Meyveyi hiç para gözüyle görmedim
'Modern tarım makinalarının yanısıra bakımlı minola bahçelerinin de sahibi olan Mennan "Ağaçları seviyorum. Bu yüzden üzerlerindeki meyveleri de hiç para olarak göremedim".
Modern çiftçi portreleri'nde bu kez, yine Adana'dan bir işletme sahibi Mennan Ener ile görüşüyoruz. Çevresinde, "Bakımlı minola bahçelerinin sahibi" olarak tanınan Mennan Ener, makine mühendisi olmasının da etkisiyle, modern tarım makinelerine yatırım yapmaya düşkün, 30 yıllık bir çiftçi. Minola cinsi mandalina ağaçları, işçilik ve ilaçlama maliyetlerini düşüren budama makineleriyle budanırken, ağaçların birbirleriyle hep aynı boyda olmalarına gösterdiği büyük özen dikkatimizi çekiyor. Ener'in bu itinası, onun, çevredeki çiftlik sahiplerinin gıpta ettiği "bakımlı minola bahçelerinin sahibi" olarak tanınmasına neden olmuş. İşine tutkuyla bağlı insanlardan olan Ener, şunları söyledi: "Meyveyi hiçbir zaman para olarak görmedim. İşimi, ağaçları seviyorum. İnsanlar nasıl kendi bahçelerindeki çimlerin, güllerin güzel olmasını isterlerse, ben de öyle bir yaklaşım içindeyim. İşimi en güzel haliyle yapabilmek, bana zevk veriyor." Budamada gösterdiği titizlik, sadece göz zevkine değil, üretimindeki verim artışına hizmet etmesinden de memnun. Budama makinelerinin, Çukurova'da son 3 yıldır yaygınlaştığını belirten Turunçgiller Yetiştiricileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ener sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece 4-5 çiftçinin kendi malı, daha çok kiralanıyor. Çünkü 20 milyar liraya budama aleti, 40 milyara da bahçe budaması için elverişli traktör desek; 60 milyarlık bir yatırım gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca, kullanmayı öğrenmek, eski alışkanlıkları bırakmak, bahçeyi mekanizasyona göre düzenlemek insanlara zor geliyor."
DEVASA PERVANELER "Geçiçi" diye nitelenen minola üretilirken, kışın soğuğu ile mücadele etmek zorunda kalındığını belirten Ener, kendi minolalarını dondan korumak için devasa pervaneler ithal ettiğini söyledi. Ener, "40 dekar üzerinde etkili olan bu rüzgar makinesinin maliyeti 25 bin dolar. Ama ürününüzü dondan kurtardığında, zaten kendini 1 yılda amorti etmiş olur" diyor. Çukurova'yı "narenciye" için en bakir alan olarak niteleyen Ener, bölgede modern tarıma geçenlerin oranını mısırda yüzde 90-95 iken, narenciyede yüzde 20 olarak tahmin ediyor.
Mühendisti çiftçiliğe başladı Mülkü kadar arazi kiralayarak da üretim yapan Mennan Ener, çiftliğini, teknolojinin nimetlerinden yararlanarak yönetmeye düşkün bir işletme sahibi. Böyle olması da çok doğal; çünkü o, bir makine mühendisi. Ve çiftçiliğe, her ne kadar babasının ölümünden sonra mecburiyetten başlamış olsa da, şimdilerde hem makinelere hem de doğaya karşı beslediği sevgiyi bir arada yaşayabilmenin keyfini sürüyor.
ŞENNUR UÇAR
|