Antibiyotik tartışmalarını değerlendiren SETBİR, "Doğal diye sokak sütü alanların hiçbir şekilde korunma şansı yok. Doğru olan, denetlenen tesislerin ürünlerini tüketmektir" uyarısını yaptı.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), son günlerde yoğunlaşan sütte antibiyotik kalıntısı tartışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı. Halkın kayıtlı ve denetimden geçen ürünleri tercih etmesi gerektiği vurgulanan SETBİR açıklamasında toplam süt üretiminin yaklaşık 10 milyon ton olduğu Türkiye'de, üretilen sütün sadece üçte birinin kayıtlı ve modern tesislerde işlendiği vurgulanarak, şöyle denildi: "Geri kalanı ise ya sağlık şartları bilinmeyen, denetlenemeyen, çoğunluğu ilkel ve kayıt dışı mandıralarda işlenmekte ya da sokak sütü olarak satılmakta ve halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir."
TÜKETİCİ HESAP SORSUN Sokak sütü ile mücadele kapsamında, hem özel sektör hem de Bakanlıkça yürütülen bazı çalışmalar ve düzenlemeler olmasına rağmen bu çalışmalarda henüz istenen düzeye gelinemediği vurgulanan açıklamada, "Bunun en önemli sebeplerinden biri, sokak sütü ve açıkta satılan diğer süt ürünlerinin tüketiciler tarafından daha doğal ve sağlıklı olarak görülmesi. Bu yanlış inanışın biran önce ortadan kaldırılması ve bu türlü ürünlerde antibiyotik kalıntısı gibi muhtelif risklerin bulunduğu, bunun insan sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğu kamuoyuna anlatılmalıdır" denildi. Açıklamada, düzenli olarak denetlenen, kayıtlı ve modern sanayi işletmelerinin işleyecekleri sütü satın alırken titiz davrandığı, üreticiden alınan sütün soğuk zincir altında tesislere ulaştırıldıktan sonra firmalara ait laboratuvarlarda analizleri yapılarak ürüne dönüştürdükleri vurgulandı.
PRİM UYGULAMASI Büyük işletmelerin, kaliteli ve sağlıklı bir ürünün kaliteli ve sağlıklı hammaddeden üretileceğinden hareketle, sorunu kaynağında çözdüğüne dikkat çekilen SETBİR açıklamasında, şöyle denildi: "Bu amaçla üreticilere yönelik çeşitli eğitimler veriliyor. Sağlıklı hammadde üretimini teşvik etmek amacıyla üreticiye prim veriliyor. İşletmelerde bu bilinç artık oluştu, ancak aynı bilincin tüketicilerde de bir an önce oluşması gerekiyor. İnsan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden koşullar dikkate alınarak satın alınan ürünlerde kayıtlı ve sürekli denetimden geçen firmalar terncih edilmeli."