Yaz gerilerde kaldı ama, tatil ücretini 12 aya böldüren vatandaş Şeker Bayramı'nı evde geçirecek. Bayram tatilinin dört gün olması ve YTL'nin psikolojik etkisi turlara sekte vurdu.
Taksitli alışveriş hayatımızın her alanını işgal etmiş durumda. Eğer alışverişinizi marketten yapıyorsanız bir öğünde tükettiğiniz ekmeğin ücretini iki ay sonra ödemek durumunda bile kalıyorsunuz. Başlarda heyecan verici olsa da sonraları içinden çıkılmaz hal alıyor taksitli alışveriş... Üstelik gelecekteki harcamalarınızı da büyük ölçüde kısıtlıyor. İşte tatilcilerin de bugünlerde en büyük sorunu uzun taksitlerle ürün satmak oldu. Zira yaz tatilini 6-12 aylık vadelerle satın alan vatandaş, hala taksit ödediği için Şeker Bayramı'nı evinde geçirmeye mahkum oldu. Bunun üzerine bir de bayram tatilinin kısa olması ve Yeni Lira'nın psikolojik baskısı eklenince bayram turu satın alanların oranı yüzde 50'ye yakın düşüş gösterdi. Seyahat acentalarının telefonları iftardan sonra çalmaz oldu.
TATİL KISA OLUNCA! Geçen yıl bayramın da içinde bulunduğu kasım ayında yurtdışına 473 bin kişi çıkış yaptı. Bu rakam 2000 yılında 366 bin iken 2001 yılında 261 bine düştü. 2002 yılında ise 348 bin olarak kayıtlara geçti. Bunların büyük bir kısmı iş için çıkış yapanlar tabii. Tatil amaçlı çıkış yapanların sayısının 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl ise bu rakamın 100 binlerde kalması bekleniyor. Tur satın alanların büyük çoğunluğu Dubai, Mısır,
Fas gibi ülkeleri tercih ettiğini belirten İremtur yetkilileri de bayramın kısalığından dolayı ilginin az olduğuna işaret ediyor. Kısa turların tercih edildiğini kaydeden yetkililer, geçen seneye oranla rezervasyonlarda yüzde 20-25 gibi bir azalma olduğunu belirtiyor. Anıtur Harbiye Acentesi Genel Müdürü Nilgün Oktay'ın tespiti dikkat çekici. Yaz döneminin daha yeni bittiğini kaydeden Oktay, şöyle devam etti: "Yaz tatilini kredi kartına 12 taksitle yapanlar hala taksit ödüyor. Bu da insanlarda, "Bir tatilin taksidi bitmeden ikincisine nasıl çıkarım?" düşüncesine sebep oluyor. Yani kredi kartı ilk anda fayda sağlıyormuş gibi görünüyor ama özellikle kış turlarını olumsuz etkiliyor." Oktay, yurtdışı çıkış vergileri ve alan vergilerinin de tur satışlarını olumsuz etkilediğini ekledi. Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan ise, bayram tatilini, hafta sonu ile birlikte 3.5 güne çıkan 29 Ekim'in etkilediğini düşünüyor. "Biz satışlardan memnunuz. Özellikle Avrupa turları, Prag, Viyana, Budapeşte, Roma çok iyi gidiyor. Roma turlarımız bitti" diyen Erkan, şöyle devvam etti: "Arap ülkeleri dediğimiz Dubai, Mısır gibi destinasyonlar biraz daha durgun. Ama onların da son 10 günde hızlanacağını düşünüyoruz. Kampanyalar da güzel. Yılbaşı sonrası ödemeli turlar bile var."