|
|
|
|
|
|
Dernekler, sevmeye ve korumaya doymuyor!
Türkiye'deki sivil toplum örgütleri arasında Hint horozlarını olimpiyatlara hazırlayan da var, posta güvercinleri için yarış düzenleyen de... 'Sevenler' ile 'koruyanlar' dernek tutkunu....
Ankara Ticaret Odası'nın 'AB Kapısında Sivil Toplum' konulu araştırması, Türkiye'deki derneklerin durumunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, Türkiye'de toplam 80 bin 757 dernek faaliyet gösteriyor. AB ülkelerine baktığımızda ise aradaki fark açıkça görülüyor... Almanya'da 2 milyon 100 bin, Fransa'da 1 milyon 470 bin dernek, topluma faydalı olmak için çalışıyor. Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin bazıları Hint horozunu olimpiyatlara hazırlıyor, bazıları da genelevi geliştirip, güzelleştiriyor. Aralarında işsizlere kömür ve gıda yardımı yapan da var, döşemealtı halılarını korumaya çalışan da... Hepsi ya seviyor ya koruyor ya da yaşatmaya çalışıyor. İşte bu derneklerden en ilginç örnekler:
İŞSİZLERİN MEKANI Bundan 4 yıl önce Konya'da kurulan derneğin Konya'dan Adana'ya, Erzincan'dan Afyon'a kadar tam 22 şubesi bulunuyor. 360 bin üyesi olan derneğin kurucusu Orhan Servet Bilgisel, başkanlık görevini de yürütüyor. Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nden emekli olan Bilgisel, derneğin ilk etapta işsizlere yardım amacıyla kurulduğunu söylüyor ve derneğin profili hakkında şu bilgileri veriyor: "Üyelerimizin hepsi işsiz. Ziraat mühendisi, veteriner hekim ve iletişimci üyemiz çok. Son yıllarda makine mühendisleri bile gelmeye başladı. Üyelerimiz ayda 250 bin lira aidat öder. İlk etapta işsizlere kömür, gıda ve giyim yardımı yapıyorduk. Tembelliğe alıştıklarını görünce, bu yardımları kestik." Kuruldukları günden beri 10 bin kişiye iş bulduklarını açıklayan Servet Bilgisel'e göre Türkiye'deki işsiz sayısı da 20 milyon civarında...
GÜVERCİN DOSTLARI 'Manisa Posta Güvercini Uçuranlar Derneği'nin başkanı elektrikçi Kadir Yılmaz, derneğin amacını "Osmanlı zamanında kalan kuşları yaşatmaya çalışıyoruz" diye açıklıyor. 3 yıl önce Manisa'da kurulan derneğin 106 üyesi bulunuyor. Başkan Yılmaz, derneğin artık kendilerine yetmediğini belirterek, "Dernek yetmiyor. Federasyon kuracağız" diyor. 8 yıldır posta güvercini besleyen Yılmaz'ın değeri 500 ile bin Euro arasında değişen 120 kuşu var. Her yıl yarışmalar düzenlediklerini anlatan Yılmaz, "Kuşları Kayseri Pınarbaşı'dan Manisa'ya kadar uçuruyoruz. 800 km'yi, bin 100 km hızla 12 saatte kat ediyorlar. Altıncı hislerini kullanarak yuvaya dönüyorlar" diye konuşuyor.
SADECE 7 ÜYELERİ VAR Geçtiğimiz yıl kurulan 'Akhisar Genelevini Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği'nin, işleri genelev işletmeciliği olan 7 üyesi var. Ayda 50 milyon lira aidat toplanan derneğin başkanı Selahattin Yıldız, dışarıdan kimsenin üye olmak istemediği kuruluşun amacını şöyle anlatıyor: "Akhisar'da işlettiğimiz genelevler çok köhne. Bunları onarmak, duvarlarını yükseltmek, etrafı ağaçlandırmak için böyle bir dernek kurduk. Çalışan kadınlar için de spor salonu yapacağız. Onlara eğitim vermeyi de düşünüyoruz. Ancak aidat toplayamıyoruz. Bu gidişle derneği feshetmek zorunda kalacağız."
AMAÇ, DÖVÜŞTÜRMEK 15 yıl önce kurulan 'Bismil İlçesi Tüm Hint Horozlarını Yaşatma ve Olimpiyatlara Hazırlama Derneği'nin 100'ün üzerinde üyesi mevcut. 27 yaşındaki Mecit Kızıltaş'ın ikinci başkanlık görevini yürüttüğü dernek, fındık ve fıstıkla beslenen Hint horozlarını dövüşe hazırlıyor. Uzun zamandan beri olimpiyat adı verilen horoz dövüşlerinin yapılmadığını anlatan Mecit Kızıltaş, "Değeri 150 milyon ile 5 milyar lira arasında değişen horozlar üzerine 10 milyar liraya varan bahisler oynanıyor" diyor.
TOPRAĞA VERİYORLAR Isparta'nın Halıkent Mahallesi'nde bundan tam 20 yıl önce kurulan 'Kabristanlar Kurma, Yaşatma ve Onarma Derneği'nin 23 üyesi var. Derneğin kuruluş amacı; Isparta'da fakir ve kimsesizler için mezar bulmak, onarmak ve bakımlarını yapmak. Derneğin 10 yıllık başkanı Halıkent Mahallesi Muhtarı Abidin Yorgancı, derneğin şimdiye kadar binlerce kimsesiz ve fakir insanı toprağa verdiğini belirterek, "Kabristanımız tüm Isparta için yeter" şeklinde konuşuyor.
HALILARI YAŞAYACAK 'Döşemealtı Halılarını Geliştirme Derneği' adını Antalya'nın Döşemealtı yöresinden alıyor. Döşemealtı'ndaki 23 köyde dokunan halıları, gelecek nesillere taşımayı hedefleyen örgütün 25 üyesi var. 2.25'e 1.50 boyutunda dokunan bu halılara kök boyası ile geometrik şekiller veriliyor. Dernekle ilgili bilgi veren Döşemealtı Belediyesi Yazıişleri Müdürü Nadire Özdemir şunları söylüyor: "Dernek, eski belediye başkanı Sadi Küçükbaşkan'ın Almanya ziyaretinden sonra kuruldu. 300 yılı aşkındır yapılan ve yöremize adını veren halıları korumayı amaçlıyoruz."
İNCİ DÖNDAŞ Haber Merkezi
|
|
|
|
|
|
|
|
|