Ramazan Sofrası
Köfteli tarhana Tarhanayı 2 saat önceden biraz su ile ıslatın. Tencereye 1 kaşık yağ koyun, kızınca domates püresini koyarak 1-2 dakika soteleyin. 4 su bardağı suyu koyun, kaynayınca ıslatılmış tarhanayı devamlı karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Diğer tarafta bir kapta kıyma, soğan rendesi, tuz, karabiberi yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Kalan bir kaşık tereyağını tavada kızdırın. Köfteleri koyup, tavayı sallayarak kızartın. Tenceredeki çorbanın üzerine köfteleri ilave edin. Kırmızıbiber, nane ile süsleyerek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) *2 çorba kaşığı ev tarhanası * 2 çorba kaşığı kıyma * 1 adet soğan * Tuz, karabiber * 2 çorba kaşığı tereyağı * Nane, kırmızıbiber * 1 çorba kaşığı domates püresi * 4 su bardağı su
Kabak keyfi Kabakları ayıklayın, kaynayan suda 5 dakika haşlayın, soğutun. Uzunlamasına ikiye kesin, içini çıkartın. Ufalanmış ekmek, un, yumurta, zeytin, kıyılmış dereotunun yarısı, pul biber, kaşar peyniri rendesinin yarısını karıştırın. Tepsiyi yağlayın, kabakları tepsiye dizin, içlerini hazırlanan harçla doldurun, üzerine zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkınca kalan kaşar peyniri rendesini ve dereotunu üzerlerine serpiştirerek servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) *6 adet kabak * 1/2 kepek ekmeği * 2 yumurta * 1 kahve fincanı süt * 1 çorba kaşığı un * 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri * 10 adet zeytin * Yarım demet dereotu * 1 fincan zeytinyağı * Pulbiber
Ayvalı komposto Ayvaları istenilen şekilde doğrayın, tencereye koyun. Bir parça ayva kabuğu ve 2-3 ayva çekirdeği koyun (renk için). Su ilave ederek 10 dakika pişirin. Vişne, şeker ve tarçın ilave ederek 15 dakika daha pişirin, soğumaya bırakın. Bademleri kaynar suda 1 dakika bekletip, süzün, kabuklarını soyun. Kompostonun üstüne koyup servis yapın. Not: Meyvelerle şeker beraber konursa meyveler zor ve geç pişer, sert olur.
MALZEMELER (6 kişilik) *2 adet ayva * 1 komposto kasesi vişne (donmuş) * 1,5 su bardağı şeker * 6 su bardağı su * 1 su bardağı tuzsuz badem * 1 parça kabuk tarçın
|