Beyin damarlarına 'şemsiyeli' koruma
Beyin krizinde son teknoloji... Geleneksel yöntemlerin yanı sıra son yıllarda damar tıkanıklığında uygulanan stent ve işlem sırasında kullanılan "şemsiye filtre" ile beyin krizindeki risk ortadan kalkıyor
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroradyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özenç Minareci, beyin krizinde tıkalı beyin damarlarının açılmasında uygulanan stentin, endarterektomi (ameliyatla damar tıkanıklığın açılması) yöntemine göre daha az risk taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Özenç Minareci, tıkalı damarların açılmasında uygulanan stent ve bu işlem sırasında kullanılan şemsiye filtrenin, hastanın daha uzun ve konforlu bir yaşama kavuşmasına neden olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
'KOLAY UYGULANIYOR' "Tıkalı beyin damarlarının açılmasında giderek yaygın hale gelen stent uygulaması ve işlem sırasında kullanılan şemsiye filtre sayesinde, beyin krizi riski ortadan kalkıyor. Stent uygulaması, endarterektomiye (ameliyatla tıkanıklığın açılması) göre daha kolay uygulanıyor. Güncel tanımı ile beyin krizi (inme), beyni besleyen damarlarda oluşan tıkanma ya da daralma sonucu o damarın beslediği beyin dokusunun fonksiyonlarını yerine getirememesidir. Bir grup hasta, hiçbir belirti olmadan beyin krizi geçirebileceği gibi, geçici iskemik atak denilen öncü belirtiler de söz konusu olabilir. Bu belirtiler geçici olarak ortaya çıkıyor. En yaygın olanlar tek ya da çift taraflı görme kaybı, elinde, kolunda, bacağında uyuşukluk, hissizlik, geçici konuşamama, ne söyleyeceğini bilememektir." Prof. Dr. Minareci, beyin damarlarının açılmasında şemsiye filtre kullanımının yaygınlaştığını söylüyor.
|