Türk Telekom gibi büyük hacimli özelleştirmelerde sorunların çıkabileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Bu yargıya gidecek, Allah'ın emri" dedi.
Sonbahar aylarıyla birlikte hükümet özelleştirmelere hız verdi. Türk Telekom'da da sona doğru yaklaşılıyor. Bu süreçte daha önce Petkim, Tüpraş gibi dev özelleştirmelerde yaşanan sorunlar akıllara geliyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise konuya farklı bir bakış açısı getirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekomünikasyon gibi hacimli bir özelleştirmede kimsenin işin sorunsuz biteceğini söyleyemeyeceğini belirterek, ''Her halükarda bu yargıya gidecektir. Bu bir kehanet değil. Biz elimizden geldiği kadar sorunsuz bir ihale takvimi için çalışıyoruz'' dedi. Yıldırım, Esenboğa Havalimanı yeni iç ve dış hatlar terminal binasının yapımını üstlenen Tepe ve Akfen Grubu'nun Bilkent Oteli'nde verdiği kokteylin ardından bazı gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Telekom'un özelleştirilmesi süreciyle ilgili soruları yanıtlayan Yıldırım, "Telekom özelleştirmesinde herhangi bir problem yok. Artık bütün hazırlıklar bitti. Danışmanlar raporlarını tamamladılar. Son ilana çıkmadan önce Bakanlar Kurulu'ndan bir kararın daha çıkması gerekiyor. Onu da hazırladık. İmzalar tamamlandı sanıyorum. Ya Başbakan ya da Cumhurbaşkanı'nda'' diye konuştu.
YÜZDE 55'LİK BLOK SATIŞ Yıldırım, yasadaki özelleştirilecek yüzde 51'lik bölümün, değerlendirmede bir baz teşkil etmesi amacıyla konulduğunu, ayrıca danışmanların teknik faydalar olacağı yönündeki önerileri doğrultusunda blok satış bölümünün yüzde 55 olarak kabul edildiğini ifade etti. Yıldırım, blok satış gerçekleşince yüzde 5 çalışanlara, bakiyesinin ne kadarına karar verilirse onun da halka arz edileceğini, ancak bunun blok satışın başarılı olmasına bağlı olduğunu anımsattı.
BU İŞLER YARGIYA GİDER Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu tip hacimli özelleştirmede kimse bu işin sorunsuz biteceğini söyleyemez. Her halükarda bu yargıya gidecektir. Bu bir kehanet değil. Yargıya gitmeyen ufak rakamlı, mevzi işlerdir. Bu yargıya gidecek, bu Allah'ın emri. Yargı neye bakıyor? Yargı, bir kere, baştan açıklanan esas ve usullere riayet ettiniz mi ona bakıyor. İçerik olarak da kamu yararına halel gelmiş mi? Kamu yararı nedir, tanımı yok. Asıl sorun kamu yararının tanımlanmamış olmasından kaynaklanıyor.'' Yıldırım, sorunun aşılması için Anayasa değişikliğine gidilip gidilemeyeceğinin sorulması üzerine, "O kesin çözüm, ama orada da herkesin uzlaşması lazım. Bunun zamanlaması da önemli" diye konuştu.