Ramazan sofrası
Paşa tatlısı Süte un ve vanilya koyun, sürekli karıştırarak göz göz olup, katılaşıncaya kadar pişirin. Ateşten alıp, margarin koyun. Tahta kaşıkla aynı yöne doğru 20 dakika karıştırın. Macun kıvamına gelince, pudraşekeri serpilmiş tezgaha, düzgün bir şekilde yayın, 10 dakika bekletin. 15 santim kareler halinde kesin. Kenarına bütün fındıkları koyup, rulo şeklinde sarın. Hindistancevizine bulayıp, servis tabaklarına alın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 2,5 su bardağı süt * 1,5 su bardağı şeker * 125 gram margarin * 2 çorba kaşığı un * 1 çay bardağı bütün fındık * 2 çorba kaşığı hindistancevizi * 2 kaşık pudraşekeri * 1 paket vanilya
Çatlak çörek Sütün yarısına maya ve şekeri ilave edip, eritin. Ilık bir yerde maya kabarıncaya kadar 10-15 dakika bekletin. Unu havuz gibi açıp, kabaran maya, kalan süt ve yağı ilave edip, una yedirin. Hamuru unlu bir yüzeyde özleşene kadar yaklaşık 5-6 dakika yoğurun. Mutfak havlusu ile örtüp, hamur iki katı kabarıncaya kadar ılık bir ortamda 1 saat dinlendirin. Kabaran hamurun ortasını çukurlaştırın ve kalan bütün malzemeyi katıp, yaklaşık 15 dakika yoğurun. Hamura 40 cm. uzunluğunda rulo şekli verin, iki ucunu birleştirip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Halka olan hamurun dış yüzünden içeri doğru keskin bir bıçakla kesikler yapın. Üzerini tekrar örtüp, 10 dakika daha dinlendirin. Yumurta sarısı ve zeytinyağını çırpıp, üzerine sürün. Isıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
MALZEMELER (12 dilim) * 2 su bardağı süt (ılık) * 1 çorba kaşığı yaş maya * 1 çorba kaşığı tozşeker * 3,5 su bardağı un (elenmiş) * 1 çay bardağı zeytinyağı * 100 gram kaşarpeyniri (rendelenmiş) * 1 demet maydanoz (ince kıyılmış) * 1 demet dereotu (ince kıyılmış) * 1 demet nane (ince kıyılmış) * 1 adet etli kırmızı biber (küçük küp doğranmış) * 1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş) * 1 tatlı kaşığı tarçın * 1 adet yumurta sarısı * 1 çorba kaşığı zeytinyağı
|