Onları da unutmadılar
Semiha Şakir Vakfı, çocuk tutukevi ve ıslahevindeki bin 7 çocuğa el, ayak, saç, ağız ve diş sağlığı konularında eğitim verdi.
Küçük yaşta suç işleyerek tutukevi ya da ıslahevlerine gönderilen çocukların sayısı her geçen gün artıyor. Bu çocukları topluma kazandırmak için ise çok çaba sarf etmek gerekiyor. Bu alanda atılan adımlardan biri Semiha Şakir Vakfı'na ait. Uzun süredir toplumdan uzakta kalan çocukları sosyal hayata döndürmek için çalışmalar yapan vakıf, İstanbul, Ankara, İzmir ve Erzurum'daki tutukevi ve ıslahevlerinde özbakım ve hijyen eğitimi verdi. Adalet Bakanlığı gözetimindeki bin 110 çocuk tutuklunun hedeflendiğini bu çalışmada bin 7 çocuğa ulaşıldı. Eğitimlerde gençlere el, ayak, saç, banyo, ağız ve dişsağlığı ile ortam temizliği bilgisi verildi. "Suç işleyen çocuğu, sosyal ortama göndermeden önce pek çok konuda eğitim vermek gerekiyor" diyen Semiha Şakir Vakfı Yöneticisi Osman Şibik, bu çalışmanın amacını şöyle anlatıyor: "Toplum, çocukların suç işledikten ve cezasını çektikten sonra sosyal hayatta iyi bir birey olmasını istiyor. Bu beklentileri karşılamak için çocukları çeşitli bilgilerle donatıyoruz ki çıkınca iyi birer insan olsunlar. Nereye giderseniz gidin, ilk önce kılık kıyafetinize bakılarak yorumlanırsınız. Bu yüzden de bu çocukların kişisel bakımlarının iyi olması gerekiyor." Bu fikirden yola çıkan vakıf, "Çocuğun öz bakımını nasıl sağlamalı ve bundan ne gibi faydalar edinmeliyiz" sorusuyla eğitimlere başladı.
Şibik "Çocuğun 'Ben bu eğitimi tamamladım ve öğrendim. Ancak benim bunu kullanacak diş fırçam yok' dememesi için eğitimde öğrendikleri veya pekiştirdikleri bilgilerini uygulayabilmelerini sağlamak amacıyla diş fırçası, macun, sabun, şampuan, tuvalet kağıdı, iç çamaşırı, çorap, el ve boy havlusundan oluşan bir set verdik" diyor.
ÜÇ KEZ EĞİTİM Vakıf, şimdi bu eğitimin ikinci aşaması için hazırlanıyor. Bu çalışmada birinci eğitimin sonunda elde edilen bilgilerin pekiştirileceği "ortak grup çalışması" yapılacak. Üçüncü çalışmayla çocuklara alışkanlık kazandırmayı sağlayacaklarına inanan Şibik, "Üç kez verilen eğitimin ardından çocukların artık bakımlı ve temiz olmayı alışkanlık haline getireceklerini düşünüyoruz.
Bu çalışmada alışkanlık kazandırmak çok önemli. Bundan sonra onlar bunları yapamadıkları zaman kendilerini kötü hissedecek" diyor. Vakıf dört farklı ilde bin 7 çocukla yapılan bu çalışmayla elde edilen verileri ve sonuçları rapor haline de getirdi. Test değerlendirmeleri sonucunda eğitim verilen tüm kurumlarda ön testler ile son testler arasında farklılıklar olduğu ve bu farklılıkların da özellikle belirli konularda yoğunlaştığı gözlemlenmiş. Eğitimlerde anlatılan konulardan özellikle ağız, diş temizliğinin dikkatle izlendiği ve testlerde en fazla başarının bu konuyla ilgili sorularda olduğu raporda görülüyor.
Dilek Sancılı
|