkün olduğunca sade, hazmı kolay olmalı ve az enerji içermelidir. Bol salata, biraz ızgara balık veya soslu tavuk-hindi-kırmızı et, isteğe göre 1 küçük kadeh kırmızı şarap tercih edilebilir. Veya tavuk etli, peynirli, ton balıklı karışık bir salatadan oluşacak öğününüzü yarım kase sütlü tatlı veya 2 küçük top normal dondurma ile dengeleyebilirsiniz.
Selahattin Dönmez
|