kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Artık çocuklar da stresten yakınıyor
Artık çocuklar da stresten yakınıyor
Ödev okulda yapılmalı
Bunu çevreden öğreniyorlar

Ev ödevi stres yapıyor

Bir çocuk kanalının 6 ülkede, 5-15 yaş grubu üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre Türk çocuklarının en büyük şikayeti çok ödev yapmak.

Türkiye, Romanya, Rusya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan 63 bin 315 çocuğun katıldığı ankete göre minikler en çok ailelerinin baskısından ve ev ödevlerinden yakınıyor. Bazı uzmanlar da bu konuda çocuklarla hemfikir. Dr. Melda Alantar "Ödev okulda yapılmalı. Evde hoş zaman geçirilmeli" diyor.

Türk çocukların yüzde 74'ü cep telefonuyla kendini daha güvende hissettiğini söylüyor

Harçlıklarıyla oyuncak almayı tercih eden çocuklar için para önemli bir değer



Artık çocuklar da stresten yakınıyor

Bir çocuk kanalının altı ülkede, 5-15 yaş grubunu hedefleyerek gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türk çocuklarının çoğu kendini stres altında hissediyor. Diğer ülkelerde ise bu oran daha yüksek.

Çocuklara yönelik programlarıyla tanınan TV kanalı Fox Kids'in (yeni adıyla Jetix), Türkiye, Rusya, Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'da yaptığı anket, modern dünya çocuklarıyla ilgili ipuçları veriyor. 30 bin 578'i erkek ve 32 bin 737'i kız olmak üzere 63 bin 315 çocuğun katıldığı anketin sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 72'si "stres altındayım" diyor. 5-15 yaş grubundaki çocukların katıldığı ankette, Türk çocukların sorulara verdikleri yanıtlar da dikkat çekici. Tüm çocuklar açısından bakıldığında bu stresin başlıca etkenleri arasında aileleri ve ev ödevleri başı çekiyor. Kendini stres altında hisseden Türk çocuklarının oranı yüzde 60 iken, araştırmaya katılan ülkelerde bu oranın en düşük olduğu ülke Rusya. Çocukların stres altında olma nedeni olarak gösterdikleri en önemli etken yüzde 41 ile aile, yüzde 39 ile ev ödevi. Türk çocuklarında bu durum tam tersi; yüzde 42 ile ev ödevi, yüzde 36 ile aileleri onları "stres"e sokuyor. "İleride 1 milyon euro kazanabileceğine inanıyor musun?" sorusuna verilen yanıtların yüzde 60'ı evet. Romen çocukların bu soruya verdikleri "evet" cevabının oranı yüzde 78 iken, Macar çocukların ortalaması yüzde 45'te kalıyor. Toplamda çocukların yüzde 50'si bu soruya evet cevabı veriyor. Türk çocuklarının yüzde 52'si ileride 1 milyon euro kazanabileceğine kesinlikle inanıyor. Alışveriş esnasında ailelerin çocukların seçmesine izin verdikleri ürünlerin sıralaması ise şöyle; şekerleme yüzde 55, giysi yüzde 48, oyuncak yüzde 46, ayakkabı yüzde 43, kitap ve CD yüzde 40. Kız çocuklarının yüzde 55'i kıyafetlerini kendileri seçerken, erkek çocukların yüzde 41'i kendileri karar veriyor. Türk aileler ise oyuncak, yiyecek, ayakkabı, giysi, şekerleme gibi ürünleri çocuklarının seçmesine izin veriyor. Erkek çocuklar, cep harçlıklarının büyük bir bölümünü oyuncaklara ayırırken, kız çocukları cep harçlıklarıyla giysi almayı tercih ediyor.

CEP TELEFONU GÜVEN VERİYOR
Çocukların yüzde 60'ı cep telefonu ile kendilerini güvende hissettiklerini ifade ediyor. Yabancı çocukların cep telefonuna sahip olma oranı yüzde 52 iken Türk çocuklarının yüzde 43'ü cep telefonu kullanıyor. Ayrıca Rus, Romen, Polonyalı, Çek ve Macar çocukların yüzde 68'i, Türk çocuklarının ise yüzde 74'ü cep telefonu ile kendisini güvende hissediyor. "Sağlıklı olduğunuzu düşünüyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplar da birbirine çok yakın çünkü hemen hemen tüm ülkelerde ezici bir çoğunlukla evet cevabı gelmiş. Çocukların yüzde 78'i sağlıklı olduğunu düşünürken Türklerin yüzde 75'i "sağlıklıyım" diyor. "Sağlıklı yiyecekler yiyor musunuz?" sorusuna yabancı çocukların yüzde 45'i "evet" derken Türk çocukların yüzde 53'ü sağlıklı beslendiğini düşünüyor. Birbirinden farklı özelliklere sahip ülkelerde yapılan bu araştırma sonuçlarına genel olarak bakıldığında cevapların ve ortalamalarının birbirlerine çok yakın olduğu görülüyor. Araştırmaya katılan 63 bin 315 çocuğa yöneltilen diğer sorular ve Türk çocuklarının verdikleri cevaplar ise şöyle: "İstediğiniz şeyleri almak için yeterli paranızın olmaması sizi endişelendiriyor mu?" sorusuna verilen "evet" yanıtı oranı yüzde 56. Yüzde 66'lık ortalamayla Romen çocuklar ve yüzde 64'lük ortalamayla Rus çocuklar en yüksek evet cevabına sahip. Cep harçlığı alan çocukların ortalaması Türk çocuklarda yüzde 60, diğerlerinde ise yüzde 54. "Cep harçlığınızıyla ne alıyorsunuz?" sorusuna verilen cevaplar da çok ilginç... Erkek çocukların yüzde 51'i, kız çocuklarının yüzde 26'sı cep harçlıklarıyla oyuncak alırken, Türk erkek çocuklarının yüzde 39'u, kız çocuklarının da yüzde 47'si oyuncak almayı tercih ediyor. "Büyüdüğünde çok paranın olması önemli mi?" sorusuna Türk çocuklarının yüzde 63'ü, diğerlerinin ise yüzde 71'i evet cevabı vermiş. Çocukların verdikleri cevaplardan ailelerin genel olarak erkek çocuklarını oyuncak ve şekerleme seçiminde yüzde 53 oranında serbest bırakırken kız çocuklarını giysi seçiminde yüzde 55 oranında serbest bıraktıkları ortaya çıkıyor. Türk çocuklarında ise durum biraz farklı. Erkek çocukların yüzde 58'i giysilerini, yüzde 45'i oyuncaklarını kendisi seçiyor. Kız çocukların yüzde 55'i oyuncaklarını, yüzde 45'i giysilerini kendisi seçebiliyor.

Aynur Erdem

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yeni nesil yaşlılar artık gençler gibi yaşıyor
 İç mimari ve orkestra benzerliği
 Abdülhamit'in teknoloji merakı
 Işık karanlıkta güzeldir!
 Tüm çocuklar kitaba ulaşsın diye yola çıktı
 Dilin tozu nasıl alınır?
 Barışa kadın eli değiyor
 Sandalyeli sergi
 Kadının her türlüsünü gördüm
 Savaşın iki farklı yüzü
 Füzyon mimarisi
 Çocukluk hayali sonunda gerçeğe dönüştü
 Çağdaş sanat cumhuriyeti
 Bienalin başlığı 'İstanbul'
 Hayvanların da genleri bozuluyor
 Potalara yeni yıldızlar geliyor
 Engelleri tiyatro, müzik ve resim sayesinde aşıyorlar
 Kuzguncuk semttir set değil
 Bu masalın sonu prensese bağlı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Ona kimse çamur atamaz
Bütün kadınlara buradan...
KENAN ONUK
Çok güzel bir konser izledik
Borusan İstanbul Filarmoni...
ŞAFAK KARAMAN
Bir video klip üç albüm
Müzik kanallarında yayınlanan...
Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
Günün her saati tüketilen fast food ürünler, bazı ufak düzenlemelerle daha...
Diyabet artık kader değil
Doç. Dr. Cihan Top, "Şeker hastalığı görülme sıklığı katlanarak artıyor" diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.