Büyüme yüzde 8'i aşar OECD'nindün açıklanan yıllık raporunda, Türkiye'nin, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) bu yıl yüzde 8'den fazla olmasının beklendiği belirtildi. Yapısal reformlarda atılan adımların övüldüğü raporda, reformlarda gevşeme veya geriye dönme tehlikelerine karşı hükümet uyarılıyor.
Cari açık borç riski yaratır Raporda, cari işlemler açığının 2004'te GSYİH'nın yüzde 4'ünü geçebileceğine dikkat çekiliyor. İlk sekiz ayda 9.8 milyar dolar ile yıl sonu tahmini olan 10.8 milyar dolara yaklaşan ve yılın tamamında 12 milyar doları aşması beklenen cari açığın, doğrudan yabancı yatırımlarda yetersiz giriş olursa neredeyse tamamının "ek dış borçla" fonlanacağı ve bunun da "borç sürdürülebilirliği kaygılarını" artırabileceği belirtiliyor.
Enflasyon yüzde 8-9'a düşer Türkiye'debu yıl yüzde 10'un altında çıkması beklenen enflasyonun, 2005'te yüzde 8-9'a düşmesinin beklendiği belirtiliyor. Ayrıca, "Mali konsolidasyonun hızı olumlu ise de kalitesinin iyileştirilmesi gerekiyor" denilerek, özellikle vergi toplamada etkinliğin artırılması gerektiği kaydediliyor.
Mali reformlar sürdürülmeli Malipolitikaların, dezenflasyonun sürdürülmesi ve döviz kurunda istikrarsız dalgalanmaları gidermeye yönelik olarak sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Rapora göre, harcamaların öncelik taşıyan ve büyüme gereken alanlara yeniden yönlendirilmesi yoluyla mali konsolidasyonun kalitesi artırılmalı.
Kayıtdışının çapı küçültülmeli Raporagöre, iş ortamı iyileşmeler kaydetti ve birçok açıdan da güçlenme gösteriyor. "Ancak, toplam istihdamın yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan ve vergi tabanının daralmasına neden olan kayıtdışı faaliyetler ana sorunu teşkil ediyor. Kayıtdışı sektörün çapının küçültülmesi için zorlamaya ve ekonomik teşviklere dayanan bir strateji oluşturulmalıdır.