kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin
Yiyeceklere bakmadan almayın
Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin

Gıda alışverişinde bunlara dikkat edin

* Özellikle pazarlardan nasıl üretildikleri takip edilemeyen risk faktörü yüksek et, süt ve ürünlerinin satın alınmamalı.

* Hormonlu ve aşırı zirai kalıntı taşıyan meyve ve sebzeleri pazardaki satış yerlerinden takip etmek mümkün olmadığı için güvenilir marketlerden almalı.

* Avrupalı ülkelerin en önem verdiği konu malın izlenebilirliği. Bu da ambalajlı paketlerde mümkün. Bu yüzden özellikle risk faktörü yüksek gıdalarda ambalajlı olanları tercih etmek gerekiyor.

* Ürünün ambalajlı olmasıyla da iş bitmiyor. Ambalaj üstüne tarım bakanlığının üretim izin ve tarihinin olması gerekiyor.

* Son kullanma tarihine çok dikkat edilmesi gerekiyor.

* Deforme olmuş ambalaja sahip gıda satın alınmamalı. Tüketici en iyi müfettiştir. Bu yüzden satın almadığınız gıdayı aynı zamanda cezalandırmış oluyorsunuz. Eğer ortada şikayet edilecek bir durum varsa bu Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlükleri, valiliklerdeki tüketici masaları ve Gıda Güvenliği Derneği www.ggd.org.tr vasıtasıyla yapılabilir.

* Açıkta satılan ürünleri almamak lazım. Küçük miktarlarda peynir bile alacaksanız önce tenekesini ya da poşetini inceleyip öyle alın.

* Salatalar lağım sularıyla sulanabildiği için sağlığımızı tehdit eden en önemli gıdalardan. Bu yüzden poşetlenmiş olanları satın almak lazım. Eğer pazardan satın alınmış ise bir lavabo dolusu suya iki çorba kaşığı çamaşır suyu ilave edilerek yıkanmalı ve bolca durulandıktan sonra tüketilmelidir.

* Satın aldığınız suların üstünde Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ibaresi olması gerek. Etiketi ve kapağın defalarca kullanılıp kullanılmadığını anlamak için çok iyi kontrol edilmeli.

* Hemen her tür gıdanın kaçak üretimi yapılabiliyor. Ama daha çok et, süt ve ürünlerinde, çikolata, şekerleme, pekmez, tahin gibi gıdalarda rastlanıyor.

* Evlerde konserve yapılmamalı. Çünkü bozulduğunda bu gıdalar direkt öldüren zehirler üretiyorlar. Kapağı şişmiş konserveler satın alınmamalı.

* Türkiye'de tüketilen sütün yüzde 70 hala açık sütten oluşuyor. Bu sütler büyük tehlike riskini de beraberinde taşıyor.

* Dondurulmuş gıdayı defalarca çözüp tekrar dondurmamak lazım.

* Birkaç öğünlük yapılan yemeklerin çabuk soğuyabilmesi için sığ kaplarda tutulması gerek.

* Lokantalarda sürekli aynı ısıda tutulan yemeklerin 65-85 derece arasında olması gerek. Bu ısı aralığındaki gıdalar 24 saat dahi bekletilebilir. Bu ısı aralığında bakteri üretimi olmuyor. Aksi takdirde uzun süre 30 derecede bekletilen gıdalar büyük tehlike arzediyor.

* Çok büyük çapta döner takan yerlerden döner satın almamak gerek. Çünkü ortada kalan et sürekli aynı ısıda uzun süre beklediği için bakteri üretiyor.

* Yumurtanın beyazında salmonella riski olduğu için çiğ yumurta tüketilmemeli.

* Özellikle kırmızı et mutlaka çok iyi pişmiş olarak yenmeli.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sokak bilgesi saksafoncu
 Gizemli avukat şöhreti ikinci baharında yakaladı
 Oğul Eastwood konser için geldi
 İzmirli Kaçanik ailesi Nazilere karşı savaşıyor
 Darphane Nazım'ı unutmadı!
 Terminatör tohum tartışması
 Mutluluk hastalığına yakalandı
 Bu okul hastalıklara iyi geliyor
 Nakşidil Sultan Fransız mı?
 Bu cezaevinin mahkumları hayata yeniden hazırlanıyor
 Onları da unutmadılar
 Derslerde bilgisayar devrimi
 The Times'ın gündemi Türkiye
 Turkish delight'ın öyküsü
 Tuale düşen kahve falı
 Kent Orkestrası yıldızlarla çalacak
 Müziklerinin rengi açık ve uçuk mavi
 Küçük ticari araçlar tatil canavarı olabilir
 Karsu'da resim sergisi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Anket defteri merakı
Siz hiç anket defteri hazırladınız...
MEHMET ALTAN
Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli...
ALİ POYRAZOĞLU
Genel istek üzerine...
Şunları bir araya...
KAZIM KANAT
İlk harçlığım delikli iki buçuk kuruştu
Sıfırları attık...
ÖNCEL ÖZİÇER
Duvarın nemi!
Bu tür özlü sözleri aklımda tutamam ama bu...
REFİK DURBAŞ
ABD'nin güldüren yasaları
Çok, çok eskiden bir gazeteden...
Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
Brezilyalı yönetmen Walter Salles'la "Motosiklet Günlükleri"nin Altın...
Jumbo jet A380 şubatta uçacak
Jumbo jet A380 şubatta uçacak
Dünyanın en büyük yolcu uçağı olacak olan iki katlı A380 uçağının ilk...
100 yıl yaşamak tesadüf değil
1952 yılında kurulan "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" üyelerine...
Kalbinizi egzersizle koruyun
Yaşlılarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla görülüyor. Fiziksel...
Güllaç her kapıyı açar mı?
Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Güllaç...
Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
Beş on yıl öncesine kadar balzamik sirkeyi İtalya sınırları dışında bilenlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.