|
|
|
|
|
|
Spor hekimlerimize güvenin
Ankara'da düzenlenen Asya Pasifik Diz Cerrahisi Kongresi'nde ünlü spor hekimlerini ağırlayan Prof. Dr. Nedim Doral, sakatlanan sporcularımızın yurtdışında tedavi olmak istemelerini eleştiriyor.
Spor hekimliği konusunda dünyanın en tanınmış isimlerinden biri Prof. Dr. Nedim Doral. Dünyanın en ünlü futbol kulüplerinin spor hekimlerine zaman zaman dersler veren Prof. Dr. Doral, Türk sporcuların sakatlandıklarında neden yurtdışına gittiklerine de bir türlü anlam veremiyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmotoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Doral, aynı zamanda kurucusu olduğu Spor Hekimliği Anabilim Dalı'nın başkanlığını yürütüyor. Dünyada spor hekimlerini buluşturan belli başlı derneklerin başkanlığını da yapan Prof. Dr. Doral, hala Avrupa Spor Travmotoloji Derneği'nin başında bulunuyor. Asya Pasifik Diz Cerrahisi Derneği'nin başkanlığını ise henüz yeni devraldı. Prof. Dr. Doral, konunun uzmanlarını geçtiğimiz hafta Ankara'da düzenlenen Asya Pasifik Diz Cerrahisi Kongresi'nde ağırladı. Prof. Dr. Doral kongrede derneğin kurucusu Tomihisa Koshino ve Doç. Dr. Gürsel Leblebicioğlu ile sorularımızı yanıtladı.
* Asya Pasifik Diz Cerrahisi Derneği kaç ülkenin katılımından oluşuyor. Buradaki kongreye kaç kişi katıldı? Bu derneğin kurucusu Tomishisa Koshino, Japonya'nın bu konudaki en önemli adamı. Bu dernek 17 zengin Asya ve Pasifik ülkesinden oluşuyor. Türkiye ise iki yıl önce bu oluşuma dahil oldu. Biz nedense hep Batı'ya bakıyoruz da Uzakdoğu'ya hiç bakmıyoruz. Oysa bu bölgede de çok önemli olaylar oluyor. Bu dernek yılda en az 30 bin doları genç araştırmacılara ayırıyor. Bu para ileride önemli işlere imza atacak bilim adamlarının iyi bir eğitimden geçebilmesi için burs olarak veriliyor. Bu kongreye de 20'nin üzerindeki ülkeden konusunun uzmanları katıldı.
* Kongrenin ana konusu neydi? Her kongrede spor yaralanmaları ile diz cerrahisi konuları konuşulur. Ancak vurucu başlıklar vardır. Burada 60 civarında vurucu başlıktan söz etmek mümkün. Toplamda 500'e yakın bilimsel aktivite gerçekleşiyor. Yani spor hekimliği konusunda dünyanın en önemli bilim adamları bu kongre için Türkiye'deydi.
* Bu derneğin Batı'dakilerden farkı var mı? Dünyadaki önemi nedir? Bu da en az Batı'dakiler kadar üst düzey bir organizasyon. Ben Batı'da bu konudaki derneklere de başkanlık yaptım hala yönetim kurulu üyeliklerim devam ediyor.
* Bizde neden sadece sporcular için donatılmış buna benzer bir klinik yok? Tabii ki spora özgü ihtisas hastanelerinin kurulması lazım. Acilen karakol spor merkezlerinin kurulması lazım. Bunların hepsi para demek.
* Bunun için talepleriniz oldu mu? Hastane kurmak için her dakika talepde bulunuyoruz. Yurtdışında kendimizi duyuruyor ve tanıtıyoruz ama bunu burada beceremedik galiba.
* Spor hekimi ne iş yapar? Geniş bir tanım vermek mümkün mü? Öncelikle sporcunun sağlığını koruyan, araştıran, tedavisinde de gerekli sistemin oluşmasını sağlayan ana çatıdır spor hekimliği. Sporcunun yaralanmaması için oluşabilecek olayları, spor fizyolojisini, egzersiz bilimini inceler, sporcunun antropolojik değerlendirmesini yapar. Sporcunun beslenmesinden psikolojik değerlendirilmesine kadar tüm alanlarda inceleme yapar.
* Çalışma alanları nerelerdir? Örneğin günümüzde herkes bir spor kompleksine gidip spor yapıyor. Buralarda da bir spor hekimi bulunmalı mı? Avrupa Topluluğu'nun aldığı kararlardan biri de her kulübün bir spor hekiminin olması yönünde. Artık bizde de bu kurallara uyma zorunluluğu doğacak zamanla. Spor hekimleri sporcuların seçiminden son durak olan rehabilitasyona kadar geniş bir yelpazede söz hakkına sahip. Bugün İnter'in beş doktoru var ve bunlardan bir tanesi spor hekimi ve en tepede. Galatasaray'ın ise tek doktoru var.
* Spor hekimliği konusunda dünyada söz sahibiyiz. Peki hiç mi eksiğimiz yok? Organizasyon bozukluğu ve güven sorunu var. Bilimsel açıdan hiçbir eksiğimiz yok.
* Artık futbol sahalarında aniden yığılıp kalan sporcu görüntüleri normal sayılıyor. Nedir bu ani ölümlerin nedeni? Ani ölümler sporcuların baş belası. Bu tip ölümlerde baş rolü kalp kasına ait problemler oynuyor. Ani ölümlerden sonra yapılan otopsilerde yüzde 60 oranında belirsizlik var. Yani nedeni tespit edilemiyor. Kalp kasına ait sorunları otopside tespit etmek mümkün değil.
Aynur Erdem
|
|
|
|
|
|
|
|
|