|
|
|
|
|
|
Halter yakında milli spor olacak
Arka arkaya gelen rekorlar ve olimpiyat madalyalarından sonra herkesin ilgisi halter sporuna yöneldi. Ekip halinde yakalanan bu başarıdan sonra halter artık milli spor olacak.
Atina'da yapılan 28. Yaz Olimpiyat Oyunları büyük bir heyecanla devam ederken bizler için en çarpıcı olay Nurcan Taylan'ın aldığı altın madalya oldu. Taylan bu madalya ile Türkiye'ye olimpiyatlarda altın madalya kazandıran ilk kadın sporcu ünvanını aldı. Bayanlar 48 kiloda tarihsel bir başarıya imza atan Taylan, 2 dünya ve 5 olimpiyat rekoru kırarak bu altın madalyayı kazandı. Bu başarıdan sonra "küçük dev adam" Halil Mutlu da kilosunun tam üç katını kaldırdı ve üçüncü kez olimpiyat şampiyonluğunu alarak tarihe geçti. Mutlu ile 56 kiloda yarışan haltercimiz Sedat Artuç ise bronz madalyanın sahibi oldu. Yine geçtiğimiz hafta 9 rekor kırarak altın madalyanın sahibi olan 19 yaşındaki Taner Sağır bir kez daha tüm gözlerin halter üzerine çevrilmesine yol açtı. 77 kiloda yarışarak 4 olimpiyat, 5 dünya gençler rekoru kıran Taner Sağır, toplam 375 kiloyla altın madalyayı kazandı. Olimpiyatlar başlar başlamaz sporcuların üst üste yakaladığı bu başarılar günlerce gazetelerin manşetlerinden inmedi. Günlerce gündemi meşgul eden bu başarılar dikkatleri son yıllarda popülaritesi hızla artan halter sporuna çekti. Atina'daki başarılardan sonra gözler halter sporuna ve bu başarıların arkasındaki ekipe çevrildi. Bayan Milli Takım antrenörü olan ve ocak ayından bu yana Nurcan Taylan'ı çalıştıran Ergun Batmaz, başarılı haltercinin bu güne, çok planlı çalışmalar sonucunda ulaştığını belirtiyor: "Nurcan fazla zorlanmadan birinci oldu. Ama federasyonun, antrenörlerin bu başarıdaki payı da yadsınamaz." Gençlere bu sporu önerdiğini söyleyen Batmaz; "Halter sporu, yapma anlamında halka yabancı olsa da herkes iyi bir halter seyircisi. Bunu bizim Türkiye şampiyonalarında çok iyi gözlemliyoruz. Salonlar tıklım tıklım doluyor" diyor. Ağır bir spor olduğu için halterin özel salonlarda yapılmadığını ve bu işi profesyonelce yapmak isteyenleri ise devletin desteklediğini söylüyor.
EN POPÜLER SPOR Halter Federasyonu Genel Sekreteri Zeki Öztürk ise, halterin Naim Süleymanoğlu'nun başarılarından sonra popüler olmaya başladığını ve son dönemde yakalanan bu başarılar ile doruğa çıktığını söylüyor: "Halter şu an Türkiye'nin en gözde sporlarından biri. Türkiye için halterin çok büyük bir önemi var. Çünkü halter, Avrupa ve dünya şampiyonalarından sonra şimdi de olimpiyatlarda bizler için zirvedeki spor." Gün geçtikçe daha fazla sayıda gencin halter yapmak için başvuruda bulunduğunu anlatan Öztürk, devletin de desteğiyle federasyonun bu konuda Türkiye çapına yayılan çok başarılı çalışmaları bulunduğunun da altını çiziyor. Halter sporuyla ilgilenmek isteyen gençlerin öncelikle yaşadıkları illerde bulunan Beden Terbiyesi İl Müdürlükleri'ne başvurması gerektiğini söylüyor. Bu merkezlerde her spor dalının bir temsilcisi bulunuyor ve kendilerine gelen yetenekli çocukları İl temsilciliklerindeki halter salonlarında eğitime alıyorlar. Burada yetişen genç halterciler başarı elde etmeye başladıktan sonra da kendilerine daha iyi imkanlar sunabilecek özel kulüplere transfer olabiliyorlar. ASKİ Spor Kulübü, Gaziantep Şahin Belediyesi Spor Kulübü, İzmit Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Ankara Demir Spor, Ego ve Sivas Demir Spor Kulüpleri, halter konusundaki en iyi kulüpler arasında sayılıyor. Bu kulüpler gibi Türkiye geneline dağılmış diğer spor kulüpleri başarılı haltercilere belli bir maaş da ödüyor ve onların gelişimi için tüm imkanlarını seferber ediyorlar. Öztürk, haltere başlamak için ideal yaşın 11 olduğunu ancak kendilerine daha ileri yaşlarda gelen başarılı çocukları da kabul ettiklerini sözlerine ekliyor. Ancak 15 yaşında gelen bir çocukla 11 yaşında başlayan çocuk arasında, gelişme açısından mutlaka farklılıklar olduğunun da altını çiziyor. Halter için sadece çocukların kendilerine gelmesini beklemediklerini kendilerinin de bir dönemler halter ile ilgilenmiş spor öğretmenleri sayesinde okullarda belli taramalar yaparak yetenekli gençleri tespit ettiklerini sözlerine ekliyor. Başarılı haltercimizi Nurcan Taylan'ın da antrenör Mehmet Üstündağ tarafından bu şekilde keşfedildiğini hatırlatıyor.
OKULU DA VAR Tokat ve Eskişehir'de bulunan lise dengi iki halter okulu halter ile ilgilenen ve bir yandan da eğitimlerine ara vermek istemeyen gençlere eğitim imkanı sunuyor. Eskişehir Yunus Emre Sporcu Eğitim Merkezi ve Tokat Kamp Eğitim Merkezi ismiyle geçen bu okullar tüm yurt çapından gelen yetenekli halterci gençleri yetenek sınavı ile kabul ediyor. Normal lise müfredatının uygulandığı bu eğitim merkezlerinden mezun olan gençler daha sonra hocaları tarafından kulüplere yönlendiriliyorlar. Zeki Öztürk, bu okullara maalesef kız öğrencilerin kabul edilmediğini de söylüyor. Kızların halter federasyonun yurt çapında yapılan taramalar esnasında keşfedildiğini ve hocaları tarafından kendi illerindeki bulunan spor salonlarında eğitildiklerini sözlerine ekliyor. Halterin, eğer sporcu başarılı ise sporcuya iyi paralar kazandırdığını belirten Öztürk; "Başarılı sporcular devletin ödül yönetmeliği çerçevesinde ödüllendiriliyor. Örneğin Nurcan Taylan en az 3 bin altın ile ödüllendirilecek. Ancak bunun dışında sporcular müsabakalar esnasında federasyon ve bağlı oldukları kulüp tarafından da maddi olarak destekleniyor" diyor. Öztürk, anne ve babaların, halterin çocukların gelişimini engellediği yönündeki görüşünün yanlış olduğunu özellik vurguluyoR:."Biz, başarı daha çok hafif sikletlerde geldiği için, kısa boylu çocukları seçeriz. Bu çocuklar halter sporu ile ilgilenmeseler de zaten boyları o kadar gelişebilecek çocuklar. Ancak hafif sikletlerdeki bu sporcuları gören aileler, çocuklarının uzamayacağını düşünerek onların halter yapmasını istemiyor. Ancak basketbolcular kadar uzun boylu haltercilerimiz de bulunuyor." Halter Federasyonu'nun bu başarılarla yetinmeyeceğini ve gözünü 2008 olimpiyatlarına diktiğini söyleyen Zeki Öztürk, Atina'daki Olimpiyat Oyunları'nda yakalanandan daha fazla bir başarı yakalayacaklarını da özellike vurguluyor. Atina'daki başarılardan sonra halter sporu yapmak isteyen çocukların sayısının artacağını belirten Öztürk, bunun için Ankara'daki Halter Federasyonu'nun aranabileceğini ve oradaki görevlilerin kendilerine memnuniyetle yardımcı olacaklarını söylüyor. Halter Federasyonu Tel:(0312) 310 44 60
Aynur Erdem
|
|
|
|
|
|
|
|
|